ryż - 22970 przepisów (strona:21/1532)

Pałki Kurczaka Pieczone na Ryżu 166

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pałki kurczaka pieczone na ryżu to idealny pomysł na szybki obiad. Całość przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy wsypać ryż do naczynia żaroodpornego, pokroić cebulę, położyć na niej kurczaka w przyprawach i zalać zalewą. Całość wstawić do piekarnika i czekać aż danie samo się upiecze. Bardzo lubię różnego rodzaju dania z kurczaka w formie zapiekanej, ponieważ kiedy(...)wstawię naczynie do piekarnika mam czas dla siebie. Zazwyczaj przygotowuję to danie w podwójnej porcji, by mieć obiad na dwa dni. Wam również polecam taki sposób. Kurczak zapiekany na ryżu to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Każdy je uwielbia, nawet dzieciaki. Nic dziwnego, ponieważ danie to smakuje obłędnie. Kolejną zaletą tego dania jest to, że można je przygotować

Przepiski.pl
Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego 131

Zapiekanka z kapusty kiszonej, ryżu i mięsa mielonego, przepis na pyszny obiad z jednego naczynia.  Prosta w przygotowaniu zapiekanka z kapusty, klopsiki z ryżu i mięsa mielonego  zapiekane w sosie pomidorowym.  Idealny zestaw dla fanów gołąbków i podobnych połączeń z kapusty.  Gołąbki to klasyczne, ulubione przez nas danie. Jednak to potrawa, która wymaga dużo czasy(...)pracy.  Zapiekanka z kapusty znakomicie sprawdza się jako zamiennik dla popularnych gołąbków.  Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zrobić klopsiki z ryżu i mięsa mielonego, zapiec na spodzie z kapusty. Mój przepis to zapiekanka z kapusty kiszonej, sprawdzi się także kapusta biała, włoska czy delikatna pekinka. Zapiekanka z kapusty jak zrobić?  Jakie dodatki do zapiekanki z kapusty

Dieta moja pasja
Jak zrobić ryż z kalafiora 109

Jeśli nie wiesz jak zrobić ryż z kalafiora, to z tym prostym przepisem nauczysz się błyskawicznie. A warto, bo jest to doskonały dodatek do dań głównych. Czas . 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Jak zrobić ryż z kalafiora? To naprawdę super prosta rzecz. Trzeba kalafiora zetrzeć na małe kawałki (albo pokroić, ale to jest dość(...)czasochłonne zajęcie), wysypać na blaszkę do pieczenia, doprawić i upiec. Jest jeszcze jeden paten jak zrobić ryż z kalafiora – na patelni. Startego kalafiora wysypujesz na rozgrzaną patelnię i podpiekasz, stale mieszając. Sposób z piekarnikiem jest jednak znacznie prostszy. Ryż z kalafiora możesz podać jako dodatek do dań głównych w zastępstwie ryżu, czy ziemniaków. Możesz z niego zrobić też

Niedzielny kucharz
Ryż z jabłkami 82

trwało to jakoś strasznie długo, ale kilka dni miałyśmy tylko dla siebie. Skoro My wyjechał, mogłam do woli gotować to czego on nie trawi. A nie trawi między innymi ryżu z jabłkami. Mnie tego typu potrawy kojarzą się z dzieciństwem. Skoro zostałam sama z małą, postanowiłam jej to ugotować. I nie żebym się jakoś bardzo poświęcała, sama miałam ochotę(...)taki obiad. Zrobiłam jednak wersję nieco inną, niż zwykle. Na początku chciałam ugotować ryż, zetrzeć jabłka, poukładać wszystko warstwami i upiec. Wiecie, to taki bardziej klasyczny ryż z jabłkami . Skończyło się jednak na większym wypasie. Prażenie jabłek to jednak było mądre posunięcie, dodanie goździków do gotowanego ryżu też. Wszystko fajnie zagrało. Tola wyjadała mi ryż już praktycznie

Kardamonovy
Ryż na sposób indyjski 132

odmiany basmati, który ma ziarna cieńsze i dłuższe niż inne odmiany. Posiada on także charakterystyczny aromat. Bardzo często gotuje się go z warzywami i zawsze z dodatkiem korzennych przypraw. Ryż przygotowany według tego przepisu idealnie sprawdza się jako dodatek, a także jako osobne danie, lekko rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne dla wegetarian i wszystkich miłośników kuchni indyjskiej, do dań(...)takich jak tikka masala , czy suche curry . Ryż na sposób indyjski 1 szklanka ryżu basmati 1 szklanka wody 2 cm marchewki 2 cm korzenia pietruszki 1 łyzeczka garam masala 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy Ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i opłukujemy. Wodę odsączamy i zalewamy ponownie na jedną minutę

PanGotuje
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 185

dużego garnka, najlepiej z grubym dnem wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Do wody dajemy trochę soli oraz łyżkę smalcu lub 2 - 3 łyżki oleju,  dzięki temu ryż się nie przypali podczas gotowania. Ryż płuczemy w zimnej wodzie, wodę odcedzamy, a ryż wsypujemy na wrzącą wodę , mieszamy przez chwilę. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie(...)miękki pamiętajmy, aby od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem. Kapustę oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń oraz liści, które nie nadają się na gołąbki, płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2/3, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dość dużym ogniu. Z kapusty wykrawamy

Przepisy i porady kulinarne
Ziołowe risotto z warzywami i krewetkami 115

suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy *** *** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami *** *** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu *** *** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia(...)zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę *** *** Podsmażone warzywa przesuwamy na boki patelni, dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła

Blog z Apetytem
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 152

ryżem, ryba mogła być przechowywana przez rok. Musiała mieć wtedy niezły zapaszek. Marynowaną rybę zjadano, a ryż szedł do kosza. Dopiero kiedy sposób przechowywania ryb trafił do Japonii ryż znalazł zupełnie nowe zastosowanie jako baza znanego dzisiaj na całym świecie dania, czyli sushi. Żeby to było możliwe, ryż został potraktowany octem ryżowym, zmieszanym z cukrem. To dzisiaj(...)standardowa metoda przyrządzania ryżu do shushi. Robienie sushi to osobna dziedzina wiedzy i sztuki, wymaga kunsztu i wprawy. Szczególnie trudne jest odpowiednie ugotowanie ryżu i sam proces formowania zgrabnych kąsków. Żeby ułatwić sobie życie, zrezygnowaliśmy z kłopotliwego zwiania ryżowych rolek i wszystkie składniki umieściliśmy w misce. Ważnym dodatkiem są glony nori. Danie spokojnie bez nich się obędzie, ale ich obecność

Niedzielny kucharz
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 162

pokrojone na plasterki, garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki) Przygotowanie: Ryż pełnoziarnisty ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trwa to zwykle ok. 25-30 minut. Połowę ryżu zostaw do sałatki na środę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż, mieszając(...)słoiku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik nakrętką i wstrząśnij, aby składniki sosu się wymieszały.  Połowę sosu przelej do drugiego słoika. Następnie warstwami ułóż w słoikach składniki sałatki: ryż pełnoziarnisty, pomidorki koktajlowe, awokado, fetę, jajko na twardo, rukolę, kolendrę lub natkę pietruszki. Słoiki zakręć nakrętkami. W pracy odwróć słoik do góry nogami, następnie ostrożnie przełóż jego zawartość

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z pomidorami 177

zdecydowanie ryż z pomidorami . Jest to potrawa, którą moja mama najczęściej przygotowywała jesienią, gdy dostępne były tanie, polne pomidory, bo to właśnie na nich opiera się to danie. Ryż z pomidorami i dodatkiem żółtego sera to bardzo smaczne, proste, szybkie i tanie danie. Gorąco polecam, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie!   Ryż z pomidorami(...)Składniki: 1kg pomidorów (mocno dojrzałych, polnych) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kubek ryżu 2-3 garście żółtego sera 1-2 łyżeczki suszonej bazylii 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich słodka i ostra papryka (do smaku) sól, pieprz olej do smażenia Jak przygotować ryż z pomidorami: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi

Codzienne Gotowanie
Sushi 131

bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu ryż przekładamy do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy 300ml zimnej wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne(...)minut. Gotowy przekładamy do szklanej miski, dodajemy zaprawę do ryżu – sushi su - i bardzo delikatnie mieszamy drewnianym widelcem. Aby podczas przygotowywania sushi ryż nam się nie kleił do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich). Na matę kładziemy liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy dość cienką

mojewypiekiinietylko
Risotto z kurczakiem i groszkiem 242

odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i smażymy całość ok. 2 minut. Podlewamy następnie odrobiną bulionu i czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż nie będzie miękki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, usmażonego kurczaka, groszek i całość razem smażymy przez ok. 3 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła, mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 242

wykonać ? Ryż do przygotowania kuli najlepiej ugotować dzień wcześniej wieczorem. W garnku rozgrzewamy olej z bazylią dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, szklimy, po chwili wsypujemy suchy ryż, podsmażamy z cebulką aż stanie się przezroczysty, wlewamy wino, smażymy do odparowania, gdy ryż pochłonie płyn, dodajemy parę nitek szafranu, wlewamy szklankę gorącego rosołu i gotując mieszamy, aż ryż pochłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne porcje rosołu , cały czas mieszamy aby ryż nie przywarł do garnka-najlepiej gotować w garnku o grubym dnie. Gdy ryż pochłonie cały płyn i będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wsypujemy tarty ser, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy, zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy ryż

Wanilia i Kardamon
Sushi 256

bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu ryż przekładamy do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy 300ml zimnej wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne(...)minut. Gotowy przekładamy do szklanej miski, dodajemy zaprawę do ryżu – sushi su - i bardzo delikatnie mieszamy drewnianym widelcem. Aby podczas przygotowywania sushi ryż nam się nie kleił do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich). Na matę kładziemy liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy dość cienką

mojewypiekiinietylko
Ciasto ryżowe ze śliwkami 407

owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej(...)wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 30 minut. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy z dużą szczyptą soli w garnku z grubym dnem. Ryż płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do mleka. Stale mieszając gotujemy do momentu, kiedy ryż stanie się zwarty i wsiąknie niemal cały płyn. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier, ekstrakt

Trzeci talerz