sałata - 10652 przepisów (strona:373/711)

Jak przechowywać owoce i warzywa 119

Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka Por Roszponka Rukola Sałata Szparagi Truskawki Winogrona Zielony groszek Warzywa i owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają proces dojrzewania innych owoców i warzyw Awokado Cebula (ze względu na zapach, który może się udzielić

Niedzielny kucharz
Panierowany kalafior 110

zimą lubię zjeść na obiad kawałek mięsa, tak wiosną i latem mogłabym jeść głównie warzywa:) Panierowany kalafior, i jajo sadzone, albo sałatka z pomidorów i cebuli, albo zielona sałata, do tego młode ziemniaki z masłem i koperkiem … tak, mięso zdecydowanie nie jest mi teraz potrzebne;) 1 kalafior 2-3 jajka bułka tarta kwasek cytrynowy sól, pieprz, cukier olej Podzielony

Smaki Na Talerzu
GOFRY CUKINIOWE Z SALSĄ WARZYWNĄ I FETĄ 180

posiekaną cebulkę i czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Pieczemy w mocno nagrzanej, natłuszczonej prawdziwym masłem gofrownicy. Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, sałatą i fetą. Smacznego

Ostra na Słodko
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 126

zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu

Niedzielny kucharz
Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) 139

basilico. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete il tutto per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Nel frattempo   cuocete la pasta  in abbondante acqua salata. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażonym indykiem i papryką. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron dekorujemy listkami bazylii. **** Scolate la pasta e versatela nella padella con il tacchino

La grande e la piccola cuoca
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 138

mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki z cukinii, biała rzodkiew z rzodkiewką, sałata. Zdjęcie Kate’s Kitchen. Swańska sól: ½ kg grubej soli ½ szklanki suszonych nasion kolendry 100-150 g czosnku ½ szklanki suszonej ostrej papryczki 1/3 szklanki kozieradki + składniki opcjonalne wg uznania

Kate's Kitchen
10 pomysłów na zdrowe i szybkie sałatki 151

jest zaopatrzyć się w specjalne opakowanie na wynos, w którym można zabrać osobno sałatkę i sos do niej, umożliwia to polanie sałatki sosem bezpośrednio przed jedzeniem, dzięki czemu liście sałaty będą jędrne, nie zwiędną i nasze danie dłużej zachowa świeżość. Pamiętajcie, że sałatki kupowane w restauracji mogą okazać się bombami kalorycznymi i mieć w małej porcji nawet ponad 1000 kilokalorii

Feel Eat
Burgery z czerwonej fasoli 164

czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach) Na patelni rozgrzewamy olej. Jasną cebulę obieramy i drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy

Kolizje Smaków
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 238

używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy robi ją odrobinę inaczej – ale pamiętajcie, że absolutnie nie wolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy i jakichkolwiek sałat! Pierwotnie szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się

Karo in the Kitchen
Pasta z jajek i szynki 561

okrągłym pumperniklu lub na małych krążkach wyciętych z chleba będzie doskonałą przystawką na przyjęciu. Polecam też inne przepisy na pastę: – Jajka z awokado – Pasta z awokado i sałaty – pasta z jajek z rzodkiewką – pasta rybna – pastę jajeczną , – Pasta z jajek i szynki – pastę z rzeżuchą. Składniki: 2-3 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 236

minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumiaste i twarde. Całość posypać posiekana natką pietruszki i/lub kolendrą a następnie wymieszać. Podawać z mieszanką sałat oraz innymi warzywami polewając ewentualnie dodatkowym tłuszczem np, olejem MCT, oliwą z oliwek, olejem z awokado, olejem lnianym itp. Artykuł SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi

Ola la LCHF
Jajko sadzone w papryce 206

papryki, którą lubię najbardziej, jednak zachęcam także do przygotowania dania z innymi kolorami tego warzywa – będzie prezentować się jeszcze lepiej Do jajka sadzonego w papryce podałam kanapki z sałatą, szynką i serem, jednak możecie jajko w papryce podawać po prostu z pieczywem posmarowanym pysznym masłem. Ten przepis skradnie serca wszystkim miłośnikom śniadań z jajkami w roli głównej! Smacznego! Zobacz

Kuchnia Bazylii
Zdrowe przekąski w podróży. 144

papkę tj. pomidor.  Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc samolotem zrezygnujmy z kiełbasy czy ugotowanego jaja. Nie każdemu ich intensywny zapach będzie się podobał.  Do kanapek warto dodać sałatę, chudą szynkę, paprykę, awokado, kiełki czy łososia.  OWOCE Tutaj są dwie zasady: wybieramy takie których nie trzeba obierać nożem i takie która nie opaćkają nam wszystkiego dookoła.  Warto

Czarnawisienka
Sałatka z wątróbką drobiową, owocami i sosem malinowym 117

Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin, nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad. Składniki: 750g wątróbki drobiowej 120g roszponki 100g malin 100g borówki amerykańskiej 2 nektarynki 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej

Szalona Kuchnia Eweliny
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 299

spryskać patelnię (zwykłą lub grillową). Grzanki smarujemy serkiem ricotta i układamy na wierzchu plasterki fig. Polewamy cienką strużką miodu. Nic więcej im nie trzeba – ja podałam je na sałacie i rukoli. świeży melon, dobrej jakości szynka parmeńska Prosciutto e Melone, czyli melon w szynce parmeńskiej to jedna z najprostszych przystawek świata. Potrzebujemy tylko dojrzałego, słodkiego owocu (może być Wasza

Poezja smaku