ryż smażony - 6533 przepisów (strona:324/436)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 237

faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane(...)opakowanie sera mozzarella mini (150 g) zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do farszu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia oliwa do skropienia blaszki do posypania świeże zioła: oregano, tymianek, natka pietruszki Przygotowanie: Jak zrobić zapiekane łódeczki z cukinii, faszerowane mięsem mielonym i pomidorami? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 270

piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam płaską, elektroniczną wagę, na której łatwo ustawimy różnego rodzaju naczynia. Eleganckie retro wagi z szalką(...)naciśnięciu uchwytu znajdującego się z tyłu. No i łatwo się je myje. 3. Termometr kuchenny Choć korzystam z niego rzadko, to w tych rzadkich momentach jest niezastąpiony. Większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu wymaga temperatury oleju 180 stopni. Jeśli wrzucimy sajgonki, gdy olej jest chłodniejszy, tylko nim nasiąkną zamiast się usmażyć. Jeśli będziemy czekać zbyt długo, istnieje ryzyko, że tłuszcz

W kuchni wieczorem
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 198

jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę(...)dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości ryby. Upieczoną rybę posypać kiełkami, od razu podawać. Dobrym dodatkiem będzie brązowy ryż. Smacznego

Pełny talerz
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 379

cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;)Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękłMasło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy rozbijając wszystkie grudki z mąki, jakie powstają. Istotne jest, by smak sosu był intensywny(...)stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne do spożycia.Zapiekankę jemy samą lub jako dodatek do obiadu - zamiennik gotowanych ziemniaków (lub innej skrobi tj. ryżu, kaszy, etc.).Znika w mgnieniu oka :) Smacznego

Taste Of My Day
SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO 580

wyszedł, że nie odpuściłam - później było już tylko lepiej :)   Pierożki można podać jako przekąskę na przyjęciu, świetne na piknik lub na obiad z zieloną sałatą i np. ryżem - i na ciepło i na zimno są super :)  Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego(...)namokły), rozpłaszczam na dłoni delikatnie ją rozciągając. Krok 3. Każdą kromkę smaruję  kremowym serkiem Apetina, nakładam porcje farszu i zalepiam - każdego pierożka delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę powoli na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie złoty i chrupiący i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Chili con carne 385

Jesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej chili con carne. To danie jednogarnkowe i

Ala piecze i gotuje
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 314

pieczarki w półplasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i przesmażamy ją do miękkości. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość. Następnie wlewamy całą śmietankę, mieszamy i zagotowujemy sos. Dodajemy paprykę, cukier, gałkę muszkatołową, pietruszkę oraz(...)dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron

Cooking Monster
Sałatka. Przepisy na sałatki. 275

Sałatka. Przepisy na sałatki. Sałatki z mięsem. Sałatki z makaronem. Sałatki ziemniaczane. Sałatki z kurczakiem. Sałatki z anansem. Sałatki z brzoskwinią. Sałatki z ryżem. Sałatki z pomidorem. Sałatki z ogórkiem. Sałatki z kukurydzą. Sałatki z zupek chińskich. Sałatki z tortellini. Sałatki z granatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą(...)marchwi i pora Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko’ z groszkiem (marchewka na słodko) Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka pieczarkowa (ze smażonymi pieczarkami i sałatą lodową) Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i czerwonej papryki Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem

Kulinarne Przeboje
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem 266

Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem Dziś podsyłam pomysł na szybki i pyszny obiad. Soczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i

Blog z Apetytem
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 282

wszystkich smakoszy mięsnych chrupiących z zewnątrz gorących zapiekanek makaronowych ♥♥♥ Zapiekankę można podawać z dowolnym makaronem krótkim, dodać kukurydzę, kosteczki cukinii, groszek lub posiekaną paprykę. Zapiekanka sprawdzi się także z ryżem. W zależności dla ilu osób przygotowuję obiad, na oko zwiększam składniki. Podaję z natką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat(...)masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, jednak krócej o 3 minuty. Przygotować sos: w rondlu rozgrzać masło, włożyć czosnek, smażyć minutę, mieszając. Oprószyć

Zasmakuj Kuchni
Risotto z łososiem 203

Dziś danie, które nie lubi pośpiechu. Chyba przez tę powolność, przygotowywanie go, bardzo mnie wycisza i relaksuje. Dodajemy odrobine bulionu i czekamy, i znowu.. Bulion

Smakuj życie!
makaronowe kotlety z chili i shoarmą... 281

Składniki: makaron Czaniecki walcowana nitka 200 gram, cebula 1 sztuka, papryczka chili 1 średnia, jajka 2 sztuki "M", przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżeczki, bułka tarta

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa – Gyros 217

niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję(...)przekładamy do miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i mieszamy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy

Wędrówki po kuchni
Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 295

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na meksykańskie burrito z kurczakiem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wcześniejszy przepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie tutaj . Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka(...)zalewamy nią pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. W tym czasie kroimy pieczarki w paski, a paprykę w kostkę. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 7 minut, a następnie przekładamy na talerz.   5. Na tej samej patelni z dodatkiem masła podsmażamy przez

Bez Cebuli
Staropolska ściągawka wigilijna 210

nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym(...)rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry

Tradycyjna Kuchnia