ryż - 22970 przepisów (strona:4/1532)

Hiszpańska paella marinera z owocami morza 90

przez rolników z regionu Walencji. Walencja to region Hiszpanii położony nad Morzem Śródziemnym, słynący z żyznych upraw ryżowych i ogrodów cytrusowych. Rolnicy w przerwach od wymagającej pracy przygotowywali sycący ryż z łatwo dostępnymi regionalnie warzywami takimi jak fasola i papryka. Wraz z ryżem gotowano mięso królika oraz ślimaki, które z łatwością można było upolować wśród pól uprawnych(...)ogniskiem z płonącego drewna cytrusowego, uwalniające olejki i dym nadawały potrawie aromatu. Obecnie paella uznawana jest za niedzielne danie, będące pretekstem do celebrowania czasu z najbliższymi. Niegdyś przeważający proporcjami ryż, współcześnie jest jedynie bazą pośród rozmaitych odmian mięsa, owoców morza i warzyw. Nazwa dania wywodzi się od słowa patella, oznaczającego rozłożystą patelnię służącą niegdyś do smażenia paelli. Sofrito

ProstePesto.pl
Ryż do sushi 82

przygotować sushi, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, jak zrobić pyszną zalewę i znać kroki które są niezbędne do jego przygotowania. Mam dla Ciebie taki mini poradnik, z którym ryż na pewno się uda, a jego przygotowanie będzie naprawdę proste. Polecam Wam także: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację RYŻ DO SUSHI Przygotowanie: 5 minut(...)Ilość porcji: 2 – z podanej porcji ugotujesz ryż do sushi dla 2 osób. Składniki: – 250 g ryżu do sushi – 400 ml wody – 3 łyżki octu ryżowego – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Do przygotowania ryżu koniecznie użyj ryżu do sushi. Nie można zastąpić go innym gatunkiem, bo ryż będzie zbyt sypki

nietylkopasta.pl
Ryż z groszkiem do obiadu 220

Ryż do obiadu to świetna rzecz, jednak sam ryż z czasem staje się nudny. Dzisiaj moja propozycja na ryż z zielonym groszkiem, odrobiną masła i cebulką. Próbowaliście takiego połączenia czy wolicie zwykły ryż ugotowany na sypko? Składniki : * 2 torebki ugotowanego ryżu * 2 łyżki masła * mała cebula * 250g zielonego mrożonego groszku * sól, pieprz   Przygotowanie(...)maśle zeszklić cebulę, dodać groszek i przyprawić do smaku. Poddusić, dodać ryż. Wymieszać, podawać na ciepło np do kurczaka

Magiczne Życie Marty
Domowe sushi 96

Sushi to tradycyjna potrawa japońska , której podstawą jest ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri(...)uramaki, hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki. I tak dla przykładu maki to ryż uformowany w wałek, wypełniony w środku warzywami lub warzywami i rybą bądź owocami morza. Całość zawinięta jest w nori czyli suszone algi morskie . Do dokładnego zawinięcia i zrolowania ryżu wraz znajdującymi się w nim dodatkami wykorzystywana jest matka bambusowa . Matka pozwala w prosty sposób

MeCooks
Jak wykorzystać resztki ryżu? 83

wykorzystać resztki ryżu? W mojej kuchni ryż się nigdy nie marnuje. Mam nadzieję, że Wy również nie wyrzucacie ryżu. Jest wiele prostych przepisów , do których można wykorzystać resztki ryżu. Jednym z nich jest ryż smażony z jajkiem znany jako fried rice. Na ogół gotuję ryż na sypko i najczęściej kupuję długoziarnisty basmati. Ryż po schłodzeniu robi(...)się szybko suchy dlatego idealnie się nadaje do smażenia. Popularny smażony ryż można przyrządzić z warzywami. U mnie najczęściej jest to zielony groszek i por. w niedzielę robię w lodówce czystkę. Dzisiaj znalazłam napoczętą chili, którą nie omieszkałam dodać do ryżu. Fried rice to właściwie smażony ryż z jajkiem. Dodatek warzyw sprawia, że funkcjonuje on jak samodzielne jarskie

codojedzenia
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 277

tylko 25kcal – 2g białka i niecałe 5g węglowodanów. 300mg potasu, 15mg magnezu, 22mg wapnia, 44mg fosforu i 48mg kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.   Dla porównania – zwykły biały ryż ma w 100g 365kcal, 7g białka i 80g węglowodanów. Ponad połowę mniej niż kalafior potasu – 114mg, 25mg magnezu, 28mg wapnia, 115mg fosforu. Śladowe ilości witamin z grup(...)Biały ryż jest najmniej wartościowym ryżem z dostępnych w sklepach – więc jeśli niekoniecznie macie ochotę na kaloryczny zapychacz, wybierzcie najbardziej wartościowy dziki ryż – nasiona traw wodnych, albo taki ryż z kalafiora. Ryż z kalafiora robi się migiem – jedyne co potrzebne to świeży kalafior i tarka, albo przystawka ścierająca do robota kuchennego. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego

Karo in the Kitchen
Ryż do sushi 145

ryżem, basmati czy parboiled. Ugotowany ryż powinien być lekko klejący, jednak nie rozgotowany! Najlepiej przygotować go dosłownie 1-2 godziny przed przygotowywaniem sushi.  Składniki (proporcja 1:2): ryż do sushi  woda sos do ryżu (na 0,4 kg surowego ryżu) 7 łyżek octu ryżowego  (lub gotowego dressingu do sushi) 4 łyżki zwykłego cukru sól(...)ryż wsypać do miski i wlać wodę. Delikatnie za pomocą dłoni przemieszać go w wodzie. Przepłukać 3-4 razy. Woda po ostatnim płukaniu powinna być lekko przezroczysta. Następnie ryż przesypać na durszlak, przecedzić i delikatnie przesypać do garnka. Zalać wodą w proporcji 1:2, czyli jeżeli mamy 1 szklankę surowego ryżu to wlewamy 2 szklanki wody. Garnek ustawić

Ugotować
Przepis dnia: Ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 134

Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości smażonego ryżu yangchow tkwi w jajkach:) Czas: 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Ryż yangchow – ryż z jajkami Ryż yanchow można podać z różnymi dodatkami. Dobrze pasuje do niego polędwiczka i krewetka Danie to możecie(...)oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się nie przypalił. Rozbij dwa jajka do miseczki, rozmieszaj widelcem i wlej do ryży. Mieszaj tak żeby ziarenka pokryły się jajecznicą. Krok 5 Wsyp do ryżu groszek. Zamieszaj. Następnie dodaj mięso, krewetki. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę. Podawaj. Artykuł Przepis dnia: Ryż yangchow z polędwiczką

Niedzielny kucharz
Środa: Ryż smażony z kurczakiem po chińsku 117

jajkiem oraz osobno ryż i jajko. Której techniki nie użyjecie powstanie sycące i pyszne danie. Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 solidne Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz(...)krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem i druga metoda „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu

Niedzielny kucharz
Wywar z brązowego ryżu – azjatycka herbata 111

oprócz znajdującego się w samym środku bielma – zachowały warstwę zwaną zarodkiem. Dzięki temu zachowuje się większość z ich cennych właściwości, zwłaszcza zawartość witamin i minerałów oraz błonnika. Brązowy ryż kryje w sobie przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów; potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca; magnez chroniący nas przed stresem; żelazo niezbędne w procesie oddychania(...)komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów. W ryżu tym znajdziemy ponadto nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy. Wywar z brązowego ryżu wpływa korzystnie na układ nerwowy i krążenie oraz na kondycję skóry, włosów i paznokci. Więcej o zdrowotnych właściwościach herbaty z brązowego ryżu możecie przeczytać tutaj . Dodatkowo można wzbogacić jej smak

Lamarida.pl
Środa: Ryż smażony z kurczakiem po chińsku 124

jajkiem oraz osobno ryż i jajko. Której techniki nie użyjecie powstanie sycące i pyszne danie. Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 solidne Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz(...)krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem i druga metoda „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu

Niedzielny kucharz
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 166

czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna i dużą warstwę skrobi- podczas powolnego, kontrolowanego gotowania uwalniają ją, nadając posiłkowi kremowej konsystencji. Odpowiedni ryż, masło, bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy(...)żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało gotowanie i ryż zostanie twardy. Zawsze lepiej przygotować trochę więcej bulionu niż wymaga przepis, niż później go dorabiać. To, ile płynu wchłonie ryż zależy między innymi od jego gatunku, od tego

Karo in the Kitchen
Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i owocami 168

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SUSHI FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SERKIEM PHILADELPHIA I OWOCAMI Składniki do przygotowanie ryżu: - 300 gram ryżu do sushi - 1/3 szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie(...)zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy go ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy

Życie zamknięte w smaku
Tang Zhong i brązowy ryż 187

wiadomo skąd pojawiła się kartka z wiadomym przepisem!!! Pieczenie zaplanowałem na rano, a wcześniejszego wieczoru przygotowałem Tang Zhong i ugotowałem brązowy ryż na sypko. Od dłuższego czasu ryż gotuję na sypko wg sprawdzonej metody, którą zdradził mi poznany kiedyś Takashi z Japonii. Takashi był właścicielem trzech restauracyjek, dwóch w Japonii i jednej w USA. Przez Internet doglądał swoich(...)kursie hiszpańskiego w szkole językowej w Maladze. Takashi, tak jak jego matka, a wcześniej babcia, brał garnek, wlewał dwie porcje objętościowe wody. Gdy zawrzała, wsypywał jedną porcję objętościową ryżu. Wody nie solił, ryżu nie płukał, a co najważniejsze - nie używał żadnych woreczków z ryżem. Gotował na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse 133

Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4   Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem brzoskwiniowym. ***** We boil rice in salted water for 20 minutes on low heat

Projekty ze smakiem
Na osłodę...ryż zapiekany z sezonowymi owocami 200

mną" ryż, jednak nie miałam pomysł na to z czym go zjeść. Sam, suchy nie jest zbyt atrakcyjną potrawą, zyskuje w towarzystwie dodatków, to one nadają daniom z ryżem charakter. Zdecydowałam się na wersję słodką, ryż zapiekany z sezonowymi owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne(...)Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka masła cynamon (ew. imbir), cukier, miód Wykonanie: Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na ryżu układamy pozbawione pestek śliwki. Następnie kawałki jabłka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 minut

Taste Of My Day