ryż - 22970 przepisów (strona:13/1532)

Ryż z czerwoną fasolą 92

Czasami zdarza mi się ugotować jakieś mięsiwo w stylu meksykańskim. I zawsze mam ten sam problem. Co do niego podać? Sam ryż, no niby ok, ale trochę licho. Zawsze go dodawałam, nuda. Moje kulinarne doświadczenie z tamtejszymi częściami świata bardzo kuleje. Coś tam mi świta, ale nie do końca. Od czasu do czasu zdarza mi się jednak oglądać programy(...)kulinarne i gdzieś podejrzałam przepis na ryż z fasolą. Obejrzałam i zapomniałam. Parę dni temu musiałam znowu ruszyć mózgownicą, bo karmiłam paru mięsożernych kurczakiem po meksykańsku . Szperałam w internetach, czytałam i ostateczny wynik moich poszukiwań macie w postaci ryżu z czerwoną fasolą z limonką i kolendrą/natką pietruszki. Jest to zlepek pomysłów z paru amerykańskich stron. Zdecydowanie najlepszym

Kardamonovy
Pulpety rybne z ryżem czarnym 119

czarny uprawiany w Azji jest już od niemal 5000 lat m.in w Tajlandii, Chinach czy Indiach. W starożytnych Chinach mógł go spożywać jedynie Cesarz, był zakazany dla zwykłych zjadaczy ryżu. Taki ryż jest pełnoziarnisty, bogaty w błonnik, bezglutenowy i lekkostrawny. Ma ciekawy, lekko orzechowy smak i efektownie się prezentuje ze względu na kolor (po ugotowaniu z czarnego nabiera fioletowej(...)barwy). PRZEPIS PULPETY RYBNE Z RYŻEM Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka 3 łyżki bułki tartej 0,5 szkl ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej 1 jajko 1 mała cebula sól pieprz sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl mleka 1 pęczek koperku 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz ryż: 2 szkl suchego

Dorota Smakuje
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 323

Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przepis na smażony ryż z jajkiem jak z prawdziwych azjatyckich restauracji bardzo smaczny, wyjątkowo aromatyczny i kolorowy do tego prosty w wykonaniu, całkowity czas przyrządzenia tego dania nie powinien zająć dłużej niż pięć minut przy założeniu że mamy wcześniej ugotowany ryż, dodatkowo możemy eksperymentować z różnymi dodatkami i tajskimi sosami. Smażony(...)ryż po chińsku Składniki na 4 porcje: Ryż 250g 4 jajka 4szt. zielonej cebulki 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy

Księga-Smaku
Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami 138

Smażony ryż z kurczakiem to świetne danie typu left overs, bo można w nim spożytkować wcześniej upieczone mięso, lub wczorajszy ryż. Można je też zrobić ze świeżych składników. Czas: 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju(...)sezamowego i imbiru. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero w finale łączą się ze sobą. Przepis na smażony ryż z kurczakiem pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Polecamy inne nasze przepisy z ryżem smażonym: ryż yangchow z krewetkami i polędwiczkami

Niedzielny kucharz
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą 132

Zapiekany ryż z jabłkami i bezą na wierzchu - na obiad, kolację lub deser. Można wykorzystać wcześniej ugotowany ryż, który pozostał z obiadu a później tylko całość zapiec. Korzystałam z przepisu Kingi Paruzel , zmniejszając tylko ilość cukru w bezie. Polecam serdecznie :) Składniki: Ryż:  1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody lub mleka do gotowania  ¾ szklanki mleka(...)łyżki  cukru   ½ łyżeczki cynamonu Beza:  2 białka  2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotować ryż: w garnuszku zagotować mleko lub wodę, wsypać ryż, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i ponownie zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie płyn

Kocham..lubię..gotuję..
RYŻ GOTOWANY NA SYPKO 165

powiem Wam szczerze, że ta moda woreczkowa, to chyba tylko taka nasza polska, bo ani we Włoszech, ani w Niemczech takich wynalazków nie ma... Świadomy konsument nie gotuje ani ryżu ani kasz w woreczkach, które są niestety plastikowe. Niestety u nas wciąż jest problem z zakupem dobrego ryżu w opakowaniach kilogramowych. Do niedawna kupowałam taki w woreczkach i po prostu(...)wszystko. Z gotowaniem luzem, tylko na początku może być problem, potem ryż gotuje się sam...Kwestia odpowiednich proporcji i kwestia wprawy. U mnie na każde 100g suchego ryżu przypada 200g (ml) wody i 1/3 łyżeczki soli Składniki: - 300g ryżu (u mnie od lat basmati) - 600g (ml) zimnej wody - 1 płaska łyżeczka soli (daję himalajską) lub dowolnie do smaku Ryż

Smaczne Zdrowe
Jak ugotować ryż 130

lubicie. Jeśli do tej pory gotowaliście ryż w woreczkach foliowych w dużej ilości wody, to nie róbcie tego więcej. Woda, którą wylewacie to strata wartości odżywczych a ryż gotowany w ten sposób z pewnością nie posiada idealnej konsystencji, struktury ani smaku. Wypróbujcie poniższe porady. Poniższe sposoby dotyczą gotowania ryżu białego, długoziarnistego. Jeśli chcecie przygotować ryż do sushi(...)zajrzycie do tego wpisu. Sposób pierwszy – NA SYPKO 1 część ryżu i 2 części wody Ryż wsypujemy do rondelka, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy – w ten sposób wypłukujemy skrobię, która skleja ryż przy gotowaniu. Umyty ryż zalewamy 2 częściami wrzątku, solimy do smaku (warto dodać też dla smaku łyżkę masła lub oliwy). Zagotowujemy, mieszamy. Następnie gotujemy

Dorota Smakuje
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 208

łyżki miodu 2 łyżki trzcinowego cukru 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 słoiczek musztardy 1 łyżka soli Ryż z karmelizowaną cebulą i rodzynkami 2 cebule, średniej wielkości 50 g masła szczypta zmielonego szafranu 1 łyżka cukru 3 łyżki rodzynek 300 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati Udka z kurczaka(...)szafranem i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Namocz rodzynki w wodzie na 10 minut. Odlej wodę i dodaj rodzynki do cebuli. Smaż jeszcze przez 5 minut. Opłukaj ryż zimną wodą. Napełnij garnek wodą, tak aby przykryła ryż. Dodaj łyżkę soli, zagotuj. Gotuj ryż przez 10 minut i odcedź. Na dno garnka włóż kawałek masła. Rozpuść

codojedzenia
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 181

albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy go na małym ogniu, dłużej. Nie potrzeba dodatkowo dolewać tłustej śmietanki ani zagęszczać pozostałego płynu(...)naszykowany ryż wchłania prawie całe mleko i jest bardzo delikatny, lekko tylko słodki, przyjemnie waniliowy – nawet duża porcja Was nie zemdli i nie znudzi słodyczą w połowie jedzenia – a to szczególnie ważne, gdy taki ryż z jabłkami podajemy na obiad, a nie na deser. Szykujemy sobie garnek z grubym dnem – ryż będzie się gotował około

Karo in the Kitchen
Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym 165

minut, aby ciasto "odpoczęło".  Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's 1/2 laski wanilii sól 4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany  2 łyżki cukru Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić(...)Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem. mus truskawkowy: garść truskawek opcjonalnie odrobina cukru Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek. Trzymajcie kciuki za mój

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi Futomaki 212

woda ma kolor mleczny, więc płuczemy go do momentu aż będzie przezroczysta. Wypłukany ryż zalewamy wodą i pozostawiamy go na 30 minut do nasiąknięcia. Po upłynięciu tego czasu ryż odsączamy. Do garnka wlewamy 200 ml wody, następnie wsypujemy ryż i zalewamy go 400 ml wody. Garnek przykrywamy pokrywką na kuchence i czekamy aż woda zacznie wrzeć(...)momentu wrzenia przez 2 minuty gotujemy ryż na dużym ogniu, po czym przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Nie zdejmujemy pokrywki! Następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa. Przygotowujemy zaprawę do ryżu

Taste Therapy
Sushi! 199

Sposób wykonania sushi: 1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 3. Zrób zaprawę do ryżu i kaszy. W szklaneczce wymieszaj ocet do ryżu, sól i cukier. Zaprawa powinna być dość ostra. Zapraw ryż, kaszę i wymieszaj. 4. Matkę bambusową wyłóż folią. Ułóż norii (błyszczącą(...)stroną w dół), ułóż ryż zostawiając pasek 2,5 cm na samej górze. 3. na środku ryżu posmaruj wasabi, serek kremowy, ułóż łososia, ogórek (cieniutki pasek bez pesteczek!), paluszek krabowy i troszkę kawioru. Zroluj matą. 4. Ja zrobiłam następujące rolki: - ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś wędzony, ogórek, sezam, kawior - ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś pieczony, łosoś wędzony

SMYKWKUCHNI
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 254

wystygnięcia. Brokuły: Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż: Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy(...)wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli woda powinna być o 1 cm ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Sos do ryżu

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z ryżu i cukinii 317

pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. 4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać(...)śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut. Uważać, żeby wierzchnia warstwa ryżu za bardzo nie wyschła, bo nie będzie smaczna. Smacznego Post Zapiekanka z ryżu i cukinii pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z ryżu i jabłek 212

łasuchów. Do tej potrawy nie podaję specjalnych proporcji i ilości składników. Oczywiście potrzebujemy odgotowany ryż, jabłka, trochę cynamonu, kilka rodzynek, cukier waniliowy, cukier kryształ. Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to jabłka podsmażone. Ja daję  jabłka ze słoika. Posypujemy cynamonem , cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy  i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Podajemy polane jogurtem, który możemy również posłodzić. zapiekanka z ryżu i jabłek zapiekanka z ryżu i jabłek zapiekanka  z ryżu i jabłek SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak po turecku z ryżem. 246

innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu   1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować(...)sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z  rozgrzanym olejem ,dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekane ogórki .Dobrze wymieszać. Ryż powinien być dosyć pikantny .Świetnie harmonizuje z drobiem

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 252

plastrach np. paprykowy kilka plasterków (dla uczulonych na mleko zamiast sera użyć tofu, najlepsze marynowane lub wędzone) wasabi do smaku wodorosty nori około 6 arkuszy Przygotowanie: Jak ugotować ryż na sushi? Ryż moczymy przez około 30 min, płuczemy kilkakrotnie i odsączamy na sitku. Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy w wodą, a garnek przykrywamy.  Po zagotowaniu zmniejszamy(...)gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 15 min. Rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier (można dodać łyżkę wody i lekko podgrzać). Otrzymujemy zaprawę do ryżu nazywaną awase-zu. Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Aby przyspieszyć stygnięcie można wachlować ryż, wkładanie go do lodówki jest

głodny alergik
Risotto z bobem i krewetkami 76

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też jesteśmy na nie otwarci, a Wy?). Aromatyczny wywar z krewetek W daniu, które gorąco Wam polecamy, delikatna słodycz ryżu kontruje gorzkawą nutę bobu, a całość w morskie klimaty przenoszą krewetki i wywar z ich pancerzyków, na którym robione jest risotto. Tu ważna uwaga: do potrawy najlepiej użyć surowych krewetek

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 184

przypaliła się. Po 3 minutach dodaj czosnek. Krok 3 W międzyczasie przesyp ryż do rondelka, zalej zimną wodą, przepłucz i odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie już mętna i biała, ale zrobi się przezroczysta. Wysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje(...)się olejem i sokiem z cebuli. Wtedy wlej szklankę wina. Zamieszaj delikatnie. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Kiedy ryż wchłonie większość wina, wlej do niego wywar krewetkowy (tyle żeby przykrył ryż). Mieszaj ryż co jakiś

Niedzielny kucharz
Czerwone risotto z owocami morza 143

prawie mi się udaje. Dlaczego czerwony ryż? Bo nie przepadam za białym. No i za papkami też nie przepadam, a prawdziwe risotto jest właśnie takie lekko papkowate. A ryż czerwony ma cudnie orzechowy smak. Jest sypki i mniej klejący od ryżu białego. No i bez dwóch zdań, po prostu zdrowszy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – polecam. Jest droższy(...)ryżu białego, ale raz na jakiś czas, chociażby dla smaku warto zaszaleć. Ryż czerwony również dłużej się gotuje, więc przygotowanie risotto z czerwonym ryżem nie jest znowu takie szybkie. Ale jakie smaczne Składniki (porcja dla 2-3 osób): ok. 250 g owoców morza (u mnie duże krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule) 2/3 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu warzywnego. Zawsze ciepłego

gutfut
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 203

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które(...)ręką. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji

Pociąg Do Kuchni
Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami 176

Ryż jest drugim po pszenicy zbożem uprawianym na świecie. W wielu azjatyckich narzeczach to synonim życia, bogactwa, pożywienia. Przyrządza się z niego niemal wszystko – dania główne, desery, pieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami.   Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego(...)jabłek - 1 galaretka o smaku kiwi - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - aromat rumowy       W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła. Na gorące wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż zmieni kolor (z przezroczystego zrobi się biały). Starajmy się ryżu nie rumienić, ma być biały. Do ryżu wlewamy zimną wodę, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę

mojewypiekiinietylko