sałata - 10652 przepisów (strona:376/711)

HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące 275

halibutem: halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki halibut smażony z frytkami, sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 126

masy i hartuję. Całość wlewam do kremu i energicznie mieszam. Wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolny blat ptysiowy smaruję kremem,tzn wyciskam go za pomocą szprycy. Układam liście sałaty, przykrywam drugim blatem, który też smaruje kremem, układam cienkie plastry ogórka którego kroję wzdłuż. Układam trzeci mały blat ptysiowy. Resztę kremu wyciskam, układam tuńczyka odsączonego, oliwki, pomidorki, papryczkę pokrojoną, posypuję

wesoła kuchnia
Kotlety z indyka z warzywami 248

które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Kotlety mielone z warzywami podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z puree z ziemniaków z koperkiem i sałatą z sezonową. The post Kotlety z indyka z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pietruszkowy do ryby 253

solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby - gotujemy na bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa.  Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs

Moja Książka Kucharska
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 137

warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 188

warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa

Niedzielny kucharz
ziele z sercem-Tasznik pospolity na krwawienie z nosa 161

krwawień (do rany przykłada się wówczas rozgniecione ziele) bądź jako napar pity, na przykład po ekstrakcji zęba lub przy zbyt obfitej miesiączce. Na wiosnę liście tasznika można dodawać do sałaty. Ziel e tasznika zbiera się w okresie od lipca do maja. Zebrane kwitnące ziele suszymy w cieniu, a następnie drobno siekamy i przechowujemy w ciemnych słoikach. Zdrowotne właściwości tasznika pospolitego

w mojej kuchni
Domowa Granola 150

były bez glutenu. Od Was zależy jakich płatków użyjecie. Użyłam oleju z ostropestu ale użyć można dowolnego rodzaju oleju. Lubisz żurawinę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatę z sosem serowym. The post Domowa Granola appeared first on MeCooks

mecooks
DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 131

grilla tj. czosnkowy, curry czy przygotować sos samodzielnie. To co sprawdza się dobrze w burgerach to np. konserwowe ogórki poszukaj na sklepowych półkach np. tych z chilli. Zamiast mieszkanki sałat użyj np. świeżego szpinaku, do zaostrzenia smaku dodaj kiełków z jarmużu czy z lucerny.  Po hawajskim burgerze czas na domowego burgera z grillowanymi warzywami. PRZEPIS NA BURGERA Z GRILLOWANYMI

SMYKWKUCHNI
Kurczak w cieście francuskim 110

posmarować ciasto od góry białkiem , wtedy będzie błyszczeć. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 min (do pół godz.). Ciasto powinno być dobrze zarumienione. Idealnie smakuje z sałatką z sałaty lodowej i świeżych warzyw . Smacznego!     *Można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie

Za drzwiami kuchni
Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu 107

pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej. Smacznego! Post Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Przepisy na majówkę 112

cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą

Moja smaczna kuchnia
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 190

ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) -  cienki makaron ryżowy z wołowina z woka , warzywnymi piklami, kiełkami, sałatą, świeżymi ziołami, prażoną cebulką i specjalnym sosem. Przed zjedzeniem wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać Klasyczne Banh Mi (17 zł) - z domowym wietnamskim pate, czyli pasztetem przygotowanym z wieprzowiny i indyczej

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim 154

serwuje nam otoczenie. Zapiekankę ze szparagami możecie serwować zaraz po upieczeniu z dodatkiem świeżych ziół lub dipów.  Jako dodatek do zapiekanki możecie przygotować lekką sałatkę na bazie mieszanych sałat z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na zapiekankę

kulinarnyJa
Jabłecznik - 500 lat jabłek w Polsce 147

Włoch jabłko trafiło do Polski za sprawą Bony, żony Zygmunta Starego, królowej Polski. Bona Sforza przybyła właśnie z Włoch i „przywiozła” do Polski warzywa i owoce: włoszczyznę, sałatę, szpinak, fasolę szparagową, brokuły, kalarepę, kalafiory, kapustę ... i jabłka. Skoro Bona przyjechała do Polski w 1518 roku (ślub z Zygmuntem Starym wzięła w roku 1517, w Neapolu), możemy przyjąć, iż jabłko gości

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania