ryż smażony - 6533 przepisów (strona:329/436)

Piątek: Curry z krewetkami i mango 111

Pęczek szczypioru Pęczek kolendry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w dość dużym rondlu lub garnku. Umyj i posiekaj drobno szczypior. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Dodaj do rondla pastę curry i rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz(...)Krok 5 Obierz mango i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak batata. Posiekaj kolendrę i razem z mango dodaj do sosu. Chwilę gotuj. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! Artykuł Piątek: Curry z krewetkami i mango pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 123

Dziś swoje smaki skierowałam gdzieś w okolice Meksyku ( tak, marzy mi się Tulum! ) i przygotowałam dla Was pyszne burrito. Nie jest to jednak klasyczne, meksykańskie burrito wypełnione mięsem i ryżem, a moja autorska, nieziemsko pyszna wersja. Placki pszennej tortilli ( sama je zrobiłam! ) wypełniłam świeżymi warzywami i chrupiącym Złotymi paluszkami rybnymi FRoSTY. Złote paluszki rybne FRoSTY idealnie komponują się z sałatką(...)główki * biała cebula – 1 szt * por – 3-4 cm * chili – 1 szt * jogurt naturalny gęsty * sól, pieprz, papryka słodka * oliwa z oliwek ( do smażenia i do sałatki ) lub olej tłoczony na zimno ( do sałatki ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czerwoną kapustę drobno szatkujemy ( w piórka ), dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz chili. Zalewamy oliwą lub olejem tłoczonym na zimno, doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 191

mięso do miseczki, powtarzamy operację z pozostałym olejem i drugą porcją mięsa.   Łączymy obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wlewamy rosół, dodajemy cukier, ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy i zmielony w moździerzu pieprz. Mieszamy(...)wstążki, zamiast dużych ściętych fragmentów jak w jajecznicy. Gotujemy całość aż jajka się zetną, ale zostaną miękkie – około 40 sekund do minuty. Podajemy od razu – z ugotowanym na sypko ryżem, posypaną jeszcze dodatkowo odrobiną szczypioru, sezamu i skropioną olejem sezamowym.   Więcej przepisów z wykorzystaniem łaty wołowej /bavette znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI na 2 porcje MIĘSO I MARYNATA 1 stek

Karo in the Kitchen
Klopsiki w sosie słodko kwaśnym 282

było w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles z batatów . Nie musiałam myśleć dwa razy. Od razu zaczęłam szukać mojego weggie twister …O dziwo małżonek włożył(...)porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka ananasa, ok.400 g 1 puszka pokrojonych pomidorów 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka brązowego cukru 2 szalotki 1 czosnek solo 200 ml gęstego ketchupu 1 łyżeczka suszonych

codojedzenia
Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym 156

choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką(...)Dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 195

ręcznikiem papierowym. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni umieszczamy masło - klarujemy je, a kolejno układamy piersi skórką do dołu i smażymy ok. 4minuty. Następnie piersi przekładamy na drugą stronę i smażymy ok.3 minuty i ponownie przewracamy na stronę ze skórką obsmażając ją jeszcze ok 3 minuty. Do żaroodpornego naczynia wlewamy marynatę (tak, aby zostało nią pokryte całe dno) kolejno(...)Piersi pieczemy kolejne 60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki!  Smacznego! (; Po upływie tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy

Symfonia Smaków
Polędwiczki wieprzowe w młodej kapuście 180

papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy, odcinamy wierzchnią, białą błonkę i przekrawamy wzdłuż na pół a następnie kroimy w paski. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy na nim oprószone solą i pieprzem mięso.  Gdy polędwiczki będą ścięte ze wszystkich stron, dodajemy do nich poszatkowaną dymkę (cebulki w krążki, szczypior na drobne kawałki). Gdy dymka będzie(...)mieszamy. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz octem winnym. Na sam koniec gotowania do potrawy wsypujemy poszatkowany koperek.  Podajemy na ciepło z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Qchnia po prostu
Proste leczo cukiniowe. 182

wahania - u mnie leczo zawsze jest zupą! Jem je zawsze łyżką z talerza lub miski i nie uznaję żadnych dodatków. Jeśli chciałbym zrobić jakąś gęstszą wersję do podania z ryżem lub kaszą, to nazwałbym ją potrawką (i tak zrobię!;)). No a nieklasyczne? No cóż, to jest z mojej strony duży kompromis. Pewne ułatwienie i uproszczenie nazewnicze. Ale spodziewam się(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól i pieprz Wykonanie: Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić na oleju z suszonych pomidorów. Dodać posiekany czosnek i suszone pomidory (również posiekane). Smażyć około 5 minut - pod koniec wymieszać z papryką w proszku. Dodać pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smażyć kolejne 10 minut. Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki i smażyć

zadanie-gotowanie
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 200

starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie(...)roztapiam masło, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę podsmażam,solę i podlewam niewielką ilością wody, tak by składniki chwilę się podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą.  Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI

Kuchnia Ellie
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 211

plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej nieco wody i wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i dobrze połącz. Jeśli zostało Ci trochę farszu lub uciekł z boków rolad przy ich zwijaniu(...)dobrze wymieszaj. Roladki są soczyste i pyszne. Pierwszy raz takie robiłam, ale na pewno nie ostatni. I Zuzi, i mężowi bardzo smakowało. Sos też pierwsza klasa. Polecam do ryżu i do klusek śląskich. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script

Anioszek w kuchni
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 138

prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych. Idealnie nadaje się do faszerowania. Jej delikatny smak nie dominuje, a podkreśla smak farszu. A farsz postanowiłam zrobić podobny jak do gołąbków, zamiast ryżu dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw(...)minut. Kasza powinna napęcznieć, a woda zupełnie wsiąknąć. Można dodać do kaszy łyżeczkę masła.   Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na maśle, w trakcie smażenia wciskamy ząbek czosnku i podsmażamy razem przez chwilę.   W dużej misce łączymy kaszę jęczmienną pęczak, mielone mięso i podsmażoną cebulkę z czosnkiem.   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

bistro mama
Klopsiki w sosie myśliwskim 271

ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cukier olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryki w proszku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Z mięsa(...)cukrem ( cukru użyłam zaledwie pół łyżeczki) *** *** Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody *** *** Klopsiki możemy podać z kaszą, ziemniaczkami, kluskami, ryżem lub makaronem ( ja serwowałam je z kaszą gryczaną) *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Gołąbki z wołowiną i grzybami 213

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym

https:KKuchniaMniam
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 164

bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej do smażenia Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy(...)tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, z orzechów laskowych lub oliwą extra vergine. Można też dodać kleks śmietany. Zupa idealnie smakuje z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką lub ryżem. Smacznego

Korniszonki
Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką 216

30 min Szybki, prosty i dietetyczny przepis na obiad. Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką. Mało składników, ale za to jak smacznie. Polecam gorąco! Czas przygotowania

Fit&Fast Kitchen
Gulasz mięsny z pak choi 178

prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny z warzywami zawsze świetnie się komponuje. Z czym podać gulasz mięsny? Przyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą….Ho, ho…Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz(...)mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką i pieprzem. Rozgrzej masło i wrzuć mięso. Smaż aż mięso lekko się zrumieni i przestanie być krwawić. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej bulion lub wrzątek, dopraw solą, przykryj pokrywką

codojedzenia
Kasza bulgur z aromatycznym tofu i suszonymi owocami 123

razem danie z kaszą, użyłam bulgur, ale każda kasza się tu sprawdzi, a nawet ryż. Jest to dosyć nietypowe połączenie wędzonego aromatu ze słodkim smakiem, ale tworzy to naprawdę smaczne połączenie. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje również na zimno? Składniki na 4 duże porcje (czyli standardowo, zostanie porcja dla mnie do pracy na kolejny dzień) 2 kostki wędzonego(...)Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż na złoto tofu pokrojone w 1 cm kostkę, po czym dodaj do niego cebulę pokrojoną w półplasterki. Smaż razem 3-5 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż 30 sekund cały czas mieszając (delikatnie). Dorzuć do tego rodzynki i pokrojone morele. Na samym końcu dodaj całą zawartość puszki z mlekiem

greenscarf
Kuskus z warzywami z patelni 186

wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami(...)następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post Kuskus z warzywami z patelni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawka z serduszek drobiowych 180

kokosowej nie dodając już normalnej śmietany 1-2 łyżki gęstej śmietany lub serka kremowego typu Philadelphia sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: Serduszka oczyścić z resztek tłuszczu i opłukać pod bieżącą wodą po czym dokładnie odcedzić i osączyć. Cebulę posiekać drobno i wrzucić na gorący tłuszcz w głębokiej patelni lub rondlu(...)się wolno,rozgotować się i naturalnie zagęścić sos. Na koniec dorzucić posiekaną drobno papryczkę chili i śmietanę lub serek. Podgrzać bez zagotowywania,doprawić sola i pieprzem Podać z białym ryżem lub z chrupkim pieczywem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak tikka masala 281

byłam, ale mam nadzieję, że pewnego dnia uda mi się obejrzeć kawałek świata i wypróbować oryginalne kuchnie, gdyż uwielbiam jeść. Ja podałam to danie z chlebkami Naan i z ryżem oraz jogurtem naturalnym, od wyboru do koloru Inspirację na to danie zaczerpnęłam od Asi . Składniki: Marynata: • 150 g jogurtu naturalnego • 1 łyżka oliwy • po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu(...)pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej – kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej. Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania