ryż smażony - 6533 przepisów (strona:318/436)

Gołąbki z Sosem Pomidorowym 149

osolonym wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc(...)dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej.  Kapusta ma być miękka. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlew amy olej i wrzucamy cebulę.  Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek.  Chwilę smażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia. Często mieszamy, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory

Słodka Strona
Chili con carne 185

czerwona papryka  1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 ząbki czosnku po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona), szczypta cayenne oliwa do smażenia Mięso pokroić w niedużą kostkę.  Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę. Marchew (jeśli dodajemy) pokroić w talarki. Czosnek i chili posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do szybkowara(...)dodać fasolę, kukurydzę, posolić i doprawić do smaku. Gotować kilka minut razem, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Chili con carne podawać z ryżem, tortillą.  Smacznego

Obiad gotowy
Curry z indykiem 137

ponieważ jest w nim kilka niedoróbek. Wyszło genialnie, aromatycznie, pysznie. Na zdjęciu oprócz mięska jest też widoczne risotto o którym będzie mowa w innym poście. Ostatnio jemy cały czas ryż przez moje eksperymenty z risotto. Dlaczego? Dowiecie się kiedy indziej. Teraz czas na indyka :) Składniki na curry z indykiem (3 - 4 porcje): 400 - 450 g piersi z indyka cebula(...)marynować go aż tak długo, ale mięso nabierze smaku po godzinie, dwóch, trzech. Nie oczekujcie zjawiskowych rezultatów po 15 minutach. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać mięso. Smażyć do zarumienienia. Zalać pomidorami i mleczkiem kokosowym. Dusić przez około 30 minut. Radzę być oszczędnym z oliwą, aby potrawa nie była zbyt tłusta

Karola gotuje
SMAŻONE TOFU Z POREM 236

smażenie: 10 minut Składniki: 2 opakowania tofu Mąka ziemniaczana do obtoczenia kawałków tofu 5 cm pora (biała część) 15 g świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku Olej do smażenia   Sos: 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego)   4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego)   Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno(...)woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż. Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz, jeśli wypróbowaliście ten przepis.   Angie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pomidorowe Love! 163

domu. Moja prababcia nauczyła mnie jeść ją z cukrem - zawsze dosłodzona na talerzu dodatkową porcją cukru -  łyżeczką bądź dwoma!  Obowiązkowo musiał być też ryż! Pomidorowa z ryżem i cukrem to było to :)  Tylko my dwie jadłyśmy tak pomidorową, reszta rodziny krzywo na nas patrzyła. Uwielbiałam to!  Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną(...)pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki

Plate of Joy
Placuszki z płatków ryżowych 270

Pogoda piękna. Jest wspaniale. Niedługo będzie jeszcze cieplej. Oby.Płatki ryżowe spróbowałam niedawno i żałuję, że nie kupiłam ich wcześniej. Ryż kocham, mąkę ryżową też, więc stwierdziłam, że spróbuję. I są obłędne. I same. I w owsiance. I... no właśnie. W pankejkach. Bardzo delikatne, rozpływają się wręcz w ustach. Idealne do pysznej Latte lub wspaniałego cappuccino. No do espresso(...)poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych

Czarnawisienka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 308

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Poezja smaku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 573

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę

zjem to blog kulinarny
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 149

Jest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka(...)olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się

Świat Smaku
Ketchup z cukinii bez cukru :) 176

marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze.  Składniki: 2 kg cukinii (waga(...)sól himalajska, pieprz czarny (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę wraz z papryczką chilli poszatkuj i smaż na rozgrzanym oleju przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: cukinię (obierz ze skórki i oczyść wnętrze), marchewkę oraz całe (jeżeli

Zdrowie na języku :P
Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią 79

mięsa: 150ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki imbiru sól i pieprz kolorowy danie 400g filetu z indyka tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorków 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem. Artykuł Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 168

wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego(...)sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania

SzczyptaSmaQ
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem 146

Zaszaleliśmy:)  Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka   2-3 ząbki czosnku   zielony groszek z puszki   3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście   1/3 szklanki białego wina(...)kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką  oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino

MarciochaKucharzy
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 176

napełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany do makaronów, ryżu oraz jak sos do pizzy. Składniki: 14 średniej wielkości jędrnych pomidorów ½ szklanki posiekanej cebuli ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka, świeżego drobno posiekanego oregano 2-3 duże liście świeżej Bazylii(...)odchodzić. Usunąć z grilla. Usunąć skórkę z pomidorów. Pomidory wymieszać przy pomocy blendera i odstawić. W międzyczasie podgrzać w garnku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Włoskie

naRuszcie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 134

wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego(...)warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami

Powiedz dietom nie
Karkówka w porach z piekarnika 203

Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania