niej jaj o połowę. W przypadku majonezu – spróbuj jego część zastąpić naturalnym jogurtem; staraj się przygotowywać sałatki do których nie trzeba dodawać jajek, np. lekką grecką czy mix sałat z wiosennymi warzywami i delikatnym vinegretem na bazie świeżej oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krabowych, drobno pokrajanych kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę szczypta pieprzu cayenne sól i kilka kropel soku z cytryny do smaku młoda zielenina do dekoracji (rzeżucha, młode listki sałaty, rukoli, bazylii lub pietruszki ) majonez, pieczywo, masło PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek. Krok 2. Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. Krok
Moja Książka Kucharskażółtka, rozetrzeć z majonezem, musztardą i wymieszać dokładnie ze szczypiorkiem i oliwkami, doprawić solą i pieprzem. Jajka napełniać farszem z tzw. "górką". Ułożyć na talerzu lub półmisku i udekorować sałatą, np. roszponką. Warto tę przekąskę przygotować wcześniej i schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitłyżki jogurtu greckiego opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz, cukier Sałatę myjemy, osuszamy, po czym rozkładamy na talerzu, na którym będziemy sałatkę serwować. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki. Umytego ogórka kroimy na półplasterki. Awokado kroimy na pół
Smaki Na Talerzuokoło pół szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem. Smacznego! Artykuł Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzweekendowe śniadanie gdy w kuchni można spędzić nieco więcej czasu niż w tygodniu. To może też być propozycja na lunch, bo taka muffinka świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami. Przyznaję, że ja właśnie w takiej postaci lubię je najbardziej. Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem składniki na 6 sztuk: 4 jajka 2 garście świeżego szpinaku baby (bez ogonków
Przysmaki Karolkijajek małe opakowanie zmielonego szafranu, ok. 0,25 g ½ l gorącej wody 100 g majonezu, tutaj przepis 150 g łososia wędzonego na ciepło 1 łyżeczka musztardy 5 rzodkiewek szczypiorek sałata Jajka ugotować na twardo. Ja gotowałam 9 minut. Zalać zimną wodą, a po przestygnięciu obrać ze skórki. Wrzątkiem zalać szafran w naczyniu, które pomieści 5 jajek. Włożyć jajka
codojedzeniagreckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty. SMACZNEGO
Taste of imaginationdodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona
nietylkopasta.plprzepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka. Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię pieczone ziemniaki. A zapieczone z farszem, jeszcze bardziej. Tym razem farsz zrobiłam z bryndzy. Wyszło pysznie. Tak zrobione ziemniaki świetnie będą smakowały z zieloną sałatą lub dobrą surówką. Ja podałam je z surówką z fenkuła. Bardzo polecam! składniki 4 ziemniaki podobnej wielkości oliwa farsz: 100 g bryndzy 2 duże łyżki jogurtu lub śmietany sól pieprz przygotowanie Ziemniaki
Stare Garydanie będzie wyglądało schludniej. Martwicie się, że nie każdy może mieć ochotę na taką sałatkę? Nieskromnie napiszę- nie sądzę ;) Składniki na 4 porcje: 2 solidne garście jarmużu lub dowolnej sałaty 8 rzodkiewek ok. 10 cm świeżego ogórka 4 jajka 200-250 g białej, sparzonej kiełbasy nieduża czerwona cebula łyżka chrzanu łyżka majonezu 3 łyżki mleka 4 łyżki octu jabłkowego
Pichceniomaniagładko a następnie formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na rumiano z obu stron na maśle klarowanym. Pysznie smakują z sałatą z oliwa czosnkową
Dzieje kuchennej Wiewiórywody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki bezglutenowe do hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli
Via Gustoskończy i w końcu wiosna będzie :-) Tym czasem na rozgrzewkę polecam dorsza z warzywami w sosie pomidorowym :-) Pyszny wyszedł, lekko ostry. U mnie podany z kaszą orkiszową i mixem sałat :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g świeżego fileta z dorsza 1 mała cebula 2 marchewki 1 ząbek czosnku kawałek selera kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili
kruche babeczki