dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny. Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dynii Hokkaido 1/2 małego kalafiora 3/4 szklanka zielonego goszku(...)wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Połówkę dynii pokroić w kostkę. Z kalafiora wyciąć różyczki obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodać dynię i różyczki kalafiora smażyć przez następne kilka minut cały czas mieszając dodać mleko kokosowe i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 10-12 minut. Pod sam koniec dorzucić na patelnię mrożony groszek. doprawić solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Paprykarz jest fajnym daniem jednogarnkowym. Danie to jest proste do przygotowania i pyszne. Można podawać go między innymi z ryżem. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 - 3 papryki różnych kolorów 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu mielona słodka papryka oliwa lub olej(...)obrać. W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - przez około 1 godzinę. Na koniec paprykarz doprawić według uznania
Mama Gotujecałkowicie zbyteczne. Składniki : 0,5 kg obranej dyni mała cukinia duża cebula 1-2 papryki 2 jalapeno lub inne chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej do smażenia W garnku nastawić ok. litra wody. Dynię pokroić na małe plastry o grubości kilku milimetrów. Obsmażyć i poddusić dynię na rozgrzanym oleju (najlepiej na dwie tury, chyba że macie dużą(...)garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś
Weekendy w domu i ogrodziełyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie(...)minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNasz dzisiejszy przepis jest szybki, niewymagający i po prostu pyszny. Zainspirowaliśmy się przepisem na pieczonego łososia z Delicious Magazine Uk, zmieniliśmy sposób przygotowania i składniki. My naszego łososia smażyliśmy, żeby było szybciej i bez konieczności nagrzewania piekarnika, ale wy możecie zrobić takiego łososia również w piekarniku. Składniki: ok. 300-400 g świeżego łososia, 400 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki musztardy(...)przegotowujemy razem. Następnie dodajemy łososia, a po minucie dorzucamy umyty szpinak i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekany koperek - podajemy z dowolnym dodatkiem, u nas akurat był brązowy ryż, ale sprawdzą się ziemniaczki lub makaron. Smacznego
Plate of JoyDla mnie bomba, smaki super ze sobą współgrają. Bardzo mi smakowało i na pewno będę robiła to częściej. Przygotowanie bakłażana – umyć i przekroić na pół
Kuchnia Pokoleńwszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego lub 3/4 szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny 1/2 papryki 1/3 cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki(...)cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty a następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodać wołowinę i smażyć dość krótko przez około 5 minut. Jeśli będziemy smażyć
Jaglusiadotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami. Choć w naszym domu jeszcze piwniczki(...)bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo
Zasmakuj KuchniSmaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami. Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi. 1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do mięsa. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną
Di gotujewęgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej 2 czubate(...)puszki garść nerkowców (około 50 g) opcjonalnie: 1 ostra papryczka i 2 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Zacznij od przygotowanie placków ziemniaczanych, po gdy będą się smażyć to będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby przygotować sos, i gdy uporasz się już z ostatnim plendzem to możesz podawać obiad. Zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki, po czym umieść
greenscarfprzecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek sol, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać przybraną śmietaną, lub w lżejszej wersji - jogurtem naturalnym. Aby zupa była bardziej sycąca można podać do niej ulubione pieczywo np. chrupiącą bagietkę lub ryż. Smacznego
Codzienne GotowanieZapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy
Mania Gotowanianaszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp je mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Zamiast sera, po wierzchu(...)oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki
Kulinarny S.O.S.Pęczek szczypioru Pęczek kolendry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w dość dużym rondlu lub garnku. Umyj i posiekaj drobno szczypior. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Dodaj do rondla pastę curry i rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz(...)Krok 5 Obierz mango i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak batata. Posiekaj kolendrę i razem z mango dodaj do sosu. Chwilę gotuj. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! Artykuł Piątek: Curry z krewetkami i mango pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDziś swoje smaki skierowałam gdzieś w okolice Meksyku ( tak, marzy mi się Tulum! ) i przygotowałam dla Was pyszne burrito. Nie jest to jednak klasyczne, meksykańskie burrito wypełnione mięsem i ryżem, a moja autorska, nieziemsko pyszna wersja. Placki pszennej tortilli ( sama je zrobiłam! ) wypełniłam świeżymi warzywami i chrupiącym Złotymi paluszkami rybnymi FRoSTY. Złote paluszki rybne FRoSTY idealnie komponują się z sałatką(...)główki * biała cebula – 1 szt * por – 3-4 cm * chili – 1 szt * jogurt naturalny gęsty * sól, pieprz, papryka słodka * oliwa z oliwek ( do smażenia i do sałatki ) lub olej tłoczony na zimno ( do sałatki ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czerwoną kapustę drobno szatkujemy ( w piórka ), dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz chili. Zalewamy oliwą lub olejem tłoczonym na zimno, doprawiamy solą
Ostra na Słodkomięso do miseczki, powtarzamy operację z pozostałym olejem i drugą porcją mięsa. Łączymy obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wlewamy rosół, dodajemy cukier, ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy i zmielony w moździerzu pieprz. Mieszamy(...)wstążki, zamiast dużych ściętych fragmentów jak w jajecznicy. Gotujemy całość aż jajka się zetną, ale zostaną miękkie – około 40 sekund do minuty. Podajemy od razu – z ugotowanym na sypko ryżem, posypaną jeszcze dodatkowo odrobiną szczypioru, sezamu i skropioną olejem sezamowym. Więcej przepisów z wykorzystaniem łaty wołowej /bavette znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI na 2 porcje MIĘSO I MARYNATA 1 stek
Karo in the Kitchenbyło w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles z batatów . Nie musiałam myśleć dwa razy. Od razu zaczęłam szukać mojego weggie twister …O dziwo małżonek włożył(...)porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka ananasa, ok.400 g 1 puszka pokrojonych pomidorów 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka brązowego cukru 2 szalotki 1 czosnek solo 200 ml gęstego ketchupu 1 łyżeczka suszonych
codojedzeniachoć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką(...)Dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie