garść świeżej kolendry - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżeczkę kuminu oraz ostrej papryki (można zamienić na słodką) - sól i pieprz do smaku - olej - ulubione dodatki, u mnie: sałata, pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, awokado i ogórek małosolny (jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować domowe ogórki małosolne koniecznie kliknij TUTAJ ). - ulubione sosy: u mnie lekki dip czosnkowy . 1. Bób
Bez Cebuliugotowanym makaronem. W naszej ulubionej wersji podajemy z orzeszkami ziemnymi i płatkami drożdżowymi. Ale to już zależy od Waszych gustów – zamiast tego może być świeża bazylia lub sałata zielona. To danie makaronowe świetnie nadaje się także na lunch do pracy. Smacznego! * Przepis pochodzi od JessBeautician . Artykuł Makaron z sosem z suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plmięsa mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól
Lamarida.plwystarczy dodać chlebka tylko pamiętajcie aby to nie był biały tylko np pełnoziarnisty lub żytni Składniki: 100 pomidora 1 jajo na twardo pół kulki mozzarelli 100 g sałaty 15 g orzecha włoskiego oliwa Makro: 334,6 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuimprowizować i zaspokoić swoje pragnienie 😆 I tak wpadła nowa odmiana kebaba :D Składniki (2 porcje) ▶ 220 g mięsa ▶ 400 g ziemniaków ▶ 200 g pomidora ▶ 200 g sałaty ▶ 80 g kaszy gryczanej* ▶ tłuszcz do smażenia/pieczenia ▶ jogurt/śmietana z czosnkiem Przygotowanie: 1.Kasze ugotować. Mięso zmielić, uformować placki, przyprawić i smażyć (ja zrobiłam to na maśle klarowanym) 2. Ziemniaki
Zdrowie i pysznie na talerzuZawsze robię je w piekarniku, dzięki czemu zaoszczędzam czas na pilnowaniu (tak jak w przypadku patelni) Składniki 👉 3 jaja 👉 50 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym) 👉 50 g sałat 👉 100 g pomidora 👉 10 g tłuszczu 👉 przyprawy Przygotowanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać żółtko, przyprawy i wymieszać delikatnie. 2. Rozgrzać tłuszcz/wysmarować formę i wlać masę jajeczną
Zdrowie i pysznie na talerzublachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby. 1. SPOSÓB
Karo in the Kitchenniż 2 minuty (jeśli były uprzednio gotowane) lub 3-4 minuty (jeśli były surowe). Dłuższy czas gotowania powoduje, że stają się gumowate! Podawaj w kokilkach, z sałatą z sosem vinaigrette lub z pomidorkami cherry upieczonymi z odrobiną oliwy i siekanego rozmarynu. Sos smakuje obłędnie jeśli go zjadamy maczając w nim kawałki bagietki
Patchworkbób tak i brokuły jadam okazyjnie. Zdecydowanie wolę kalafiora. Ostatnio w ogóle zauważyłam pewną niepokojącą prawidłowość, nie przepadam za zielonymi warzywami. Wiem, że są najzdrowsze ale z sałatą, rukolą, szpinakiem i innymi zielonymi mi nie po drodze. No może poza groszkiem i kapustami bo te uwielbiam w każdej postaci. W tej sałatce brokuł nie dominuje, świetnie łączy się
Dzieje kuchennej WiewióryNiezwykle prosta,wręcz banalna surówka- sałatka,która doskonale pasuje do pieczonego mięska. Świetnie sprawdzi się również do mięsa z grilla - serdecznie więc ją polecam. Składniki: główka małej sałaty zielonej bądź połówka dużej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżki greckiego jogurtu Warzywa dokładnie umyć,osuszyć. Sałatkę pokroić w paski,rzodkiewkę w talarki,większe można przeciąć
Niespełnione zdolności kulinarnegłównego dania, na przykład mięsa drobiowego. Oczywiście takich sałatek jest wiele. Właściwie zmieniony jeden, malutki składnik, zmienia cały smak. Można ją potraktować jako bazę, dowolnie modyfikować i udoskonalać. Sałata, świeży ogórek, słodka papryka i orzechowa nuta i kwaskowy sos- bardzo orzeźwiające połączenie. Czytaj więcej
Pichceniomaniabyły doceniane już w starożytności. W czasach PRL-u służył głównie do ozdabiania półmisków, czyli tzw., garni (jego liście długo zachowują świeżość i nie więdną w przeciwieństwie do sałat) niż do jedzenia. Jarmuż zaliczany jest do grupy warzyw krzyżowych, to odmiana roślin kapustnych. Posiada długie, ciemnozielone pomarszczone i jędrne liście zakończone charakterystycznymi strzępieniami. W sprzedaży dostępnych jest wiele
Kulinarne przygody Gatityjeść muszę, a nic ciepłego w siebie nie wepchnę. Z pomocą przychodzą sałatki! Zdrowe, odżywcze i smaczne. Gdy znudzi nam się klasyka warto spróbować czegoś nowego... np. sałatki bez sałaty bo z z makreli i kiełków jarmużu. Do tego pełnoziarniste pieczywo i pełnowartościowy posiłek gotowy! Zdrowe tłuszcze i białko z makreli, prozdrowotne awokado, pyszna kukurydza i pełne witamin kiełki
Czarnawisienkasmaczną sałatkę z młodych ziemniaków i jajek polanej sosem jogurtowo-koperkowym :) SKŁADNIKI (na 2 porcje) Kilka młodych ugotowanych ziemniaków 3 jajka na twardo puszka groszku 3 rzodkiewki sałata lodowa ogórek zielony można dodać też różyczki brokuła SOS : 1 kubek jogurtu naturalnego (150 g) świeży koperek sól, pieprz, ulubione zioła PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy
Marcepanowa kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 150 g mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem), 4 pomidorki koktajlowe, 3 łyżki kukurydzy, 3 łyżki fasoli czerwonej, sos sałatkowy grecki Prymat, 150 g jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Pomidorki kroję na ćwiartki, warzywa osączam z zalewy. Jogurt mieszam z mieszanką przypraw do sałatek
JejKuchnia