sałata - 10652 przepisów (strona:368/711)

Restauracja I love pizza w Biertowicach 185

składników. Pyszna, ale ciasto od ich nadmiaru jest lekko mokre. Dodatkowo podawane są dwa sosy: pomidorowy i czosnkowy. Ja zamówiłam sałatkę California. Bardzo dobra i naprawdę do pojedzenia. Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, wiórkami sera żółtego oraz panierowanymi kawałkami kurczaka. Całość polana sosem jogurtowo - czosnkowym. Jako dodatek podano pieczywo czosnkowe. Ja nie dałam rady zjeść całej porcji. Kiedyś nie przypuszczałabym

Karola gotuje
PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 189

przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem. Pieczemy 15 minut w 170 st, następnie zmniejszamy temp na 140 i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem sałat. Świetne również na zimno na kanapki

Z Majeczką w kuchni
Bruschetta 173

Składniki. 1 bagietka (użyłam z oliwkami, długość bagietki 30 cm) 3 łyżki oliwy z oliwek 125 gr mozzarelli 12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika kilka gałązek sałaty rukoli (niekoniecznie) sos balsamiczny (do polania) bruschetta Przygotowanie. Bagietkę pokroić na kromki o grubości około jednego centymetra każda. Kromki po wierzchu i po spodzie posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć

mecooks
Niedziela: Skrzydełka z domowym sosem BBQ 218

frytkami pieczonymi w piecu (pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np. z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej). Smacznego! Artykuł Niedziela: Skrzydełka z domowym

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pęczotto z pieczonymi warzywami 133

dodaj trochę wody. Krok 6 Polędwiczkę wyjmij z piekarnia, przestudź, a następnie pokrój w plastry. Warzywa wyjmij z piekarnika i wymieszaj z kaszą pęczak. Podawaj z polędwiczką i dowolną sałatą. Smacznego! Ps. To pęczotto doskonale nadaje się do mrożenia – będzie smakowało tak samo dobrze. Artykuł Wtorek: Pęczotto z pieczonymi warzywami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Roladki ze schabu faszerowane szpinakiem- na sosie z pomidorów 229

następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret

Kopystką po garach
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 212

smażenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa. 6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu

Atlas Smaków
Kurczak w cieście francuski 231

zrobienia rogalików- przepis tutaj. Ciasto smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką lub zieloną sałatą, rukolą, roszponką i świeżymi pomidorkami. Artykuł Kurczak w cieście francuski pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Rolada z taleggio i szpinakiem 212

bardzo duża, ale chlebowa rolada jest równie smaczna następnego dnia. Dobrym pomysłem jest lekkie podgrzanie pokrojonych już plastrów, tak aby ser ponownie się rozpuścił. Ciepłą roladę możemy podać z sałatą. Polecam! składniki ciasto 160 ml mleka, pełnotłustego 2 łyżeczki suszonych drożdży 350 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnego cukru 50 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki

Stare Gary
BULION WOŁOWY 171

podajemy go jako czysty wywar z położonym na osobnym talerzyku krokietem z naleśników, krokietem z ryżu lub pasztecikiem np. serowym. Bardzo dobrze smakuje oczywiście także z makaronem, warzywami, czy sałatą pokrojoną w paski. Po ugotowaniu mięsa możecie je podać z rosołem lub np. zamrozić - będzie jak znalazł do pasztetu. Jak przygotować domowy bulion wołowy - sprawdzony przepis krok po kroku. Polecam

Moja Książka Kucharska
Kotleciki z soczewicy i słonecznika 205

ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego 2 dl pokrojonej natki pietruszki olej do smażenia Do podania świeże warzywa, sałata, pomidory,rzodkiewka pieczone pimientos jogurt harissa Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne

codojedzenia
Poke Bowl, czyli kolorowa miska zdrowych różności :) 290

było coś pysznego, zdecydowanie częściej będę przygotowywać sobie takie kolorowe miski.  Składniki: 1/3 długiego ogórka 1/2 dużego pomidora 1/2 słodkiej papryki  1/2 średniej marchewki  garść miksu sałat 100 g wędzonego łososia 4 łyżki komosy ryżowej z groszkiem (Quinola Mothergrain) 1 łyżka posiekanego szczypiorku  Dressing: 1 łyżeczka pasty sezamowej 1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka

Zdrowie na języku :P
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 225

Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h na pieczenie warzyw, oprócz tego przygotowanie zajmuje mało czasu) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł (cenę dania można obniżyć wykorzystując krewetki koktajlowe zamiast tygrysich) Ta sałatka jest owocem (jeśli

Niedzielny kucharz
Polędwiczki z kurczaka na puree z dyni i makaronem z cukinii w pesto. 197

się karmelizować. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu wyłóż puree z dyni, polędwiczki, porcje makaronu z cukinii w pesto - dodatkowo oprósz parmezanem.  Całość podałam z  mieszanką świeżych sałat- polaną oliwą z dodatkiem bazylii-  z ogórkiem zielonym. Pycha

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 207

przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki

Niedzielny kucharz