ryż - 22970 przepisów (strona:23/1532)

Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 208

Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem. Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się". Kapustę obrać z wierzchnich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 233

orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam! Składniki: 1 pęczek selera naciowego 200 g dzikiego ryżu (2 saszetki) 2 podłużne papryczki chili 2 garści orzechów arachidowych lub włoskich 2 garści złotych rodzynek chilijskich 1 limonka 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka(...)nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski. Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej

Food Square
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 213

angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką  i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy(...)wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 316

będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem

Walijskie Pichcenie
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 441

Traditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć  na sicie. Ryż ugotować  na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą. Dodać  ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję

Kulinarny karnet Christophera
Skrzydełka na ryżu 463

Skrzydełka na ryżu  SKŁADNIKI: skrzydełka -1 kg cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl(...)masło -3 łyżki woda -4 szkl sól i pieprz ketchup ostry -2 łyżki wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Blachę wyłożyć folią aluminiową.  Wysypać ryż surowy na blachę.  Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, ułożyć na ryżu.  Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach.  Pieczarki umyć, osączyć

Kuchnia Danusi
Ryż z cukinią 148

Ryż z cukinią to proste danie, które przygotujemy w kilka minut i z całą pewnością zachwyci nas swoim smakiem i prostotą w połączeniu składników. Kilka składników, odpowiednie przyprawy i aromatyczny, smaczny obiad gotowy. Przeczytaj również: Ryż z warzywami i kurczakiem Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis… Składniki ryż 1 cukinia 1 cebula olej do smażenia pieprz(...)łyżki sosu sojowego Szybki przepis na Kurczak w czerwonym curry z ryżem Ryż z cukinią – przepis Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być al dente. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni (najlepiej w woku) na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Doprawiamy pieprzem. Powinny być al dente. Dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż smażony po kantońsku 225

Ryż smażony po kantońsku Ryż smażony po kantońsku robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadło mi do gustu. Danie jest bardzo smaczne i świetnie wygląda, a czas przygotowania można zamknąć w 30 minutach. Warzywa i mięso można dobierać dowolnie, może to być również danie wegetariańskie. Ja użyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię(...)fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku .  Składniki potrzebne do przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Podstawa dania: 200g ryżu, 1 łyżeczka kurkumy, 3 jajka, 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części), 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki chili w proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego

Gotuj Się Kto Może
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 189

składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane(...)cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut. Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa migdałowa z ryżem na słodko 188

migdały- 250 g * mleko- 1 litr * cukier- 3 łyżki * żółtko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * pół laski wanilii * szczypta soli * ryż- 200 g Dodatkowo: * garść płatków migdałowych Ugotować ryż. Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut, po tym czasie obrać ze skórki. Włożyć migdały do blendera i dokładnie zmielić. Mleko zagotować z cukrem. Wsypać zmielone migdały, dołożyć masło oraz(...)ziarenka wanilii wraz ze szczyptą soli. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W małej ilości zupy rozprowadzić żółtko, wymieszać z resztą zupy. Płatki migdałowe uprażyć na patelni do zarumienienia. Podawać z ryżem i posypanymi płatkami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ryż z warzywami i kurczakiem 111

Ryż z warzywami i kurczakiem to mój patent na szybki obiad. Gotuję ryż, smażę warzywa, na tej samej patelni smażę kurczaka, łączę i gotowe. Uwielbiam kiedy kolory warzyw tak pięknie komponują się ze sobą, w poniższym przypadku nie jest inaczej. Żółta i pomarańczowa papryka, zielony por, marchewka i kukurydza – danie od razu lepiej się prezentuje. Mimo(...)mamy już dość mroźną porę roku, danie prezentuje się lekko i wiosennie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryż z porem, papryką i kukurydzą 5 z 1 głos Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 220 kcal Lekki ryż biały z bukietem kolorowych warzyw: papryki, pora, marchewki

ProstePesto.pl
ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM 113

Prosto i szybko, a obłędnie, frapująco i pysznie. Zupa krewetkowa z dymką i ryżem, niebo, raj i rozkosz dla podniebienia. Ta zupa krewetkowa to jedynie i aż, mleko kokosowe, przecudowne krewetki, ryż jaśminowy i dymka. Całości dopełnia pasta żółte curry oraz pasta bazylia tajska. Dla podkreślenia już i tak niebiańskiego smaku nieco soli himalajskiej i płatków chili dla wyrazistości(...)GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ     ZUPA KREM Z AWOKADO   Zupa krewetkowa z dymką i ryżem: – Niebo, raj i rozkosz dla podniebienia – Idealne danie na szybką i fenomenalną kolację – Nieoczywista poezja smaków – Pyszna i zdrowa – Z płatkami chili dla wyrazistości ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA

globuskulinarny
Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem i kokosem 135

Bardzo delikatny ryż jaśminowy ugotowałam na mleku. Połączyłam z cukrem kokosowym i wiórkami, nie ukrywam, że wyszło pysznie. Polecam taki zapiekany ryż z jabłkami. Idealna propozycja na podwieczorek. Taki ryż smakuje na gorąco i na zimno. Cukru można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak samo jabłek. Prosto i pysznie. Polecam. Do przygotowania tego pysznego podwieczorku użyłam(...)bardzo pysznego i delikatnego ryżu jaśminowego od Kupiec     Potrzebujemy:   Na ryż: 20 dag ryżu jaśminowego od KUPIEC pół litra mleka szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego  2 łyżki wiórek kokosowych   Dodatkowo: kilka jabłek cynamon mielony według uznania masło do posmarowania formy  1 łyżka cukru kokosowego Wykonanie pysznego zapiekanego ryżu: 1. Ryż gotujemy

Izabelawkuchni
Chiński smażony ryż Faceta w Kuchni 126

Chiński smażony ryż to bardzo stara potrawa, która została wymyślona jako sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Historycy uważają, że jest to potrawa pochodząca z dynastii Sui z lat 589-618 AD. Smażony ryż jest najczęściej zamawianą chińską potrawą na wynos i jest zjadana na całym świecie. Szukając oryginalnego przepisu, jak to zwykle bywa z tradycyjnymi potrawami, jest(...)tyle, ilu kucharzy lub kucharek, przygotowuje. Chiński smażony ryż, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, owocami morza czy wegetariański, warzywa to również duży wachlarz możliwości, groszek, marchewka, kapusty i wiele innych.Trzeba pamiętać, że smażony ryż, miał wyżywić wieloosobowe rodziny, więc jak to przystało na sprzątanie lodówki, wariantów smażonego ryż jest mnóstwo. Zapraszam na mój chiński smażony ryż

RafalCook
KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI I JARMUŻEM 220

czas, bo choć samo danie zrobimy maxymalnie w 25 do 30 minut to powinniśmy czule do niego podchodzić co chwilę, mieszać łyżką i dolewać płynu. To najważniejsza zasada. Risotto, ryż lubi kremowość , jak ją osiągniemy? Masło plus oliwa z oliwek to podstawa, to jedno z moich ulubionych połączeń kuchni francuskiej, przy risotto sprawdzi się wybornie, śmietanka lub mleko, zamiast(...)pokrojonych na plastry grzybów smażymy partiami (bardzo ważne! grzyby mają się smażyć na oleju a nie gotować!) na oleju rzepakowym, łyżką cedzakową wyjmujemy i odkładamy na talerz - 2 porcje ryżu (200g) - 2 ząbki czosnku - gałązka lubczyku - gałka muszkatołowa - śmietanka/ mleko/ woda - sól - świeżo mielony pieprz - duża łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - jarmuż liście bez łodyg (jarmuż blanszujemy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania