odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Oto przepis na bardzo smaczną sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym. 300 g piersi z kurczaka 1 opakowanie miksu sałat 1 opakowanie mozzarelli 1 mała cukinia 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo mielony pieprz sos miodowo(...)kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy na niej cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Często mieszamy. Można dolać trochę wody. Sałatę przekładamy do miski. Cukinię i marchewkę myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki robimy warzywny makaron - długie wstążki. Przekładamy do miski z sałatą. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę
My Chcemy Jeśćłyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego 2 średnie cukinie Kapustki pak choy, albo mała kapusta pekińska, albo szpinak, albo jakakolwiek sałata, kapusta, lub zielenina jaką macie w domu Mała papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego Łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) Pęczek natki kolendry, szczypiorku, pietruszki, lub jakakolwiek zielenina(...)misy. Krok 3 Rozgrzej rosół, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli. Włóż do bulionu pulpety, przykryj i gotów na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj sałaty, gotuj jeszcze kilka minut. Jeśli masz sałatę pak choy przed dodaniem do zupy przekrój ją na połowy i zgriluj na suchej patelni. Krok 4 Umyj cukiernie i przy pomocy maszynki
Niedzielny kucharzmielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej opakowanie chipsów nachos 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać(...)posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej misce układać warstwami: sałata, mięso, kukurydza, posiekana cebula, sos, pokruszone nachos. Sałatkę posypać szczypiorkiem. Mięso do sałatki można usmażyć dzień wcześniej ale samą sałatkę najlepiej
Smakołyki Asidodatkiem do pulpetów z koperkiem. Ostatnio polubiłam taką kuchnię, zresztą sami widzicie po moich postach. Myślę, że mi to przejdzie w momencie pojawienia się nowalijek :). Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sałatę obieramy z liści (brzydkie zewnętrzne wyrzucamy), resztę dokładnie myjemy i osuszamy. Większe liście rwiemy i wrzucamy do miski(...)mniejsze można zostawić w całości. Jogurt mieszamy z cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sałatę, mieszamy
Kardamonovyformie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem "baby leaf". Dodałam dodatkowo aromatyczne listki pachnotki i bazylii. Całość wyszła pyszna! SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO SKŁADNIKI: - dwie(...)garście mieszanki sałat "baby leaf" - 1 jajko - 2 łyżki ziaren dyni - 1/2 grillowanej lub pieczonej papryki - kilka ząbków pieczonego czosnku - liście ziół: pachnotka, bazylia - 1/2 dojrzałego awokado - oliwa z oliwek - odrobina świeżego chilli wedle uznania - sól, pieprz - syrop z agawy lub miód Paprykę i czosnek polej oliwą i miodem wstaw na 25 minut do nagrzanego pieca do temp. 190 stopni
SMYKWKUCHNIkupić 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki cebulki prażonej 1 ser liliput lub havarti 2 jajka, mąka, bułka tarta papryczki jalapeno sos – polecam mój dip jalapeno szklanka posiekanej sałaty lodowej pieprz i sól Przepis – Kanapka drwala na ostro Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza wraz z termoobiegiem. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy pokrojony w kostkę jeden plaster boczku(...)nasz ser w panierce był w połowie w nim zanurzony. Smażymy go do uzyskania brązowej skorupki. Ser wrzucamy na ręcznik papierowy. Teraz formujemy kanapkę. Rozkładamy na dolną część bułki sałatę, ser w panierce, boczek, burgera, jalapeno, dip jalapeno, sałatę i na koniec wierzchnia część bułki. Całoś przekuwamy patykiem. Gotowe. Koszt: 36 zł (2 burgery) Przygotowanie: 60 minut Kanapka drwala
Kuchennyviral.plgrillowanym łososiem, wyrazistym parmezanem i idealnie skomponowanym sosem vingret z delikatnym dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis podstawowy znajdziecie ---> TUTAJ Spróbujcie koniecznie :) Składniki (2 porcje): 2 duże garści mixu sałat 1 marchewka 4 łyżeczki tartego parmezanu 10 pomidorków koktajlowych grzanki ziołowe (można je zrobić z 2 kromek chleba, odrobiny masła i ziół prowansalskich) 2 garści rukoli duży filet z łososia pieprz(...)Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy łyżkę jogurtu. Na duże talerze wykładamy mix sałat. Obieramy i ścieramy na grubych oczkach marchew. Pomidory kroimy na pół. Całość posypujemy 1/2 parmezany oraz połową grzanek. Wykładamy również rukolę. Filet myjemy, posypujemy sola oraz pieprzem i grillujemy
ChilliJemytalerzu. W ramach współpracy ze sklepem https://smakinatury.net/ wykorzystałam przyprawy,które sprawiły,że sałatka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: ok 40 dag piersi z kurczaka 1/2 sałaty lodowej 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 papryki czerwonej zielone oliwki ( u mnie faszerowane papryką) 2-3 łyżki curry 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, można odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie mięso przesmażyć na patelni parę minut. U mnie była to patelnia grillowa. Umytą sałatę porwać,wrzucić do miski. Seler i kawałki pokroić na mniejsze kawałki, oliwki można przekroić na pół. Dorzucić do sałaty razem z kurczakiem. Wszystko wymieszać. Przygotować sos: wycisnąć
Niespełnione zdolności kulinarneWitajcie :) Dzisiaj propozycja jak wykorzystać sucharki Mamut na pyszne śniadanie. Polecam sałatkę z oliwkami, szynką, papryką, sałatą lodową i cieciorką.Pysznie i lekko. Po prostu pycha. Zapraszam :) Składniki : kilka listków sałaty lodowej kawałek papryki czerwonej 2 łyżki cieciorki kilka oliwek 2 plastry szynki gotowanej z indyka sól, pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 2, 3 łyżki(...)oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 kromki sucharków Mamut pokrojonych w kostkę Wykonanie : Warzywa myjemy, paprykę i szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Na półmisku wykładamy sałatę lodową, następnie rozkładamy oliwki, szynkę, paprykę cieciorkę, i kosteczki sucharków, sałatkę oprószamy solą, pieprzem i bazylią, następnie skrapiamy olejem. Podajemy z sucharkiem posmarowanym masłem. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na pieczony kotlet schabowy w pieprzu ziołowym z dodatkiem marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli podany w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatą masłową. Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć(...)Zetrzeć na tarce marchewkę i pietruszkę. 5.Posiekać cebulę. 4. W połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić z cytryną, koperkiem i pieprzem ziołowym. Smacznego
Kuchenne innowacjeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 1/2 małej sałaty lodowej, 4 jajka ugotowane na twardo, 3 nieduże rzodkiewki, garść płatków migdałów (uprażone na suchej patelni). Składniki sosu: 2 czubate łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 3/4 pęczku koperku (posiekanego). Dekoracja: kiełki rzodkiewki, 2 małe rzodkiewki, kilka gałązek koperku. Przygotowanie: Sałatę myję(...)osuszam i siekam, układam na talerzu. Przygotowuję sos z majonezu, śmietany i koperku. Rzodkiewkę kroję w cienkie plastry, jajka dzielę na ćwiartki. Sałatę polewam 3/4 sosu, układam na niej jajka i plasterki rzodkiewek. Całość posypuję migdałami i polewam pozostałym sosem. Sałatkę dekoruję kiełkami, koperkiem oraz kwiatkami z rzodkiewek (wycinane nożem naokoło - zygzakiem
JejKuchniaKuchnia francuska Składniki pół główki sałaty masłowej pół główki sałaty karbowanej garść liści rukoli 2 pomidory 1 czerwona cebula 100 g koziego sera z czosnkiem 1 łyżka posiekanej natki Sos : 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny musztarda sól pieprz Grzanki : 4 czerstwe kromki bułki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie Sok z cytryny wymieszałem ze szczyptą soli(...)całkowicie się rozpuściła. Ciągle mieszając wlałem oliwę. Sos doprawiłem do smaku musztardą i pieprzem. Sałaty i ukolę opłukałem, dokładnie osuszyłem. Liście porwałem na kawałki. Umyte pomidory pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron
R'n'G KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 1/2 niedużej sałaty lodowej, 3-4 łyżki kukurydzy, 100 g fety, 1/2 małej cebuli czerwonej, 8 małych pomidorków. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie(...)Sałatę myję i osuszam, następnie siekam. Kukurydzę osączam z zalewy. Pomidory kroję w ćwiartki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie ćwierćplasterki. Składniki sosu dokładnie łączę i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Na talerzu układam sałatę, następnie resztę składników.' Całość polewam przygotowanym sosem
JejKuchniaszklanki wody lub bulionu 1 mała czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 zielonego długiego ogórka 50 g fety 2 łyżki posiekanej natki pietruszki liście radicchio liście dowolnej zielonej sałaty sól pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek EV sok z cytryny Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem, delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez(...)Wszystko, wraz z bulgurem, natką i sosem mieszamy w dużej misce, na koniec dodajemy pokrojona w kostkę fetę. Duża miskę lub salaterkę wykładamy pociętymi w paseczki liśćmi sałat, na sałacie kładziemy sałatkę
Kulinarne przygody Gatity