Pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Sandwich z grillowanymi plastrami polędwiczki wieprzowej, sałatą rzymską i sosem musztardowym. Idealny na lunch lub kolację. Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczki wieprzowej 2 bułki typu ciabata sałata rzymska pomidory ogórek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy (użyłem czeskiej/ słodko-ostra) świeży(...)zamarynowanej polędwiczki wieprzowej grillujemy. Do miseczki przekładamy majonez, dodajemy musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Połówki bułki smarujemy sosem musztardowym, układamy liście sałaty, plastry grillowanej polędwiczki, pomidora i ogórka. Bułkę składamy w całość i możemy serwować. Smacznego
kulinarnyJasmarujemy cienko masłem i grillujemy bułki na patelni lub w elektrycznym grillu przez kilka minut. Spody bułek smarujemy łyżeczką majonezu, posypujemy prażoną cebulką i nakładamy po 2 liście sałaty rzymskiej. Na dużej patelni wysmażamy plastry bekonu na rumiano i chrupko. Rumiany boczek otrząsamy z tłuszczu, zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik. Na wytopionym z bekonu tłuszczu odgrzewamy i rumienimy(...)strony przekładamy plastry na drugą stronę, a na ich wierzch kładziemy po plasterku sera i przykrywamy patelnię pokrywką, żeby ser zdążył nabrać ciepła i lekko się rozpuścić. Na sałacie układamy po plastrze odgrzanego klopsa z serem i plasterki chrupiącego bekonu. Pora na porządny chlust sosu BBQ. plastry pikli i szczyt bułki. Podajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery
Karo in the Kitchenwykorzystaniem tego co w lodówce. Połączenie słonego sera z słodkimi innymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta. Składniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli 2 gruszki Sos ; 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę. Gruszki obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych, pokroiłem w dość dużą kostkę. Odcedziłem kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno posiekałem. Wszystkie składniki rozłożyłem na sałacie. Całość polałem sosem. Sos : wymieszałem dokładnie wszystkie składniki sosu, tj. oliwę
R'n'G Kitchenciepłej wody Mięso: 50 dag fileta z kurczaka 2 łyżki oleju przyprawa kebab-gyros według uznania Warzywa i ser: pół puszki kukurydzy 1 średnia cebula 1 duży pomidor zielona sałata według uznania 20 dag sera żółtego Sos: 5 łyżek majonezu 5 łyżek pikantnego ketchupu słodka mielona papryka do smaku Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej(...)czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. 3. Warzywa i ser: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a pomidora w grube półplasterki. Sałatę dzielimy na liście, a kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser kroimy w grube słupki. 4. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. 5. Podanie: Na placki tortilli nakładamy liście sałaty, pozostałe
Izabelawkuchnizrobiłam! ) wypełniłam świeżymi warzywami i chrupiącym Złotymi paluszkami rybnymi FRoSTY. Złote paluszki rybne FRoSTY idealnie komponują się z sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem chili oraz świeżą, zieloną sałatą. Całość dopełnia sos jogurtowy, który idealnie „skleja” i sprawia, że burrito się nie rozpada i jest idealnym pomysłem nie tylko do zjedzenia w domu, le też do zabrania(...)danie jest genialne! Smaczne i proste! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 4 połówki ) * Złote paluszki rybne FRoSTY – 1 op / 10 szt * pszenna tortilla – 4 szt * świeża zielona sałata np. rzymska * czerwona kapusta – 0,5 główki * biała cebula – 1 szt * por – 3-4 cm * chili – 1 szt * jogurt naturalny gęsty * sól, pieprz, papryka słodka * oliwa
Ostra na Słodkocebula 1/2 sztuki (mała) czosnek 2 ząbki musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów) dodatkowo: sałata lodowa 1/2 główki pomidorki koktajlowe 10 sztuk surówka z białej kapusty ( KLIK ) cebula 1 sztuka ketchup 10 łyżek oliwa z oliwek 2 łyżki WYKONANIE W pierwszej kolejności przygotowujemy surówkę z kapusty(...)już bardzo nagrzanego mieszkania. Cebulę przeznaczoną na dodatek do hamburgerów kroimy w piórka, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kotletów. Cebulka powinna być lekko zrumieniona. Pomidory kroimy w plasterki, sałatę płuczemy pod bieżącą wodą. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, nakładamy liść sałaty. Na nim kładziemy surówkę z kapusty, następnie nakładamy kotlecik wieprzowy, podsmażoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i ketchup. Tak przygotowany hamburger
Mała w garnku mieszakażdy głodek i duży i mały . Nadaje się także doskonale do zabrania ze sobą w podróż lub do szkoły . Składniki : 1 duże jajko 1 łyżeczka masła 4 listki sałaty rzymskiej 2 plastry szynki konserwowej 1 gruby plaster ,pomidora malinowego 2 plastry sera żółtego , np Gouda majonez musztarda miodowa sól , pieprz do smaku 2 kromki chleba żytniego 2 malutkie , ostre papryczki(...)wykałaczki Na maśle smażymy posolone i doprawione pieprzem, jajko z obu stron , do momentu aż żółtko się zetnie . Zostawiamy do przestygnięcia . Na jednym kawałku chleba układamy dwa listki sałaty , plaster pomidora – solimy , jajko oba plastry wędliny i sera . Smarujemy ser majonezem , musztardą i okładamy pozostałą sałatą . Nakrywamy drugą kromką chleba , spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjechała . Przekrawamy na dwie
Ogrodnik w podróżyminut i to dlatego, że ryba potrzebuje czasu by się ugotować. Jest bardzo łatwy także z pewnością każdy jest w stanie go przyrządzić. Czego potrzebujemy? łosoś norweski - filet, mała sałata rzymska (kupuję w Biedronce pakowane po 2 szt.), mozarella sałatkowa - kulki (6-8 kulek), garść pomidorków papryczkowych (u mnie żółte), przyprawa "suszone pomidory z oliwkami", oliwa z oliwek(...)jego gotowania na parze spokojnie zdążę przygotować resztę składników. Rybę solę, pieprzę oraz skrapiam sokiem z cytryny. Wkładam do parowaru, który ustawiam na 20 min. W tym czasie siekam sałatę. Do sałaty dodaję kulki mozarelli - każdą kroję na 2 lub 4 części. Pomidorki (możecie dodać inne - koktajlowe, daktylowe - jednak te uważam za najlepsze i perfekcyjnie komponujące się z sałatką) kroję
Przepis na Dzień Dobryznalazło się wszystko to co jest najlepsze jesienią. Może zabrać ja do pracy na lunch, zrobić na kolację. Na pewno od niej nie przytyjecie. Samo zdrowie. 1 główka sałaty strzępiastej 1 gałązka jarmużu 30 dkg dyni piżmowej 60 g sera camembert 1/2 granatu 100 g łososia wędzonego 50 g makaronu penne kukurydzianego sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 2 łyżki(...)Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Zmniejszam na 180 minut i piekę około 10 minut aż dynia będzie miękka. Sałatę, jarmuż myję, strzepię na talerzu. Makaron gotuje w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Na sałacie układam łososia, makaron wystudzony, nasiona granatu, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniaIlość porcji: 2-3 Składniki: – 1 pierś z kurczaka – 2 łyżki pasty Mild Curry Patak’s – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju – do kanapek: pieczywo, sałaty, czerwona kapusta (skropiona odrobiną soku z cytryny) – do podania: Patak’s Mango Chutney Przygotowanie : Pierś z kurczaka zamarynuj w aromatycznej paście Patak’s Mild Curry. Kurczaka smaż(...)kurczak przestanie być miękki w dotyku. Po usmażeniu daj mu odpocząć 2-3 minuty po czy pokrój go w plastry idealne do Twojej kanapki. Przygotuj kanapki – dodaj sałaty, poszatkowaną czerwoną kapustę, plasterki kurczaka i inne wybrane dodatki. Podawaj z Patak’s Mango Chutney. sałatka z kaszą i kurczakiem curry Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki
nietylkopasta.plGotowa do zjedzenia w ciągu kilku minut! Moja ulubiona sałatka z mozzarellą, którą wystarczy polać sosem winegret na bazie musztardy. Sałatkę z mozzarellą można zrobić również tylko z miksem sałat lub szpinak zastąpić rukolą albo roszponką. Nawet sama sałata lodowa lub świetna i krucha sałata rzymska wystarczy jako zielony składnik sałatki. Jeśli lubisz takie barwne i smaczne sałatki, to polecam
AniaGotuje.plhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: placki tortilla pierś z kurczaka sałata (u mnie rzymska) 200 g surówki colesław przyprawa kebab-gyros sól, pieprz olej Pierś z kurczaka pokroić w długie, cienkie paseczki, wymieszać dokładnie z przyprawami i olejem. Odstawić do lodówki(...)najmniej 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć. W międzyczasie przygotować liście sałaty oraz sos czosnkowy. Sos czosnkowy: 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, delikatnie podgrzewając
kulinarnyswiatdomihamburgerowe z sezamem pomidor ogórek- najlepszy kiszony, może jednak być i świeży zielony typu wąż czerwona cebula ser żółty- najlepszy cheddar ale można zastąpić innym ulubionym ( u mnie gouda ) sałata keczup sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz Wykonanie: *Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko(...)obsmażeniu jeszcze ciepłego oprószamy świeżo zmielonym grubo pieprzem. Mięso przykrywamy, odstawiamy na czas przygotowania burgera. * Bułkę przekrawamy na połówkę, opiekamy z dwóch stron ( opiekacz lub patelnia grilowa) *Sałatę rwiemy na listki, pomidora, ogórka , cebulę kroimy w plastry. * Wszystkie składniki potrzebne d przygotowania sosu czosnkowego mieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy. *Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym
Z Majeczką w kuchniSurówka szybka i smaczna do obiadu, a także do kolacji i fast food-ów. Nie podaję ilości składników, ponieważ robię taką ilość jaka mi w danej chwili potrzebna. Składniki: sałata lodowa pomidory szczypiorek rzodkiewki sok z cytryny oliwa sól pieprz Sałatę lodową pokroić lub porwać na małe kawałki. Pomidora i rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać(...)dodać do reszty składników. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, dodać do sałaty, przyprawić i dobrze wymieszać. O dstawić na kilka minut, aby się przegryzło
talerz przyjemnościwinogron - różowych i białych, najlepiej bezpestkowych 100 g boczku surowego wędzonego 100 g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola) ok. 50 g orzechów włoskich 1 mix sałat - u mnie mieszanka frisee, szpinak baby, escarola, radicchio, lolo rosso kilka łyżek miodu (u mnie lawendowy firmy Huzar) kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki suszonego tymianku(...)boczek, bez dodawania tłuszczu, zbędny wysmaży się z boczku i uzyskamy cudownie chrupiące, mięsne paseczki. Każdy plaster osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na 2 talerzach rozkładamy miks sałat, układamy na nim winogrona oraz orzechy włoskie. Przygotowujemy dressing. Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości sól i pieprz Wszystkie płynne
Cooking Monster