sałata - 10652 przepisów (strona:365/711)

Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 224

około pół szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem. Smacznego! Artykuł Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem 232

weekendowe śniadanie gdy w kuchni można spędzić nieco więcej czasu niż w tygodniu. To może też być propozycja na lunch, bo taka muffinka świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami. Przyznaję, że ja właśnie w takiej postaci lubię je najbardziej. Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem składniki na 6 sztuk: 4 jajka 2 garście świeżego szpinaku baby (bez ogonków

Przysmaki Karolki
Szafranowe jajka wielkanocne 208

jajek małe opakowanie zmielonego szafranu, ok. 0,25 g ½ l gorącej wody 100 g majonezu, tutaj przepis 150 g łososia wędzonego na ciepło 1 łyżeczka musztardy 5 rzodkiewek szczypiorek sałata Jajka ugotować na twardo. Ja gotowałam 9 minut. Zalać zimną wodą, a po przestygnięciu obrać ze skórki. Wrzątkiem zalać szafran w naczyniu, które pomieści 5 jajek. Włożyć jajka

codojedzenia
#21 Domowy, zdrowy kebab z ziołowymi frytkami 228

greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty. SMACZNEGO

Taste of imagination
Boeuf bourguignon 207

dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona

nietylkopasta.pl
babka mięsna na bogato 1147

przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka.  Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone ziemniaki z bryndzą 227

Bardzo lubię pieczone ziemniaki. A zapieczone z farszem, jeszcze bardziej. Tym razem farsz zrobiłam z bryndzy. Wyszło pysznie. Tak zrobione ziemniaki świetnie będą smakowały z zieloną sałatą lub dobrą surówką. Ja podałam je z surówką z fenkuła. Bardzo polecam! składniki  4 ziemniaki podobnej wielkości oliwa farsz: 100 g bryndzy 2 duże łyżki jogurtu lub śmietany sól pieprz przygotowanie Ziemniaki

Stare Gary
Solidnie "pochrzaniona" sałatka z jajkiem i białą kiełbaską 174

danie będzie wyglądało schludniej. Martwicie się, że nie każdy może mieć ochotę na taką sałatkę? Nieskromnie napiszę- nie sądzę ;) Składniki na 4 porcje: 2 solidne garście jarmużu lub dowolnej sałaty 8 rzodkiewek  ok. 10 cm świeżego ogórka 4 jajka 200-250 g białej, sparzonej kiełbasy nieduża czerwona cebula łyżka chrzanu łyżka majonezu 3 łyżki mleka 4 łyżki octu jabłkowego

Pichceniomania
Kotlety buraczane czyli Niedzielne Mielenie odc.46 187

gładko a następnie formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na rumiano z obu stron na maśle klarowanym. Pysznie smakują z sałatą z oliwa czosnkową

Dzieje kuchennej Wiewióry
JAGLANE BURGERY BEZGLUTENOWE – zdrowe hamburgery (wegetariańskie) 209

wody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki bezglutenowe do hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli

Via Gusto
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym 162

skończy i w końcu wiosna będzie :-) Tym czasem na rozgrzewkę polecam dorsza z warzywami w sosie pomidorowym :-) Pyszny wyszedł, lekko ostry. U mnie podany z kaszą orkiszową i mixem sałat :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g świeżego fileta z dorsza 1 mała cebula 2 marchewki 1 ząbek czosnku kawałek selera kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili

kruche babeczki
Wiosenne porządki w diecie - zrób pierwszy krok do zdrowego odżywiania 160

obiadu? Postaraj się stopniowo zmieniać te proporcje tak, żeby przynajmniej połowę Twojego talerza zajmowały warzywa. I nie mam tutaj na myśli ziemniaków… 😉  Nie musi to być nudna sałata, wybór jest ogromny. Przy okazji następnych zakupów rozejrzyj się na dziale warzyw i sięgnij po coś czego dawno lub w ogóle nie jadłeś. Otwórz się na nowe smaki. Eksperymentuj też

HealthyCreations
Boczniaki pieczone w piekarniku 203

różne sposoby. Tym razem upiekłam grzyby w piekarniku, Chciałam uniknąć dużej ilości tłuszczu i smażenia. Grzyby wyszły pyszne.  Tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do wszelkich mięs i sałat. Bardzo polecam składniki (2 porcje) 250 g boczniaków ( użyłam ostrygowatych) 5- 6 ząbków czosnku  kilka gałązek świeżego tymianku oliwa sól pieprz młotkowany z kolendrą przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st.C

Stare Gary
Dieta warzywno- owocowa 250

choroba Parkinsona. Jakie są etapy diety warzywno – owocowej? I etap – odtrucie organizmu – dieta trwająca od 10 do 40 dni. W tym etapie możemy jeść przede wszystkim: buraki, marchewki, sałatę, por, cebulę, pomidory, paprykę. Jeżeli chodzi o owoce to można spożywać jabłka, grejpfruty, jagody i cytryny. Warzywa i owoce można jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Podczas diety mogą pojawić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 popularne sosy sałatkowe 188

Choć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!