smak. Dodatkowo aby nadać chrupkości sałatce w ten sam sposób potraktowałam orzechy włoskie. Znacie kogoś kto nie lubi orzechów w karmelu? Mniamm! Dla przełamania smaku dodałam cały zestaw rożnych sałat, świeżych ziół i kwaskowatą borówkę amerykańską. Sprawdźcie listę składników i zabierzmy się za sałatkę. SKŁADNIKI : - 2 garście mieszanki sałat - 2 brzoskwinie (duże i dojrzałe) - 4 łyżki orzechów włoskich - 6 łyżek(...)miód, ciągle mieszając czekamy aż masa się skarmelizuje i oblepi orzechy. Orzechy zdejmujemy i wykładamy na talerzyk, aby przestygły. Nie zostawiaj ich na patelni bo w ten sposób zastygną. Sałatę wyłóż na talerzyk, dodaj brzoskwinię, orzechy, borówki. Z soku z limonki, miodu i odrobiony wody zrób dressing i polej sałatkę. Jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej wyraziste połączenia, możesz sałatkę posypać
SMYKWKUCHNIsię upieką wyglądają tak. :) Letnia sałatka z arbuzem i fetą: ok. 300 g arbuza ok. 100 g pomidorków koktajlowych ok. 50-100 g fety ok. 200 g mixu ulubionych sałat ok. 100 g rukoli 2-3 pęczki posiekanej mięty skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka miodu(...)sól i pieprz Arbuza odpestokowujemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na połowę. Sałaty, rukolę i miętę myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Miętę siekamy drobno. Cytrynę sparzamy we wrzątku. Dressing przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, miód oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy sałaty, rukolę oraz miętę, następnie dodajemy arbuza oraz
Cooking Monsterdlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat 250 g pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka(...)ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i pozostawić na sicie. 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1/2 łyżeczki soli Umytą i osuszoną mieszankę sałat rozdzielić na talerzach (lub na jednym dużym półmisku) . Porozkładać połówki pomidorków oraz ugotowane Tortellini. Polać delikatnie sosem gorgonzola w kilku miejscach. (Sos jest dość intensywny w smaku, więc lejemy go mało
Moja Delicjabazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Poska natka pietruszki z Lidl Polska ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska sałata z Lidl Polska cukinia 2 małe sztuki z Lidl Polska ser żółty 16 małych kosteczek sól i pieprz do posypania cukinii fasolka szparagowa żółta 200 g kupiona w Lidl Polska(...)pokrojoną drobno natka pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach . Podanie: Na talerzu kładziemy po listku sałaty.Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty,ozdabiamy natką pietruszki. Zwinięte plastry cukinii kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka szparagowa i pierś grillowana. Całość wygląda bardzo
Różowa kuchniabyć ona dodatkiem do obiadu oraz rewelacyjną przekąską w wersji solo. Idealnie, a jednocześnie prosto skomponowane składniki - wybornie smakują z charakterystycznym posmakiem oleju rydzowego. Sami spróbujcie! 4-5 liści sałaty lodowej 1 jajko 1 garść fasolki szparagowej (żółtej) 1/2 pomidora 2-3 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo: 3-4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz(...)posypania: groszek ptysiowy płatki migdałowe Jajka ugotować na twardo, a fasolkę w osolonej wodzie. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Sałatę umieścić w misce i wymieszać z pokrojonym pomidorem, fasolką oraz posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka. Całość doprawić do smaku, a następnie skropić olejem i niewielką ilością octu. Gotową sałatkę posypać groszkiem ptysiowym i płatkami
Di gotujeSmaczna, pożywna a zarazem lekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu balsamicznego (Lidl) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka kurczaka gotujemy do miękkości(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu na opakowaniu Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli ok 15 minut (do miękkości). Odcedzamy, studzimy lekko i kroimy na pół. Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziesmaczna i lekka sałatka SKŁADNIKI 1 główka sałaty lodowej, 2 średnie ogórki, 1 pomidory, 200 g sera feta, 1 pierś z kurczaka, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, garść kaparów Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz, 2 łyżki wody WYKONANIE Kurczaka kroimy(...)plastry, przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso, odstawiamy na 15 min, następnie obsmażamy na patelni grillowej. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, ser, pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na sałacie, na wierzchu układamy kurczaka, posypujemy kaparami. Składniki na sos mieszamy, polewamy sałatkę
słodki bratekpomelo, a następnego dnia udało mi się w końcu kupić pomarańcze moro, więc z radością zrobiłam a drugie śniadanie tą wesołą sałatkę ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 sałata rzymska mini pół pomelo 2 czerwone pomarańcze sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu czarny sezam. Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomelo obieramy, filetujemy i dzielimy(...)mniejsze cząstki, pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Sałatę, cytrusy i quinoę, przekładamy do miski, polewamy sosem z soku z cytryny i rozpuszczonego w nim miodu, mieszamy, posypujemy czarnym sezamem i gotowe
Quinoa Raz!obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe kilka ogórków małosolnych szczypiorek kwiaty czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) słoiczek chrzanu (koniecznie sprawdźcie skład) 5-6 łyżek pasty tahini sałata kumin pieprz sól Wykonanie: Fasolę odcedzamy i płuczemy na sicie, zostawiamy aż ocieknie z wody (fasola nie może być zbyt mokra), a następnie blendujemy. Kumin (około 2 łyżki) rozcieramy w moździerzu(...)lekko zrumienią. Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli i quinoy, plastry pomidora, ogórków, cebuli i grillowane pieczarki
Quinoa Raz!lepszych potraw. W ramach podziękowania skomponowałam sałatkę z sezonowych polskich produktów, które moim zadaniem w pełni zasługują na towarzystwo takiej oliwy. Użyłam świeżej sałaty, listków botwinki, aromatycznej kolendry, czarnej porzeczki i rzodkiewki oraz jej kiełków, oczywiście nie mogło zabraknąć quinoy, tym razem postawiłam na czarną :) Składnki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki(...)czerwonej sałaty dębowej garść świeżych liści botwinki 1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki mały pęczek rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki 3 łyżki siekanych listków kolendry 4-5 łyżek oliwy z oliwek różowa sól himalajska kolorowy pieprz Wykonanie: Umytą sałatę i botwinkę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy quinoę, czarne porzeczki i pokrojone w cieniutkie plasterki rzodkiewki. Sałatkę doprawiamy solą
Quinoa Raz!dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam! Przygotowanie 15 minut Dla 4 osób 2 melony 2 awokado 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 cytryna 100 g sałaty (np. strzępiastej lub innej) Melony przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki i obierz ze skórki. Z części z nich wykrój kulki specjalną łyżką do wycinania kulek(...)obierz ze skórki, pokrój je również na cienkie plasterki. Na talerzu ułóż na przemian plasterki melona i awokado. Obok ułóż kulki melona i wstaw do lodówki na 30 minut. Sałatę umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, dodaj sól i pieprz. Przed podaniem ułóż kilka listków sałaty na talerzu obok
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzas bobu się kończy, warto spróbować w takiej odsłonie. Oryginalny przepis na sałatę lodową lub zwykłą zieloną. Składniki 200 g wyłuskanego bobu 1 czerwona papryka miks sałat 150 g tuńczyka w naturalnej zalewie kilka czarnych oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego pół łyżeczki musztardy Dijon sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie Bób blanszowałem(...)wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, zahartowałem zimną wodą, wycisnąłem z jasnej skórki. Paprykę umyłem, oczyściłem, pokroiłem w paski. Sałatę opłukałem, porwałem na mniejsze kawałki. Tuńczyka podzieliłem na cząstki. Oliwki drobno pokroiłem. Ocet wymieszałem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem, sos wymieszałem z pozostałymi składnikami
R'n'G Kitchenpracy zamiast kanapek. Warzywa i kabanosy doskonale się komponują z sosem tysiąca wysp. Składniki: 4 placki tortilli Fanex 250 gram kabanosów 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 1 główka sałaty rzymskiej Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na pół, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, obranego ogórka kroimy w słupki. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy. Na każdym placku tortilli układamy(...)kilka listków sałaty, paski papryki i ogórków oraz kabanosy, polewamy sosem. Zwijamy składając boki do środka, układamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej i lekko opiekamy
Bajeczna KuchniaNiezwykle delikatne,mięciutkie i apetyczne. Kolor ,dzięki dodatkowi buraków też ma znaczenie,bo prezentują się bardzo zachęcająco do konsumpcji .Dodatek sera feta i świeżych liści ulubionej sałaty wystarcza za danie obiadowe .Polecam. Składniki: dla 3 osób,około 30 kluseczek 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( około 0,5 szklanki suchej) 7 łyżek mąki orkiszowej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sólo ,pieprz Dodatkowo: ser feta ulubiona sałata oliwa z oliwek do skropienia dania Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut . Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1,5 szklanki wody około 15 minut na niewielkim ogniu. Buraki obieramy i razem
Ladylaura.coś na szybko na wiele sposobów i na obiad i na kolację, na imprezę. U mnie dzisiaj w wersji z indykiem, pomidorem suszonym i zwykłym, do tego czarne oliwki, sałata, wszystko przyprawione kurkumą, solą i pieprzem. Można dołożyć sos czosnkowy lub inny, jaki kto woli :). Miłego dnia :-)) Składniki: opakowanie tortilli ( u mnie było 6 szt. tortille pełnoziarniste) około(...)filetu z indyka czarne oliwki suszone pomidory 2 pomidory (u mnie malinowe) sałata kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku jogurt naturalny 400 g 1 łyżka majonezu sól pieprz Indyka i suszone pomidory kroję w paseczki. Indyka wrzucam na rozgrzany olej. Smażę, pod koniec smażenia dodaje pokrojone suszone pomidory i oliwki. Doprawiam kurkumą, solą
kruche babeczki