ryż smażony - 6533 przepisów (strona:325/436)

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem (bezglutenowa) 155

Zapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a

Kawa z mlekiem
Papryki faszerowane 185

Jak zapowiadałam Wam na facebooku, powracam, i to w pysznym stylu :) Korzystając z sezonu i kusząco niskich cen papryki aż grzechem byłoby kilku nie nafaszerować. Moje

Kulinarne zapędy Kokosa
Okoń smażony z risottem pomidorowym 85

Już dawno nie było u mnie na blogu nic rybnego, więc nadrabiam zaległości. Jedną z moich ulubionych ryb jest okoń-kolczasta i wielobarwna ryba. Jego mięso

Pieguskowa Kuchnia
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 159

będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań(...)zupełnie inne dania, choć z tego samego mięsa. 3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej

Niedzielny kucharz
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 294

przechowuje i można je zjeść na zimno. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i sera halloumi.  Czwartek - Spanakorizo z fetą lub kurczakiem Spanakorizo to tradycyjny grecki pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, pomidorów i aromatycznych ziół. Jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego tak dobrze nadaje się do lunchboxa. W wersji wegetariańskiej podajcie go z kostkami(...)zależy Wam na bardziej sycącym obiedzie, to polecam podać spanakorizo z upieczoną lub usmażoną piersią z kurczaka (1 pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia kaszotto z kaszy gryczanej ma piękny różowy kolor dzięki dodatkowi botwinki. Uwielbiam to połączenie

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki w sosie pomidorowym z ciecierzycą 159

drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy laskę cynamonu oraz dodajemy szczyptę kuminu. Chwilę smażymy, po czym dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy papryczkę chilli, seler oraz paprykę (ja na tym etapie wyjęłam cynamon). Smażymy razem przez około 4-5 minut, po czym wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/2 szklanki zimnej(...)wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie układamy na przygotowanym sosie pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. 101 przepisów Świata Kobiety

Smaki Na Talerzu
Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko 239

mój profil na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Drukuj Porcje: 12 naleśników Czas przygotowania: 20 - 30 minut Składniki: 160g mąki z białego ryżu 50g skrobi ziemniaczanej 30g maki z tapioki szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego lub 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka sproszkowanego błonnika buraczanego (opcjonalnie) 3 duże jaja w temperaturze pokojowej(...)jednej łyżce cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. 7 Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu (w skali od 1 do 10 na 4). 8 Smażę naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto

Book of spells
Gulasz z sarniny 128

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny(...)każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić

O kuchni z uczuciem
Gulasz z żołądków drobiowych 178

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól(...)gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa.   Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną

Di gotuje
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 194

zielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli   1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej(...)zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut .   Udekorować listkami świeżej kolendry Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę Zdjęcie pochodzi ze strony tabelog.com

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem 285

się już pęcherzyka żółciowego to niestety trzeba zrezygnować przynajmniej na jakiś czas ze smażonych potraw. Dlatego dzisiaj proponuję przygotować dietetyczne pulpeciki drobiowe gotowane w parowarze, jak takiego nie macie to można je przygotować w garnku wykorzystując metalowy koszyk przeznaczony do gotowania na parze. Pulpeciki zostały dodatkowo nadziane zielonym groszkiem. Przygotowałam tylko małą porcję dla siebie z dwóch wyluzowanych z kości(...)też łyżeczkę ziół dalmatyńskich, aby pulpeciki nabrały ich aromatu, ale Wy możecie wykorzystać zioła jakie chcecie. Mięso w takich pulpecikach jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i pietruszką . Składniki na około 6 pulpecików. 2 duże ćwiartki kurczaka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz majeranek zioła dalmatyńskie groszek mrożony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z serem 335

wiesz co zrobić z ziemniakami z wczorajszego obiadu? W prosty sposób krok po kroku w kilkanaście minut zrobimy pyszny dodatek do obiadu, który zastąpi codzienne ziemniaki, kaszę czy ryż. Kopytka wyjdą miękkie i jędrne. Mama bardzo często nam je przygotowywała. Dziś ja wykonuję kopytka dla całej rodziny. Moje dzieci przepadają za kluskami leniwymi z serem i ziemniakami, a mąż(...)zarumienioną na maśle. W tym celu na suchą i lekko rozgrzaną patelnię wsypuję 5 płaskich łyżek bułki tartej i smażę na małym ogniu do czasu, aż się zarumieni na złoty kolor. Następnie wrzucam 100g masła i cały czas mieszając, smażę całość na małym ogniu jeszcze przez około 2 – 3 minuty. Krok 6. W szerokim garnku zagotowuję osoloną wodę

Ania gotuje
Czerwone spaghetti 196

Spaghetti nie zawsze musi być z sosem pomidorowym, w tej wersji wyszło zaskakująco dobre :) Składniki: - paczka makaronu spaghetti, - 3 buraki, - 50 g orzechów laskowych, - 50 g

Przepisy Mikołaja
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 101

pomiń i pomiń połowę tartego imbiru. Pozostałe przyprawy i tak tworzą bardzo mocną, intensywną mieszankę, inspirowaną kuchnią indyjską. Żeby złagodzić ostry smak, curry można podać z łagodnym, gotowanym ryżem, jednakże to dodatkowa porcja węglowodanów, na którą nie każda osoba z cukrzycą może sobie pozwolić. Składniki na 4 porcje : 1 puszka ciecierzycy 400g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 400g krojonych(...)drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zmniejszyć ogień, dodać cebulę i ją zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty imbir. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czosnek i imbir zaczną intensywnie pachnieć. Dodać posiekaną papryczkę chilli, bez nasionek. Wsypać przyprawy – kolendrę, paprykę, kumin, kurkumę – wymieszać i smażyć

Dietolog
Karkówka w sosie własnym 421

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki papryka słodka do oprószenia pół szklanki mąki średnia cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia sól i pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy

Kuchnia Bazylii
Wołowina po mongolsku szybkie danie 155

mięso w lodówce min. godzinę. Przed smażeniem nadmiar mąki strzepujemy. W woku rozgrzewamy oliwę, dzielimy na pół naszą wołowinę w zależności od wielkości woka, wrzucamy pierwszą partię mięsa i smażymy około 1 do 2 minut i obracamy na drugą stronę i czekamy tyle samo do uzyskania ładnego brązowego koloru. Powtarzamy proces z drugą częścią wołowiny. Po wyjęciu z woka odkładamy(...)trzymamy w woku około dwóch minut. Mięso podajemy od razu po wyjęciu z woka z np. gotowanym na parze brokułem, ewentualnie jeśli ktoś w swojej diecie paleo spożywa ryż to też będzie bardzo dobre połączenie. Ciekawy wpis na temat ryżu i diety samuraja pojawił się u Grzegorza na blogu, do poczytania tutaj Artykuł Wołowina po mongolsku szybkie danie pochodzi

PaleoLife
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 131

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza(...)młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia   Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1  cm margines posolić i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.   Wydrążony środek pokroić na małe

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania