owocami. Filet z indyka podany ze świeżymi truskawkami tworzy idealne danie na upalne dni. Składniki: 300g świeżych truskawek 250g fileta z indyka 120g sera pleśniowego camembert 1 opakowanie mix sałat z roszponką zioła prowansalskie papryka ostra sól świeżo zmielony pieprz oliwa Sos: 30 ml oliwy 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny Wykonanie(...)Indyka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami: ziołami, papryką, solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. 3. Mix sałat umyć i osuszyć, a ser pleśniowy pokroić w kostkę. 4. Sos: Składniki sosu dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. 5. Mix sałat, indyka, truskawki
Szalona Kuchnia EwelinyZnakomita, wiosenno-letnia sałatka, z pysznym śmietanowo-majonezowym dressingiem. Idealna na przyjęcia w ogrodzie, pięknie prezentuje się na stole i szybko znika z talerzy. Przygotowałam ją na zwykłej sałacie lodowej , dodałam soczystego pomidora, ogórka i perfekcyjnie ugotowane jajko na twardo. Sosik ze szczypiorkiem dopełnił i idealnie połączył całość w lekkie i pełne smaku danie. Polecam do wypróbowania. SKŁADNIKI(...)porcje 2 jajka 1/4 sałaty lodowej 1 pomidor malinowy 1 ogórek gruntowy 1 łyżka pestek słonecznika garść łyżka kiełków słonecznika SOS 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny sól 2 łyżki posiekanego szczypiorku WYKONANIE Majonez, śmietanę, ocet jabłkowy i syrop klonowy mieszamy
cool and mintyosób/ 6 miseczek tacos 1 puszka tuńczyka w sosie rzepakowym Princes 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 mała czerwona cebula 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek Kilka liści sałaty lodowej/masłowej 1 świeży ogórek Sos winegret miodowy: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony(...)widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki. Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle tacos układamy na blasze
Wanilia i Kardamonjest produkowana z wybornego żytniego spirytusu i krystalicznie czystej górskiej wody. Wódka ta doskonale współgra ze składnikami sałatki, oczyszcza kubki smakowe, dopieszcza je po pysznej strawie. Potrzebujemy: garść sałaty lodowej plus kilka młodych liści masłowej 4 łyżki ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej 1/4 pomidora malinowego 3-4 kwiaty szczypiorku kilka utartych plasterków wędzonego sera 1 grillowane udo z kurczaka (jedynie(...)solą i pieprzem) świeże oregano olej z pestek dyni sól, pieprz Na talerzu układamy kilka całych liści sałaty masłowej, następnie resztę składników układamy paskami. Całość wtedy, przed osobistym zmieszaniem wszystkiego na talerzu, lepiej się prezentuje. Poukładane na talerzu składniki oprószamy solą i pieprzem, a kwiat szczypiorku odrywamy od łodyżki i rozdrabniamy. W kieliszku umieszczamy tłoczony na zimno olej z pestek
MamaOskarkaProsto i smacznie :) Chrupiąca sałata lodowa z pieczarkami, szparagami i rzodkiewką, podane z aromatycznym dressingiem musztardowym. polówka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 dużych pieczarek pęczek szparagów zielonych łyżeczka masła klarowanego łyżka soku z cytryny sól i pieprz dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki(...)pietruszki Składniki na dressing przekładamy do słoiczka. Mocno wstrząsamy i przekładamy do lodówki. Umytą sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle klarowanym. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze (około 5 minut). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy, przed
Mienta blognakryć papierem do pieczenia. Skrzydełka w miodzie z czym podać? Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla: skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym(...)czosnkowym lub pomidorowym. skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka Kucharskazielone szparagi. Idealnie pasuje do dań z grilla, ale może także posłużyć jako lekka kolacja lub przystawka do dań obiadowych. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania sera typu Feta 1/2 szklanki czarnych oliwek 1 pęczek zielonych szparagów SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki zmielonego pieprzu *** Na dużym talerzu lub w misce wykładamy sałaty *** *** Paprykę kroimy w słupki i wykładamy na sałatę *** *** Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na sałtce *** *** Ser Feta kroimy w kostkę i wykładamy na pomidorkach *** *** Oliwki kroimy w krążki i układamy na wierzchu sałatki *** *** Szparagi myjemy
Blog z ApetytemDanie banalne proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Składniki: bagietka ser kozi do smarowania sałaty oliwa świeżo mielony pieprz Przygotowanie: bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia na desce połóż sałaty, skrop je oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem wyjmij grzanki z piekarnika i posmaruj je kozim serkiem, a następnie ułóż na sałatach Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepotrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie(...)Czas przygotowania 25 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 25 min Ingredients 260 g polędwiczki wieprzowej 140 g truskawek 50 g mix sałaty * 50 g liści czosnku niedźwiedziego 120 g szparagów zielonych olej rzepakowy pieprz czarny sól Dressing truskawkowy 180 g truskawek 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka kremu balsamicznego 1 łyżka
Wędrówki po kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g mieszanki sałat (u mnie z sałatą lodową), 4 jajka, 2 większe ogórki małosolne, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, czubata łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory
JejKuchniaŚwieże sałatki mogę jeść cały czas! Polecam przygotować sałatkę z soczewicy, kaszy jęczmiennej i miksu sałat. Rewelacja! Składniki: 50g suchej czerwonej soczewicy + 150ml wody 50g suchej kaszy jęczmiennej + 150ml wody 100g (1/2 opakowania) miksu sałat 1 łyżka oleju lnianego świeża natka pietruszki przyprawy: czosnek granulowany, curry, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka Sposób przygotowania: Do dwóch oddzielnych garnków z wrzącą(...)osoloną wodą wrzucamy soczewicę i kaszę. Po ugotowaniu mieszamy je z miksem sałat, olejem lnianym oraz pozostałymi składnikami. Odstawiamy na ok 15 minut, aby "przegryzły się" smaki. Smacznego
Truskawkowa FiestaSezon szparagowy w pełni więc korzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op mieszanki sałat 1 op mini mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych żółtych 8 pomidorków koktajlowych czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon Składniki(...)przegryzły. Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente. Sałatę podzielić na dwie porcje,pomidorki pokroić na połówki,tak samo kulki mozzarelli,ułożyć na sałacie. Na koniec dodać szparagi i sałatkę polać przygotowanym dresingiem. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkigłówne więc wiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy będą głodni:) Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko(...)Ingredients Warzywa do grillowania: 2 cukinie 1-2 bakłażany 2 papryki 2 cebule ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól 1 główka sałaty 150 g sera feta SOS: garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki ¼ szklanki oliwy sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Warzywa umyć, cukinię
Cooking for Emilylunch box do pracy :) Składniki: * 4 placki tortilli * serek śmietankowy u mnie ziołowy 150 g * łyżka majonezu * kilka plasterków szynki * kilka plasterków sera ok 150 g * ok 10 liści sałaty * pół papryki czerwonej * pół ogórka gruntowego Serek śmietankowy mieszamy z majonezem. każdy placek tortilli smarujemy powstałym sosem. ( ok. 1 czubata łyżka na każdy placek). rozkładamy szynkę i ser na całej(...)tortilli. następnie sałatę, ogórek i paprykę rozkładamy na jednej połówce tortilli. Całość zwijamy od strony z sałatą w roladkę. ( Najlepiej zawijać dość ciasno aby nie powstawały na "luki" w roladce i lepiej się wszystko trzymało). Każdą roladę zawijamy ciasno folią spożywczą i odkładamy minimum na godzinę do lodówki. Następnie kroimy każdą roladę w paski grubości 2-3 cm i gotowe
Kulinarne przygody