zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado na ćwiartki i po prostu(...)się jednością Gotowe filety ściągamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. SKŁADANIE TACO Na dno taco idzie pierwsze to, co lekkie i mogłoby wypaść – tutaj miks sałat. Lekko polewamy go sosem. Na to rozkładamy po łyżce salsy z awokado. Na awokado wykładamy połamane już kawałki ryby, całość jeszcze raz lekko polewamy sosem. Do podania koniecznie naszykujcie cząstki
Karo in the KitchenDziś przy piątku będzie bardzo prosto , ale i smacznie też ;) Prosta sałateczka , która na pewno Wam zasmakuje. Prosto i wiosennie Składniki: pół główki sałaty lodowej 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych kilka gałązek koperku pół ogórka typu wąż mała czerwona cebula sól,pieprz olej lniany 3 łyżki- u mnie SEMCO Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Sałatę lodowa(...)rwiemy na kawałeczki. Pomidorki przekrawamy na połówki, ogórka kroimy w plastry, cebulę w półplasterki. Na talerz wykładamy sałatę lodową, układamy jajka i resztę składników. Do oleju lnianego dodajemy szczyptę soli i pieprzu, dodajemy też posiekany koperek, tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniczarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżka oleju Guacamole 3 awokado 3 łyżki szczypiorku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków suszonej chili sól do smaku Dodatkowo 4 sezamowe brioszki, tutaj przepis sałata lodowa czerwona cebula pomidor frytki Przepuść mięso przez maszynkę. Dodaj sól, cebulę, przyprawy i wymieszaj wszystko na jednolity farsz. Podziel mięso na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Rozgrzej olej(...)każdej. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obierz awokado i zgnieć widelcem. Dodaj szczypiorek, sól, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Pokrój cebulę i pomidora na cienkie plasterki. Pokrój sałatę w cienkie paski. Przekrój brioszkę na pół i przystąp do montowania hamburgera. Ułóż kolejno wszystkie dodatki na dolnej części bułki zaczynając od sałaty, cebuli, mięsa, guacamole i pomidora. Przykryj drugą połówką
codojedzeniaszynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja. Składniki: garść włoskich orzechów kilka liści sałaty 150 g sera gorgonzola 2-3 figi 100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej (ja użyłam szwarcwaldzkiej) garść świeżych listków bazyli i Półmisek lub miseczkę wyłożyć umytymi i osuszonymi dokładnie(...)liśćmi sałaty. Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni. Na sałacie poukładać wszystkie składniki: kawałki sera gorgonzola, ćwiartki fig i szynkę. Udekorować uprażonymi i przestudzonymi orzechami i listkami świeżej bazylii. Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Gorgonzola ma tak wyrazisty smak, że wspaniale nadaje smaku innym składnikom
Codzienna kuchnia niecodziennabiałe cebule 1 łyżka naturalnego miodu spadziowego 1 łyżka musztardy kieleckiej delikatesowej sól himalajska różowa drobna mielony pieprz ziołowy piwo ciemne niepasteryzowane do pieczenia kiełbasy mix sałat umytych i gotowych do spożycia berberys suszony marynowane plastry buraka oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka malina z cytryną(...)kosteczkę. Wlej delikatnie piwo do mniej więcej 1/3 wysokości kiełbasy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z kiełbasą i piecz około 40 minut- góra i dół. Międzyczasie wyłóż sałatę na półmiski. Posól, dołóż plastry buraka, oliwki, czarnuszkę, skrop olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Gotową kiełbasę połóż na sałacie. Posyp kiełbasę suszonym berberysem oraz całość , jeśli lubisz, dość obficie
Z Kuchni Do Kuchniważny. Smak buraka musi dominować i nie powinien być zakłócony innymi. Jeśli lubicie buraki, to coś w sam raz dla Was. Polecam. Składniki (dla 4 osób): • 4 średnie buraki • ¼ sałaty lodowej • garść świeżych kiełków (u mnie z rzodkiewki) • oliwa z oliwek • sól, pieprz, sok z cytryny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Obrać i osuszyć ręcznikiem(...)tworząc koło. W ten sposób przygotować 4 oddzielne porcje. 4. Buraki lekko posolić, oprószyć pieprzem. Można doprawić odrobiną soku z cytryny. Ja go pominęłam. Skropić oliwą z oliwek. 5. Sałatę lodową poszatkować w paseczki. 6. Na środku buraków ułożyć nieco sałaty. 7. Na wierzchu położyć kiełki. Lekko posolić. 8. Schłodzić i podawać jako dodatek do ulubionych dań. Smacznego
W mojej kuchniPolak jak chce to potrafi!. Tak więc moi Kochani żeby nasze kiełbasy i mięsiwo które będziemy grillować miało lżejsze towarzystwo polecam tą szybką i sprawdzoną sałatkę. Składniki: - 1 główka sałaty lodowej - 1/2 kg pomidorów koktajlowych - zielona część dymki lub szczypiorek Sos czosnkowy: - 1 duża kwaśna śmietana ok. 300 ml lub jogurt naturalny w mojej wersji - 4 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej(...)bazylii - 1/2 łyżeczki suszonego majeranku - sól, pieprz, cukier do smaku Zioła dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Sałatę po umyciu i wysuszeniu rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na szóstki. 2. Jogurt mieszamy z ziołami, przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku. 3. W misce układamy na przemian sałatę, pomidory i sos. Wierzch sałatki posypujemy drobno
Apetyczna babeczkaCezar Składniki: na 5 porcji 450 g piersi z indyka sól, czarny pieprz i rozmaryn do smaku 8 plastrów boczku z indyka 50 g młodego szpinaku 50 g sałaty lodowej 1 mała bagietka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g parmezanu 2 łyżki oleju do smażenia Cezar dressing 2 żółtka 1 łyżeczka francuskiej musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 sardele(...)dodaj parmezan i zmiksuj na puszystą masę. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaj trochę wody. Dopraw sos solą. Pamiętaj, że sardele są słone. Sos można łatwo przesolić. Rozerwij lodową sałatę na małe kawałki i razem ze szpinakiem opłucz i dobrze osącz z wody. Ułóż na półmisku. Posyp pokruszonym boczkiem i kawałkami parmezanu. Rozwiń mięso z folii i pokrój na małe
codojedzeniaświetnie sprawdziła się jako składnik sałatki. W połączeniu z serem feta i truskawkami , w towarzystwie sosu winegret dla nas idealne połączenie <3 Składniki pęczek botwinki kilka liści sałaty masłowej 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g sera feta kilka truskawek Sos Winegret : 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka cukru(...)doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem na wąskie paski. Fetę pokroiłem w kostkę. Plasterki szynki przekroiłem wzdłuż. Botwinkę wymieszałem z sałatą, polałem sosem. Na wierzchu ułożyłem szynkę, fetę i pokrojone truskawki
R'n'G KitchenSałatka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: mix sałat 1,5-2 gruszki garść orzechów laskowych 80 g sera lazur Sałatę lekko opłukujemy i suszymy. Układamy na talerzu lub w głębokiej misce. Gruszkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Na sałacie układamy pokrojone gruszki , kostki sera
Aromatyczne Podróżejeszcze nie dopisuje. Dlatego ja przygotowałam mojego kurczaka na patelni grillowej. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju rzepakowego 50 g mixu sałat pół pęczka rzodkiewek 1/4 małej cukinii 1/4 małego zielonego ogórka kilka świeżych truskawek sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków świeżej melisy i mięty 1/4 łyżeczki soli(...)gyrosa mieszamy z olejem i nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa i owoce. Na talerz lub półmisek układamy sałatę. Ogórek i cukinię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie półplasterki, układamy je na sałacie. Od rzodkiewek odkrajamy końcówki i ogonki a następnie kroimy w plasterki, układamy na sałatce
słodkie i nie tylko historie kulinarneWegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki miodu ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, czarny pieprz miks sałat 4-5 garści listki świeżej bazylii 1 garść pomidorki(...)kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron. Na talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostałą z marynowania sera
Pyry na Gazpieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów(...)Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą
Codzienna kuchnia niecodziennatrafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty stożkowej. Odcinamy cebule i jasne części szczypiorku. Cebule(...)zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około
Karo in the Kitchen