sałata - 10652 przepisów (strona:112/711)

Sałatka z botwinką 125

świetnie sprawdziła się jako składnik sałatki. W połączeniu z serem feta i truskawkami , w towarzystwie sosu winegret dla nas idealne połączenie <3  Składniki pęczek botwinki kilka liści sałaty masłowej 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g sera feta kilka truskawek Sos Winegret : 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka cukru(...)doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem na wąskie paski. Fetę pokroiłem w kostkę. Plasterki szynki przekroiłem wzdłuż. Botwinkę wymieszałem z sałatą, polałem sosem. Na wierzchu ułożyłem szynkę, fetę i pokrojone truskawki

R'n'G Kitchen
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym 249

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: mix sałat  1,5-2 gruszki garść orzechów laskowych  80 g sera lazur  Sałatę lekko opłukujemy i suszymy. Układamy na talerzu lub w głębokiej misce. Gruszkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Na sałacie układamy pokrojone gruszki , kostki sera

Aromatyczne Podróże
Sałatka z grillowanym tofu 154

Wegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki miodu ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, czarny pieprz miks sałat 4-5 garści listki świeżej bazylii 1 garść pomidorki(...)kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron. Na talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostałą z marynowania sera

Pyry na Gaz
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 210

pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów(...)Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 251

trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty stożkowej. Odcinamy cebule i jasne części szczypiorku. Cebule(...)zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki.   W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około

Karo in the Kitchen
TORTILLA Z KOTLETEM Z KURCZAKA 183

SKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 1 kotlet np z fileta z kurczaka 1 garść mix sałat np z marchewką Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:    Tortillę polewam ulubionym sosem na całej długości. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Kotleta z kurczaka kroję w plastry, układam na sałacie. Zawijam w rulon. Kroję na pół. Podaję na zimno np do pracy na drugie

Gotowanie Patki
Jajka faszerowane groszkiem z nutką mięty 187

Wiosenne, zielone jajka faszerowane zielonym groszkiem z nutką mięty. Smaczna przekąska, podana na kolorowych liściach sałaty stanowi niezaprzeczalną  ozdobę stołu. Ich dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Kochani, dzieląc się z Wami faszerowanym jajeczkiem, życzę Wam spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych! SKŁADNIKI: 4 jajka 10 dag mrożonego zielonego groszku duża szczypta suszonej mięty sól pieprz cayenne majonez(...)podania liście kolorowych sałat i natka pietruszki WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Groszek wrzucić na wrzącą wodę, gotować około 10 minut, wylać na sitko, przelać zimną wodą, łyżkę odłożyć do dekoracji. Do miski blendera wsypać pozostały groszek, dodać wyjęte z jajek ugotowane żółtka, miętę, sól i pieprz cayenne

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem+ film 224

Zapraszam dzisiaj na sałatkę w świątecznym, wielkanocnym wydaniu, którą tworzy kompozycja słodkich i pikantnych sałat z jajkiem na twardo, rzodkiewką i parzoną białą kiełbasą. Całości smaku dopełnia pyszny sos majonezowo- chrzanowy z dodatkiem jogurtu oraz kiełki rzeżuchy. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i pięknie prezentuje się na stole.     składniki na 3 porcje opakowanie mixu sałat 3 jaja(...)wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Białą kiełbasę kroimy w plastry, ugotowane na twardo jajka w ćwiartki a rzodkiewkę w większą kostkę. Na półmisku lub płaskim talerzu układamy porcję mixu sałat, następnie plastry kiełbasy, jajka oraz pokrojone rzodkiewki. Na koniec sałatkę polewamy sosem, posypujemy rzeżuchą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.     Artykuł Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem

Smakowite Dania
Sałatka z roquefort i radicchio 217

kluczem do popularności tej sałatki . Nadaje jej smak wraz ze słodką gruszką i winogronami. Bardzo lubię radicchio. Ma ona charakterystyczny gorzki smak i piękny kolor. Mieszam ją z zielonymi sałatami. Smakuje wtedy o wiele lepiej. O dziwo, dressing z winnego octu, roquefort i owoce dodają jej smaku. Gorzka, a jednak smaczna. Czy to jest tortura dla smakowych kubków czy przyzwyczajanie(...)lubię roquefort, jego ostry i dosyć słony smak. Jest niebieski ser pleśniowy zrobiony z owczego mleka. Sałatka z roquefort Składniki: 4 porcje 150 g sera roquefort 100 g mieszanej sałaty w tym radicchio 2 gruszki 100 g winogron Dressing 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki czarnego pieprzu Opłukaj sałatkę

codojedzenia
Warzywne sajgonki czy spring rollsy, nazywajcie je jak chcecie, są po prostu boskie w smaku! 220

indyka (czy piersi z kury) na suchej patelni, a później z dodatkiem wody. „Smażenie na wodzie” jest moją ulubioną formą przygotowywania mięska od kiedy jestem na diecie. Składniki: 300g sałaty lodowej 220g czerwonej kapusty 160g marchwi 75g filetu z indyka (możecie dodać więcej) 100g serka kremowego light (użyłam Piątnicy, który jest z dodatkiem jogurtu) 25 arkuszy papieru ryżowego sól, pieprz(...)200ml wody i przykrywamy. Po około 5 minutach mięsko jest gotowe i przygotowane beztłuszczowo. Ostudzony filet kroimy w cieniutkie paseczki. Marchew obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i sałatę szatkujemy. Marchew, kapustę, sałatę i filet z indyka mieszamy w dużej misce by składniki dobrze się przemieszały. Płaski talerz wypełniamy wodą, wkładamy na kilka sekund arkusz papieru ryżowego, następnie arkusz

Gotowanie i blogowanie
Smażona makrela z razowym kuskusem, suszonym pomidorem i bazylią 190

wrażeniem, bo powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik.  Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią(...)czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo: 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki koktajlowe słonecznik  łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1. Makrelę myjemy, wyciągamy pęsetą ości, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Makrelę smażymy, górę posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią

kruche babeczki
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 154

Moja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują  podane  z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania(...)wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji  dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 658

PIECZARKAMI SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo szklanka pieczarek w naturalnej zalewie 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2-3 pędy młodego czosnku łyżka gęstej, kwaśnej śmietany natka pietruszki, liście sałaty, paseczki z czerwonej papryki itp. do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy(...)Podajemy zaraz po przygotowaniu. 5) JAJKA FASZEROWANE KREMEM Z SARDYNEK SKŁADNIKI: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka sardynek w oliwie sól, pieprz łyżka gęstej, kwaśnej śmietany zielenina, plasterki cytryny, sałata itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Żółtka i sardynki wraz oliwą ucieramy w malakserze na jednolity krem

Moja Książka Kucharska