SUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować(...)farsz tak fajny mi wyszedł, że nie odpuściłam - później było już tylko lepiej :) Pierożki można podać jako przekąskę na przyjęciu, świetne na piknik lub na obiad z zieloną sałatą i np. ryżem - i na ciepło i na zimno są super :) Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI
Moja Książka KucharskaSkładniki: 1/2 główki sałaty lodowej rukola 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 pomidor 1 łyżka oleju sok z cytryny garść pestek dyni sól, pieprz do smaku Paprykę spryskać oliwą, zawinąć w sreberko i upiec w 200 stopniach, aż będzie miękka. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Do miski dodać pokrojoną sałatę lodową i rukolę. Zetrzeć marchewkę, dodać pokrojoną upieczoną paprykę
Moja Galeria Smakuspożywanie każdego warzywa daje pozytywne efekty, warto jednak zwrócić szczególną uwagę na kilka gatunków. Te, których powinniśmy używać w pierwszej kolejności, to warzywa zielone i liściaste, takie jak szpinak, sałata, rukola, jarmuż, seler naciowy czy kapusta chińska. Posiadają ogromne ilości błonnika oraz ważnych dla naszego organizmu minerałów i witamin. W zdrowych napojach nie może zabraknąć też buraka – prawdziwego bogactwa(...)przyspiesza metabolizm. Kiwi uzupełnia ważna dla naszego organizmu witaminę C, a zawarte w jarmużu minerały wzmacniają cały organizm. Trzeci przepis to wytrawna propozycja dla prawdziwych fitożerców. Składa się z sałaty, ogórka oraz selera naciowego, z odrobiną soku cytrusowego. Produkcję koktajlu rozpoczynamy od dokładnego zmiksowania liści sałaty i selera, następnie dodajemy ogórek oraz troszkę soku z cytryny. Zdrowe dodatki Zachęcam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki 2 łyżki otrębów pszennych 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1/2 mango 1 pomidor 1 ogórek kilka listków sałaty ser żółty bułki do burgerów → przepis ketchup, majonez, ulubiony sos Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku(...)stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi. Dodatki myjemy, mango obieramy ze skóry ( pomidora i ogórka również możemy obrać) i wszystkie kroimy w plasterki, no oprócz sałaty 😉 Następnie wyciągamy z piekarnika i dodajemy ulubione dodatki - u mnie to: listek sałaty, plaster mango, plaster pomidora, 2-3 plasterki ogórka świeżego oraz ketchup i majonez. Całość możemy przekłuć patyczkiem
Kuchnia MagdaLenyWiosenna sałatka z szynką w roli głównej. Z dodatkiem kiełek, mango i rzeżuchy. Polecam w takiej formie, podać gościom bo ładnie prezentują się. 1 główka sałaty rzymskiej kiełki rzodkiewki rzeżucha natka pietruszki 1 mango małe 20 dkg szynki 1 cebula czerwona 7 pomidorów suszonych 3 jajka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz czarny pieprz czerwony Oddzielam liście(...)sałaty, myję i osuszam. Mango obieram i kroję w kostkę. Szynkę też kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo i też kroję. Cebule obieram i kroję w piórka. Przekładam wszystko do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, majonez, jogurt, sól, pieprz czarny. Mieszam i układam na liściach sałaty. Dodaję kiełki rzodkiewki, rzeżuchę,natkę, posypuję pieprzem czerwonym
wesoła kuchniapolecam wypróbować obydwie Przepis na sałatkę z awokado Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki połowa zielonego awokado kilka krewetek - najlepiej już obranych połowa pomidora kilka listków sałaty oliwa z oliwek bądź sos balsamiczny sól oraz pieprz Przepis 1 W garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć wkładamy do niej krewetki i gotujemy około 3 minut. Odcedzamy(...)talerzu rozkładamy umytą sałatę. Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Kładziemy na sałacie. 3 Dodajemy do całości pomidora pokrojonego w plastry oraz ugotowane krewetki. Solimy i pieprzymy oraz polewamy oliwą z oliwek/sosem balsamicznym. Kanapki z awokado | 3 proste przepisy Artykuł Sałatka z awokado i krewetkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliisamych dobrych rzeczach, a mianowicie o kozim serze i figach, czyli mojej ulubionej sałatce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście słodko-wytrawnego zestawienia to gorąco zachęcam. Ja uwielbiam. Składniki: mieszanka sałat (u mnie gotowa paczka) 200 g koziego sera typu camembert 150 g sera pleśniowego (gorgonzolla) 6 fig 6 orzechów włoskich łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki sosu balsamicznego(...)łyzki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Wykonanie: Sałatę przesypujemy do miski lub na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Ser kozi i pleśniowy kroimy w małe kawałeczki. Figi kroimy w ćwiartki, orzechy rozdrabniamy. Wszystko układamy na sałacie. Z miodu, musztardy, oliwy i sosu balsamicznego robimy sos, wszystko dokładnie mieszając. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy. szybko łatwo
Mama z miastafilmik na "korean street sandwich", a przedstawione w nim kanapki bardzo mi się spodobały. Wiedziałam, że nam wielbicielom wszelakich tostów na pewno zasmakują. A do tego zaciekawiło mnie użycie sałaty lodowej na ciepło, bo zawsze używałam ją na surowo. Bardzo nam to smakowało i na pewno na stałe wejdzie do naszego śniadaniowego menu. Składniki na 4 sztuki: 8 kromek(...)chleba tostowego 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 3 jajka 1 marchewka 1 cebula kawałek główki sałaty lodowej sól, pieprz majonez ketchup masło do smażenia Sałatę pokroić w drobniutkie paseczki, cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Jajka wbić do miski, dodać przygotowane warzywa i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotować dwie patelnie (najlepiej jedną kwadratową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej lub otrębów żytnich 1 cebula (ja dałam szalotkę) świeża bazylia (u mnie około 5 listków drobno posiekanych) 1-2 pomidory liście sałaty musztarda ketchup sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Wszystko(...)jakieś 7-8 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Pod koniec wrzucamy przekrojone bułki na około 1 minuty żeby się nagrzały. Cebulę obieramy z łupinki, pomidor i sałatę myjemy. Następnie cebulę i pomidor kroimy w plasterki. Tak zrobione kotlety i bułki składamy: Dolną część bułki smarujemy musztardą, następnie kładziemy liść sałaty, cienkie plastry cebulki, mięso, plaster pomidora, następnie ketchup
Gotuj z MąkąDziś przepis dla zabieganych. Taka szybka sałatka obiadowa sprawdzi się idealnie do drugiego dania. Ja swoją podałam z kotletami z piersi kurczaka. Mix sałat, pyszny szybki sos majonezowo-jogurtowy i już mamy sałatkę do obiadu. Spróbujcie. Składniki: mix sałat – u mnie 1/2 opakowania 2 i 1/2 łyżki majonezu sałatkowego Fanex 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)smaku Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki na szybki sos. Łączymy majonez z jogurtem, cukrem pudrem, octem winnym. Doprawiamy całość solą i pieprzem, próbujemy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz mix sałat, mieszamy aby sos pokrył całość. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiSałatka z przewagą zielonego na koniec tygodnia i zarazem rozpoczęcie nowego, w którym zawita wiosna, przynajmniej w kalendarzu. Rukola i sałata rzymska w towarzystwie kurczaka, mozzarelli, pomidorków, zielonych oliwek, pestek dyni i słodko-kwaśnego sosu to moja trzecia propozycja do zabawy pod hasłem Zielono mi! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 duża garść rukoli 1 sałata rzymska mini opakowanie pomidorków(...)słodka papryka olej do smażenia 2-3 łyżki pestek dyni Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę i sałatę rzymską, umyć i osuszyć, a rzymską dodatkowo pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę i oliwki odsączyć z zalewy. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet
Czerwień i błękitbardzo wiosennych kolorach. Idealna jako lekka przekąska,u mnie przygotowana na podwieczorek. Pomysł na sałatkę podpatrzyłam na blogu PASJA SMAKU 1 mango 1 awokado 1/2 op. mieszanki sałat ze szpinakiem 2 łyżki nasion słonecznika dressing: 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy Awokado obrać,przeciąć na 2 połówki,wyjąć pestkę(...)kawałki. Mango obrać,oddzielić od pestki i pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej suchej patelni. Składniki dressingu wymieszać ze sobą. Przygotować 2 talerze. Na każdym rozłożyć porcję sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone mango i awokado,posypać słonecznikiem i polać przygotowanym dressingiem. Spożywać za raz po przygotowani
Kolorowa kuchnia ElkiPatelni tytanowej WOK Diamond Lite firmy WOLL , której to recenzje znajdziecie poniżej. Składniki na 4 duże porcje: 400g wołowiny - najlepiej polędwicy 2 główki sałaty pak choi - choć ja eksperymentalnie użyłam mini sałaty rzymskiej i również zdała egzamin! 2 czerwone papryki 1 papryczka chili lub suszone płatki chili(...)łyżki sosu sojowego sok z połówki cytryny olej rzepakowy świeża kolendra Do dzieła: Wołowinę kroimy w cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce
Spektrum Smakuteż smaczne. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 torebek herbaty 2 plasterki szynki 2 plasterki żółtego sera 2 łyżeczki majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sałata do dekoracji Sałatę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy i odcinamy 1/3 od dołu. Z obu części wyjmujemy żółtka. W garnuszku lub małym garnku zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy do niej mniejsze części białka(...)drobniutko siekamy. Mieszamy z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty. Doprawiamy go solą i pieprzem. Białe części – trzony grzybków – napełniamy farszem i ustawiamy na sałacie, farszem do dołu. Do ciemnych części (kapelusze) wkładamy niewielką ilość farszu. Nakładamy na trzonki i lekko dociskamy. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego. Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka Borowiki
Trzeci talerz