Sałata lodowa, pomidorki, awokado, bazylia moim zdaniem idealne połączenie. Wyśmienita sałatka. Do tego jeszcze zdrowa i kolorowa, polecam bardzo :) Składniki - mała główka lub pół większej sałaty lodowej - dwa pomidory - awokado - kilka listków świeżej bazylii - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól do smaku Wykonanie Sałatę kroję w paseczki, pomidory i obrane ze skórki awokado w kostkę, bazylię
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: -opakowanie mieszanki sałat -duże opakowanie jogurtu naturalnego -1-2 ząbki czosnku -zielona pietruszka -szczypta cukru -sól do smaku Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy. Chyba, że na opakowaniu mamy informacje, że produkt jest umyty, gotowy do spożycia, to wysypujemy od razu do półmiska. Przygotowujemy sos: w głębokiej misce mieszamy jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem(...)cukrem, solą i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy na 15 minut, po czym polewamy sałatę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Smacznego ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaSładniki: 1/4 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki orzechów włoskich pół wędzonej makreli pomarańcz szczypiorek winegret pomarańczowy Wykonanie: 1. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i ułożyć na półmisku. 2. Seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, szczypiorek drobno pokroić. 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości(...)podzielić na małe kawałki. 5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Film instruktażowy
Atlas Smakówsałatka jest rewelacyjna. Smakowała wszystkim :-). Polecam Wam bardzo, bo sałatka na pewno będzie królem imprezy :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera(...)której smażyliśmy pieczarki dodajemy jeszcze troszkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, jak się nam zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy, dodajemy sól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy. Sałatę lub kapustę pekińską myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy
kruche babeczkiSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 świeża czerwona papryka 1 średnia sałata lodowa 1/2 op. sera feta ok. 10 oliwek zielonych 5-6 pomidorów suszonych w zalewie 1 łyżeczka curry sól wg uznania pieprz ziołowy wg uznania 1 łyżeczka papryki słodkiej oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników. Z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny robimy
Prosto i Smacznie z Anetąmnie sznycle z indyka owinęły się wokół pietruszki, pora, marchewki i papryki. Do tego zapiekany kalafior i ziemniaki oraz podpiekana brukselka z szalotką. Dla opornych na urok brukselki – sałata z ogórkiem, papryką, pomidorkami i białą rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewkę i paprykę pokroiłam w słupki, do tego ćwiartka pora. Wokół tych warzyw zawinęłam sznycle, przypięłam(...)lubczyku, mielonego ziela angielskiego i listka laurowego oraz kolendry. Marchewkę natarłam olejem kokosowym. Na łyżeczce oleju kokosowego zeszkliłam szalotkę, dodałam połówki i ćwiartki brukselki i smażyłam, aż nabrała rumieńców. Sałata zwyczajna Miks sałat, plastry ogórka, ćwiartki pomidorka, kostki papryki i płatki białej rzodkiewki, które obrałam obierakiem. Trochę oleju z pestek dyni, trochę soli. Tylko tyle i aż tyle. Smacznego
KucharzycaSałatki na obiad to zdecydowanie moje ulubione dania w styczniu. Przyrządzam je szybko z dużą ilością zielonej sałaty, warzyw lub rybą jak sałatka z łososiem. Do sałatki można użyć smażonego łososia. Podobną sałatkę robię z wędzonym łososiem . Do tej ugotowałam równieć jajko w koszulce czyli jajko poszetowe. Jestem zwolenniczką jajka na miękko ale jajko poszetowe lubię jeszcze bardziej. Kiedy(...)Dodatkowo przyrządziłam sos z musztardy. Sałatka z łososiem świetnie pasuje z sosem Cezar . Sałatka z łososiem Składniki: 1 porcja 150 g smażonego łososia 1 kromka chleba kilka liści rzymskiej sałaty 8 pomidorków koktajlowych 1 jajko 1 małe awokado 3 łyżki oliwy + 1 łyżka do grzanek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej sól morska i pieprz do smaku
codojedzeniawyśmienicie. naleśniki szpinakowe: 2 jajka 200 g mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej sól do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego ponadto: liście sałaty masłowej 200 g wędzonego łososia 300 g serka kremowego chrzanowego Szpinak rozmrozić,osączyć i rozdrobnić blenderem. Jajka zmiksować z mlekiem,wodą,mąką,olejem i solą. Dodać papkę szpinakową i zmiksować(...)gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć kolejno naleśniki. Każdy naleśnik posmarować serkiem,ułożyć liście sałaty,na sałatę plastry wędzonego łososia. Ciasno zwinąć w rulon. Zwinięte w rulon naleśniki włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę po czym pokroić w 4 cm kawałki. Podawać jako przekąskę
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki (na 1 porcję) - liście sałaty (ok. 40 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - bułka graham (ok. 50 g), - 2 ząbki czosnku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - 2 łyżki jogurtu greckiego(...)praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. 4. Sałatę rwiemy na kawałki. 5. Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami. Sałatka Cezar jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkuszą. Czasami jednak ma się ochotę na dobrej jakości fast fooda, wtedy warto zrobić go w domu. Składniki: ( 2 porcje ) 2 bułki podłużne 1/2 pomidora 2 listki sałaty 2 parówki 2 ogórki konserwowe prażona cebula ketchup musztarda meksykańska Dagoma Wykonanie : Bułki kroimy wzdłuż, ale nie przekrawamy do końca. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)Parówki gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 min. Wyjmujemy z wody. Pomidora i sałatę myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w półplasterki, a ogórka konserwowego w plasterki. Bułkę wyciągamy z piekarnika i wkładamy do niej sałatę, parówkę, pomidora i ogórka. Posypujemy prażoną cebulką i na końcu dodajemy ketchup i/lub musztardę. Polecam musztardę meksykańską Dagomy - to jak połączenie musztardy
Kuchnia MagdaLenyprostu lekka i smaczna sałatka, idealna jako przystawka lub drugie śniadanie :D Składniki (4 porcje): opakowanie mixu sałat 125 g kulek mini-mozarelli 300 g pomidorków koktaljowych 2 pomarańcze opakowanie szynki Serrano ocet balsamiczny (jeśli nie lubimy polecam sos vinaigrette) grzanki / orzeszki pini Przygotowanie: Na talerze rozłożyć mix sałat, mozarelle, pokrojone na pół pomidorki, rozłożyć szynkę. Obrać pomarańcze(...)cząstki ułożyc na sałacie. Całość posypać grzankami/orzeszkami i polać octem balsamicznym. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniuzupełniłam ziarnami, dodatek sezamu, pestek dyni, słonecznika oraz suszonej żurawiny jest świetnym połączeniem w tego typu przekąskach. Lekka sałatka z serem pleśniowym i ziarnami Składniki : 1 garść sałat - mix z rukolą 100 g sera pleśniowego blue 1 papryka czerwona 1/2 ogórka zielonego 2-3 łyżki ziaren: sezam, słonecznik, dynia, suszona żurawina Przygotowanie : Do miski przekładamy(...)ulubionych sałat. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałaty. Ogórka myjemy, kroimy w plastry, następnie na połówki - przekładamy do warzyw i mieszamy. Ser kroimy w kosteczkę - przekładamy do warzyw i mieszamy. Przed podaniem posypujemy ziarnami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinicejską, ale wtedy musiałaby mieć jeszcze kapary, anchois, fasolkę i paprykę. Kiedyś i taką zrobię, a na razie zadowalam się prostszą wersją, która smakuje pysznie:) Składniki: 2 małe kolorowe sałaty (albo 2 "serca" z sałaty masłowej) 2 mięsiste pomidory 1 czerwona cebula 1 puszka tuńczyka 50g oliwek 4 jajka kilka gałązek koperku garść liści rukoli kilka listków bazylii(...)łyżeczki brązowego cukru szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka listków oregano i tymianku do posypania: prażone pestki słonecznika Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Warzywa umyć. Sałatę osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka, oliwki przekroić na pół. Tuńczyka osączyć z zalewy. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki. Składniki sosu
Obiad gotowyCienkie omlety z farszem z suszonych pomidorów, fety i mieszanki sałat. Świetnie nadają się na śniadanie, ale mogą również stanowić propozycję lekkiego lunchu czy obiadu. Składniki na 4 omlety o średnicy 20 cm: 4 jajka 4 łyżki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżeczki drobno startego parmezanu masło do smażenia Farsz: feta (ok. 100 g) kilka suszonych(...)pomidorów z zalewy mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan i całość dokładnie wymieszać. Patelnię nagrzać i wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (użyć tylko odrobiny masła). Masę jajeczną wylewać na patelnię. Poczekać, aż zetną się z jednej strony i przekręcić przy pomocy szpatułki. Lepiej używać nieco mniejszej
Bulliotalerza 😊 Uwielbiam różne rodzaje surówek i zawsze ciężko mi się zdecydować, któr ą z nich wybrać. Tym razem postawiłam na rzymsk ą sałatę z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, rzodkiewki, cebulki i mojego ukochanego awokado 💗 Dressing przygotowałam na bazie musztardy. Wyszła kolorowa, chrupiąca i smaczna😊 Składniki: sałata(...)dressing: musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 5 łyżek, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Sałatę umyć, porwać i ułożyć na półmisku. Pomidorki myjemy, kroimy na cząstki, cebule obieramy i kroimy w piórka. Awokado obieramy i kroimy w półplasterki. Układamy warzywa na sa ł acie rzymskiej
kulinarne odsłony pati