drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 150 ml ciepłej wody Pozostałe dodatki: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (Edena) pomidor 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej garść miksu sałat lub rukoli kulka mozzarelli taka sama ilość sera żółtego sól i przyprawy wg upodobań (ja użyłam wyłącznie soli ziołowej) Przygotowanie: Na początek przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie(...)miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. Kiedy ciasto rośnie przygotuj pozostałe składniki. Sery zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w kostkę. Duże liście sałaty poszatkuj na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz rukoli to wówczas jej nie krój. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj dłońmi kulkę, a następnie okrągły placek średniej grubości
Zdrowie na języku :PZapraszam do przygotowań! Składniki (4 porcje): 140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu) * 2 pomidory 70 g czarnych wydrylowanych oliwek 50 g kaparów 4 jajka liście sałaty masłowej świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 2 łyżeczki musztardy ** 1 łyżeczka octu z jabłek 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)wszystkim cebulę, czosnek i inulinę. 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory kroimy w łódeczki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na sos. Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy. 2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :) Więcej
My Culinary Artbyć w środku lekko różowy – taki smakuje najlepiej. Dobrze wysmażony robi się lekko suchy, ale oczywiście jeśli macie opory przed takim średniowysmażonym możecie zrobić wg własnych upodobań. 1 sałata rzymska garść/dwie świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 4-5 filecików anchovies 3 jajka kilka czarnych oliwek około 300 g świeżego tuńczyka (ewentualnie(...)mieszamy dokładnie ze sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Umytą sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy, osączamy na sicie. Łączymy ze sobą w misce i polewamy częścią przygotowanego dressingu, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki
Smaki Na Talerzupotrawa dla miłośników serów pleśniowych Świetnie smakuje w towarzystwie, zwłaszcza czerwonego wina Gorąco polecam Przepis na jedną miskę sałatki z serem pleśniowym i winogronami. SKŁADNIKI: 1/2 opakowania sałaty roszponki 150 g winogron jasnych 150 g sera pleśniowego niebieskiego 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ( użyłam o smaku granata ) PRZYGOTOWANIE: Płatki(...)migdałowe uprażyć na suchej patelni, a następnie przesypać na talerzyk i wystudzić. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski. Winogrona oczyścić, opłukać, osuszyć i przekroić na połówki, a następnie dodać do sałaty. Ser pleśniowy pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Wsypać połowę uprażonych płatków migdałowych. Oliwę z oliwek przelać do kubeczka, dodać ocet balsamiczny
WSZYSTKO SMACZNEpół 400 g zielonej fasolki, odcięte końcówki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 80 g czarnych oliwek bez pestek 1 mała sałata rzymska, porwana na małe części 4 jajka ugotowane na twardo opcjonalnie - 3 fileciki anchois 6 łyżek oliwy extra virgin 3 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka musztardy Dijon sól(...)miękkości). Zieloną fasolkę gotuj przez ok. 4-5 minut, niech zostanie lekko twardawa. Odcedź ją i przelej zimną wodą. W dużej misce umieść ugotowane ziemniaki, ugotowaną zieloną fasolkę, sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. W słoiku umieść oliwę, ocet z czerwonego wina, musztardę Dijon, dopraw solą i pieprzem i wstrząśnij słoik. Sosem polej warzywa w misce
Chilli Czosnek i Oliwarodzaju surówki. Sama nie wiem, dlaczego tak mało jest ich na blogu. Może dlatego, że nie zawsze jest czas na robienie zdjęć. Postaram się poprawić :) Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1/2 puszki kukurydzy kilka pomidorków koktajlowych cebulka dymka olej sok z cytryny (1-2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Sałatę przekroić na ćwiartki, a następnie w paski(...)Wrzucić do miski. Rzodkiewki i pomidorki pokroić w ósemki, dodać do sałaty. Dorzucić pokrojoną dymkę i odsączoną kukurydzę. Dodać olej i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać
Agusiowe smakołykisałatkę z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Całość polana jest dressingiem miodowo-musztardowym, który stanowi świetną i zdrową alternatywę dla majonezu. Składniki na 3-4 porcje: 1 opakowanie mix sałat 1 czerwona cebula (średnia) ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry kilka listków bazylii składniki na dressing: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego(...)pieprz kolorowy Przygotowanie: Sałatę wkładamy do miski (lub dzielimy od razu na 4 osobne miseczki). Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty. Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Doskonale pasuje
Alutka-Gotujewina. Powstała z kilku składników a ich smaki tak świetnie się uzupełniają, że do spożywczego szczęścia nic więcej nie potrzeba ;) Składniki na 1 porcję: ok. 100 g mix sałat 50 g sera pleśniowego "Blue" (można użyć też camembert) duża garść granatowych winogron mała garść posiekanych włoskich orzechów olej z pestek dyni (u mnie olej z Olejowe Smaki *) Sałatę rozłożyć(...)talerzu. Ser pokroić w kostkę, a winogrona na połówki. Rozłożyć je na sałacie. Orzechy uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Wierzch dość obficie polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu. * Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych
Simply Fooddodatki, czyli sosy i warzywa. Ja stawiam na klasykę – dobra musztarda, jakaś ostra pasta, np. ajwar lub też domowy ketchup. Z warzyw również stawiam na klasyk – sałata, ogórek kiszony i pomidorki koktajlowe z domowej szklarni. Oczywiście wybór dodatków należy do Was. Nadal uważasz, że lepiej kupić hot doga na stacji? Wypróbuj mój przepis i jeszcze raz odpowiedz sobie(...)pytanie Domowe hot dogi Bułki do hot dogów (ja przygotowałam według tego przepisu KLIK ) Kiełbaski drobiowe/kabanosy Sałata Ogórek kiszony Pomidorki koktajlowe Prażona cebulka 3 łyżki ajwaru Łyżka majonezu + musztarda Bułki do hot dogów możesz kupić lub przygotować samodzielnie. Ja polecam tę druga opcję, ponieważ jest zdrowiej i smaczniej J Przepis na bułki znajdziesz we wpisie Domowe bułki do hot dogów
365 dni dookoła kuchniBardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. W mojej kuchni w postaci letniej przekąski podanej ze świeżą sałatą i owocami. Składniki: 2 sery naturalne camembert 180g mixu sałat 1 pomarańcz 3/4 szklanki świeżych malin 100g orzeszków ziemnych żurawina w słoiku do mięs i serów oliwa przyprawa zioła włoskie świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: 1. Ser spryskać oliwą następnie oprószyć(...)włoskimi ziołami. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ser grillować z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. 2. Na talerzach rozłożyć umytą i wysuszoną mieszankę sałat. Następnie ułożyć obrane, pozbawione białej błonki i pokrojone w księżyce pomarańcze. Dodać maliny, żurawinę, ułożyć na środku zgrillowany ser i całość posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami
Szalona Kuchnia Ewelinyserku białym, ale można to uzupełnić ziarnami słonecznika bogatymi w białko...💪 Aby wspomóc trawienie białek i zneutralizować alkalizujące działanie tłuszczy proponuje dodatkowo sowicie skropić cytrynką... 😀 Składniki: sałata lodowa rzodkiewka pomidor cebula czerwona słonecznik ser feta oliwa pieprz sól czarnuszka opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie: Sałatę pokroić lub porwać palcami na małe kawałki. Rzodkiewkę, pomidora umyć i pokroić(...)mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na talerzu lub w salaterce układamy sałatę, następnie rzodkiewkę, pomidora i cebulę. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny (jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy smak, jeśli nie to sok pominąć), delikatnie solimy (nie dużo bo feta jest słona) i pieprzymy. Na samą górę dajemy pokrojoną fetę, posypujemy słonecznikiem i czarnuszką. Smacznego :) Zapraszamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecały rok! Dziś u mnie sałatka na ciepło z warzywami pieczonymi w piekarniku z dodatkiem surowych. Pyszna i do syta! Składniki marchewka, seler, pietruszka, groszek,batat itd botwinka ulubiona sałata koperek bazylia oliwa z oliwek pomidor malinowy opcjonalnie biały i czarny sezam Warzywa obierz, pokrój na kawałki, wsyp do miski, przypraw jak lubisz. Dolej trochę oliwy z oliwek. Wsyp(...)specjalnego woreczka do zapiekania, dolej trochę wody, zapnij i zapiekaj około pół godziny. Tak przygotowane warzywa nie tracą swoich witamin. Ulubioną sałatę umyj i poszarp na kawałki, wyłóż na półmisek. Na sałatę wyłóż pieczone warzywa. Są aromatyczne i pięknie pachną. Dodaj liści z botwinki i pokrojone w cieniutkie plasterki surowe, młode buraczki. Posyp koperkiem, bazylią i skrop oliwą z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniwęgli - kolacja idealna. Zachęcam Was do przetestowania przepisu bo wyszło naprawdę mega pyszne. Składniki: 200g wątróbek z kurczaka 1 kulka mozzarelli garść malin garść małych pomidorków dwie garście mixu sałat 25ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku kilka kropel soku z cytryny sól pieprz do smaku Wątróbki namoczyłem w mleku kilka godzin aby były bardziej miękkie, następnie obtoczyłem je delikatnie(...)mące i obsmażyłem na tłuszczu. Po przesmażeniu odsączyłem na ręczniku papierowym. Do blendera wrzucamy oliwę, czosnek i sok z cytryny - miksujemy na gładki sosik, którym zalewamy mix sałat. Pomidorki kroimy na pół, mozzarellę na małe kawałeczki, kilka malin miksujemy na sosik. Wszystko gotowe, można podawać. Układamy kolejno mix sałat, a na to wątróbki, pomidorki, mozzarelkę, maliny - na górę kilka kropel
Smacznie Pysznie Kaloryczniefileta z łososia sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ogórek 250 g koktajlowych pomidorów 1 mała czerwona cebula 2 awokado 6 rzodkiewek 100 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka Dressing 50 g feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka suszonych prowansalskich(...)piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych składników zmiksuj dressing. Przekrój pomidory na pół, pokrój ogórka w kostkę, awokado na podłużne kawałki i cebulę w piórka. Pokrusz feta. Włóż wszystko
codojedzeniaSzybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny(...)opłukałem , osuszyłem. Sos: wszystkie składniki połączyłem i dokładnie wymieszałem. Na talerzu rozłożyłem sałatę, na niej pozostałe składniki sałatki. Polałem sosem
R'n'G Kitchen