sałata - 10652 przepisów (strona:93/711)

Sałatka z buraczków, jajek,śledzia i słomki ptysiowej 144

bardzo, mogła bym je jeść na okrągło. Dzisiaj propozycja sałatki raczej z tych co mam w lodówce.  Do sałatki oprócz buraków dałam śledzia, jajka, seler naciowy, kilka listków sałaty rzymskiej,ogórek korniszon  i oliwki moje ulubione. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 1 puszka ugotowanych buraczków na parze Bonduelle lub jeden duży ugotowany burak pokrojony w kostkę(...)liście sałaty rzymskiej 1łodyga selera naciowego 2 ogórki korniszony 4 jajka 2 płaty śledzia z zalewy octowej 2 łyżki majonezu lub według uznania sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej rzeżuchy do sałatki 1łyżeczka rzeżuchy do dekoracji kilka oliwek do dekoracji kilka słonych słomek ptysiowych z nasionami Brześć jako dodatek Wykonanie: Do miski przekładamy pokrojone w kostkę : buraczki, seler, jajka

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorami i mozarellą 193

Wiosenna sałatka z kurczakiem Pomysł na wieloskładnikową sałatkę dla osób preferujących kuchnię niskoweglowodanową.  W skład sałatki wchodzą: kurczak podsmażony w przyprawie do gyrosa, mix sałat, suszone pomidory w oleju, pomidory koktajlowe, awokado oraz mozarella. Sałatka jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z pewnością zrobi wrażenie na gościach nie tylko smakiem(...)kolorowym, wiosennym wyglądem.  Składniki : - mix sałat - pierś z kurczaka - awokado - mozarella - suszone pomidory w oleju - pomidory koktajlowe - przyprawa do gyrosa Przygotowanie : 1. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, obtoczyć w przyprawie do gyrosa i smażyć około 15 minut. 2. Pokroić w kostkę awokado i mozarellę. 3. Pokroić pomidory. 4. Wszystkie składniki wymieszać z mixem sałat. Następnie dodać odrobinę

Kuchenne innowacje
Jak trwoga to tuńczyk z puszki zawsze ratuje 150

powietrzu w dobroczynnych promieniach słonecznych. Miłego weekendu i dużo słońca! Tuńczyk z puszki w zielonej sałatce 1 porcja Składniki: 1 puszka tuńczyka, 80 g 50 g mieszanej sałaty 3 cm pora 10 cm zielonego ogórka 1 pomidor 1 – 2 jajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku(...)cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół sól i czarny pieprz do smaku Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce. Wirówka to proste i niedrogie naczynie, które możesz zakupić w IKEA. Ułóż sałatę na talerzu, plasterki ogórka, pomidora. Posyp cienko pokrojonym porem. Bardzo lubię używać pora do sałatek, zwłaszcza o tej porze. Pokrój kromkę chleba w kostkę i zrumień na oliwie

codojedzenia
Sałatka ze smażonym kurczakiem i serem typu feta 106

Jest niesamowicie delikatny w smaku. Składniki 4 filety bez skóry z udka kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej 250 g sera typu feta 1/2 główki sałaty lodowej 1 sałata rzymska 15 szt czarnych oliwek 2 pomidory 1 ogórek 1 ugotowane na twardo jajko 100 ml oleju słonecznikowego Sos: 75 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu(...)łyżki ostu cydrowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie Sałaty szatkujemy. Ugotowane jajko kroimy. Pomidora kroimy na cząstki. Ogórka kroimy w pół plasterki. Oliwki kroimy na plasterki. Oliwę, miód, ocet i majonez mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem. Podajemy ze smażonym kurczakiem

R'n'G Kitchen
Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków 142

Buraczki kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu(...)salaterce. Buraki kiszone kroimy w kosteczkę, układamy na sałacie, skrapiamy sokiem z cytryny. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i układamy na burakach. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy po wierzchu. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu. Całość skrapiamy oliwą. Solą i pieprzem posypujemy tylko po jajkach. Słonecznik prażymy na suchej patelni, jak wystygnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pole Do Popisu warsztaty kulinarne – Mięso&Wino w Katowicach! 171

oraz steka. Nasze menu prezentowało się następująco: MENU: -Yukhoe – koreański tatar z łaty wołowej, z gruszką, ogórkiem, limonką i sezamem, -Stek z łaty wołowej marynowany z ziołami, -Smażona sałata rzymska z prosciutto, -Idealne puree ziemniaczane, z masłem, śmietaną i gałką muszkatołową. W II części degustowaliśmy wina pod okiem doświadczonego sommeliera Mariusza Wojciechowskiego. Warsztaty miały miejsce w studio kulinarnym Pole(...)robić. Cały czas patrolował, więc nawet nie mając doświadczenia, mogliśmy się czuć pewnie. Tatarek wyszedł wyśmienity! Medium rare stek to był gwóźdź programu! Do tego delikatne puree i ta sałata rzymska z szynką parmeńską. Szczerze mówiąc, nawet ta grillowana sałata rzymska świetnie smakowała. Niby taka pierdoła, dodatek, a tak naprawdę aż było mi smutno, gdy zabrakło jej na talerzu

Czynniki pierwsze
Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami 152

pomidorami 100 g makaronu – np. fusilli / świderki ½ szklanki pomidorów suszonych wraz z zalewą 1 opakowanie mini mozzarella w kulkach (lub 1 zwykła mozzarella pokrojona w kostkę) 1-½ op. mixu sałat 2 ząbki posiekanego czosnku 150 ml jogurtu greckiego + 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii grubo zmielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie sałatki z makaronem, mozzarellą i suszonymi(...)opakowaniu , odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Suszone pomidory odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (oliwę zachowuję na później). Odcedzamy kulki mozzarelli. Makaron mieszamy z pomidorami, mozzarellą, czosnkiem, miksem sałat i porwanymi listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z zalewy. Sałatkę polecam wstawić do lodówki, aby nabrała smaku. Ten przepis na sałatę to taka baza, do której można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka meksykańska 122

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki meksykańskiej. 1 mała główka sałaty lodowej 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub wołowego 1 duża cebula czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej puszka kukurydzy (34 dkg puszka(...)smażyć na średnim ogniu przez 4- 5 minut. Podsmażoną paprykę zdjąć z ognia i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Sałatę pokroić w średniej wielkości paski. Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy. Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać szczyptę soli oraz jogurt. Dokładnie wymieszać. Z naczosów odłożyć kilka całych kawałków

mecooks
Sałatka z topinamburem, papryką i mozzarellą 142

chrupiacym topinamburem to moja dzisiejsza  propozycja na pyszną, szybką i zdrową kolację.  Taka sałatka również świetnie się sprawdzi  jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: opakowanie mix sałat 150 g mozzarelli 250 g pomidorków koktajlowych 3 bulwy topinambra 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 małej cebuli czerwonej 2 łyżki posiekanego szczypiorku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie(...)Mozzarellę pokroić w kostkę. Topinambur obrać, pokroić w paseczki. Papryki pokroić w paseczki, pomidorki na pół, a cebulę w półksiężyce. Do miski wrzucić sałatę polać oliwą, wymieszać. Na talerzyki wyłożyć sałatę, nastepnie pomidorki, paprykę, mozzarellę, topinambur oraz cebulę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać oliwą i oprószyć solą i pieprzem do smaku. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
KOLOROWA SAŁATKA Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI 96

Całkiem niedawno przedstawiałam Wam przepis na proste w przygotowaniu krewetki koktajlowe. Dziś pomysł jak je wykorzystać. Prosta, lekka, pożywna sałatka z warzywami, sałatą i krewetkami. Swoim smakiem i wyglądem zachwyci wszystkich gości, doskonale nadaje się też na lekką kolację. Idealna sałatka dla miłośników krewetek :) Składniki: * 200 g mrożonych krewetek koktajlowych * 2 łyżki masła * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego(...)ząbki czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę) (użyłam  Skworcu ) * 3 szczypty chili mielonego (użyłam  Skworcu ) * odrobina świeżej natki pietruszki * solidna garść mixu sałat * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 10 pomidorków koktajlowych * 1/3 świeżego ogórka Wykonanie: Mrożone krewetki zalać letnią wodą, aby się rozmroziły. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożone, osuszone krewetki. Smażyć je około 2 minut na małym

Zrób to smacznie
Sałatka z cukinią 90

Dziś dla zapracowanych sałatka na drugie śniadanie. Ja pakuję w torbę i uciekam za miasto.. Pyszna, banalna, zdrowa. Sałata ze świeżą cukinią i słodkimi pomidorkami przyprawiona vegetą natur i świeżo zmielonym pieprzem, delikatnie skropiona oliwą z oliwek. Cukinię można zgrillować, dodać paprykę i oliwki. Ja poproszę, zostaję, częstuję się. Smacznego:) SKŁADNIKI: 2 opakowania mixu sałat (u mnie już umyte(...)cukinia kilka, kilkanaście pomidorków koktajlowych, wybieram żółte i czerwone vegeta natur, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Sałaty układam w misce, dodaję posiekaną w półplasterki cukinię i pomidorki na pół, przyprawiam i skrapiam oliwą. Podaję z pieczywem, tostami, grzankami z serem lub samą. Polecam

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z tuńczykiem i awokado 232

albo spotkanie ze znajomymi. Sałaka pięknie prezentuje się na stole i szybko z niego znika Polecam!     Składniki: 150 g tuńczyka w sosie własnym 2-3 garści mieszanki sałat 1 czerwona cebula 3-4 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy kilka pomidorków koktajlowych pół awokado opcjonalnie: 1 łyżka prażonego sezamu Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół łyżeczki miodu(...)łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżki musztardy 1 starty ząbek czosnku sól i pieprz       *** Sałatę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie wokół talerza *** *** Czerwoną cebulę tniemy w piórka i układamy na talerzu *** *** Tuńczyka odsączamy z zalewy i wykładamy

Blog z Apetytem
Domowy hamburger 112

taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana kolorowa sałata kilka pomidorków koktajlowych ser topiony hochland sos(majonez,ketchup, sól i pieprz) oliwa z oliwek sól,pieprz WYKONANIE: boczek i cebulę kroimy w małą kostkę, na patelnię wlewamy odrobinę oliwy(...)pomidorki smażymy na grillowej patelni,przekrawamy bułki, smażymy wewnętrzną stronę na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku do lekkiego zrumienienia, szklimy również cebulę, tak przygotowaną bułkę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, ser topiony,dodajemy krążki czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe, sos,odrobinę sałaty i przykrywamy, sosem możemy smarować każdą warstwę) hamburger gotowy

Kuchnia Beaty
Wiosenne rollsy z kurczakiem 149

ryżowego (ok 10 sztuk) 1 pierś z kurczaka ⅓ pora ¼ czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki (można użyć tylko jednego lub dwóch kolorów) 5 łyżek zielonego groszku Kilka liści zielonej sałaty 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do kurczaka 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sos: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego Kilka(...)mieszamy z przyprawą Vegeta Natur do kurczaka i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Pora oraz papryki kroimy w nie za grube słupki o dł ok 7cm. Sałatę strzępimy. Papier ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu- każdy płat dosłownie kilka sekund namaczamy w wodzie, przekładamy na talerz i napełniamy w jednym miejscu odrobiną sałaty zielonej, papryk, pora, kurczaka

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka nicejska z tuńczykiem 134

tuńczykiem Bardzo smaczna, świeża, zdrowa, kolorowa i niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i warzywami. Ciekawy pomysł na kolację, przyjęcie lub lunch do pracy. Polecam!     Składniki: 3 garści mieszanki sałat 4 jajka ok 50 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 150 g tuńczyka w sosie własnym ok 10 pomidorków koktajlowych ok 15 sztuk czarnych oliwek Sos: 1 łyżka soku(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki *** *** Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości i studzimy *** *** Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy *** *** Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku *** *** Na sałacie układamy jajka *** *** Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i układamy na półmisku razem z fasolką*** *** Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz oliwki *** *** Przygotowujemy sos: wszystkie

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania