ryż smażony - 6533 przepisów (strona:311/436)

Schab duszony z warzywami i boczkiem 189

kompozycję. W podobny sposób można przygotować również karkówkę czy łopatkę wieprzową. Danie podałam z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem masła i zmiksowanej natki pietruszki. Doskonale będzie również do niego pasował ryż ugotowany na sypko. [embed]https://youtu.be/di1ZyhHXExw[/embed] Składniki na schab duszony z warzywami i boczkiem (3 porcje): około 250 g schabu około 250 g boczku spora marchew 2 cebule(...)garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Garnek nakrywamy pokrywką i mięso dusimy do miękkości przez około 30 minut. W tym czasie na patelni na której smażył się schab, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Kiedy schab będzie już dość miękki, a większość bulionu odparuje, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i jałowca. Mięso zalewamy przecierem

e-PrzepisyKulinarne
DOMOWE PALUSZKI RYBNE W PANIERCE Z KUSKUSU 212

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 300 g dorsza (u mnie polędwica). Składniki panierki z

JejKuchnia
dynia z ciecierzycą - żółte rozgrzewające danie 149

zrobiło, że naszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Czasami nie trzeba jeść zielone, żółte w zupełności wystarczy. Zaspokoi to podniebienie każdego smakosza. Mimo, że nie ma w nim ani ryżu, makaronu czy kasz to jeszcze bez mięsa. A piękna barwa przypomina mi nadchodzącą złotą jesień. Danie jest bardzo sycące więc spokojnie nadaje się jako główne danie na obiad.  Improwizacja(...)odrobiną tłuszczu (może być bez) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i również chwilę podsmażamy dodajemy paprykę, przyprawy do smaku i ponownie chwilę smażymy dodajemy odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, ajvar i mleko kokosowe - dokładnie mieszamy i dusimy przez około 15 min na małym ogniu (na kuchni elektrycznej miałam 5) od czasu do czasu mieszając Smacznego

Gotowanie z pasją
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami- Coconut Malai Chicken Curry 174

sproszkowana chili do smaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki sól świeża kolendra i cząstki limonki do przybrania klarowane masło do smażenia Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki Pomidory obierz ze skórki i pokrój(...)minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę z patelni i dodaj mleko kokosowe. Gotuj ok. 5 minut na mocnym ogniu, aby sos się zredukował. Podawaj z ryżem, posiekaną natką kolendry i cząstkami limonki, której sokiem można przyprawić potrawę tuż przed zjedzeniem. DRUKUJ PRZEPIS Powiem Wam w sekrecie, że nie lubię ostrego

Patchwork
Roladki Schabowe 152

rozgrzewamy razem z olejem i przesmażamy rolady na rumiano. 2. W garnku zagotowujemy wodę razem z pietruszką i liśćmi laurowymi. Przesmażone rolady przekładamy do garnka, a na pozostałej oliwie smażymy 1/3 główki cebuli. Usmażoną, przekładamy do gotujących się rolad. 3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę(...)bardzo smaczny) Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi. Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!! #myAmbition

Gotowanie...to proste !
PĘCZOTTO BURACZKOWE Z WĘDZONYM TWAROGIEM 149

Pęczotto...podoba mi się ta nazwa - to takie risotto tylko zamiast ryżu jest kasza pęczak. Danie zrobione z kilku prostych składników, a takie dobre! W wykonaniu jest również bardzo proste, choć trochę uciążliwe bo trzeba cały czas stać i mieszać do momentu, aż kasza będzie miękka, aby się nie przypaliła. Uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, więc dla mnie to danie(...)spróbować 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy pęczak 4-5 szklanek bulionu pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka soku z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego twaróg wędzony Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skóry, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni

Kuchnia MagdaLeny
Duszony karczek z papryką 134

czosnek granulowany pieprz sól 3 kolorowe papryki 2-3 łyżki masła Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso(...)masła i paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie. Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy. Smacznego Artykuł Duszony karczek z papryką pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 166

babki mdleją z wrażenia, a jak dziewczyna zrobi cudne naleśniki za pięć zeta dla całej rodziny to buuuu. W tej książce jest dużo bardzo prostych przepisów jak smażony ananas, zielona fasolka z pomarańczą, kalafior z ogniska, tylko czy naprawdę takie banały są godne wydania? Przykład: 1 cały kalafior, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki sabji masala i szczypta czarnej soli(...)samych receptur. Zanim zabrałam się za ten tekst uczciwie przetestowałam 2 przepisy, zastosowałam się w 95 % do przepisu, ale po kolei. Na pierwszy ogień poszedł” Żółty ryż z liśćmi curry” str. 106. Przeczytałam 3 razy listę składników, uszykowałam wszystko, zaczęłam grzecznie robić i nagle jebut: co prawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi

greenscarf
Kurczak Pasanda 212

imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 duże piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 zielone papryczki chilli 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietany olej słonecznikowy do smażenia   Przygotowanie :  W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości(...)Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać  z ryżem lu chlebkiem nan przybrane świeżą kolendrą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 179

Jeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek i tu bardzo ważna sprawa, nie obieramy do białego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach(...)mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zostawiamy jeszcze na 10 min. aby się zrumienił. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 128

Łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU 1 Łyżka Czosnku Grys SKWORCU 2 Łyżki oleju rzepakowego  1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka:  50 g makaronu drobnego typu ryż  10 dag sera żółtego w kawałku  3 ogórki konserwowe duże lub 4 mniejsze  3 garście szpinaku świeżego liście  1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka kopru świeżego(...)Szpinak myję a następnie kroję w drobne paski .  5. Ser oraz ogórki kroję w drobną kostkę.  6. Koper oraz por siekam drobno.  7.Po upływie 15 minut smażę mięśo na rumaino . Studzę.  8. Wszytskie składniki sałatki wraz z mięsem przekładam do miski.  9. Składniki sosu łączę ze sobą a następnie polewam sałatkę. Mieszam.  10. Sałatkę

Gotowanie Patki
Najlepsza zupa pomidorowa – bo królowa jest tylko jedna ! 133

smaku woda około 3 l opcjonalnie jogurt naturalny lub śmietana ryż lub kluseczki / według preferencji / Przygotowanie – jak każdej zupy. Obieramy i gotujemy warzywa wraz z lubczykiem. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i zioła, sól, pieprz. Blendujemy na krem. Najlepsza zupa pomidorowa wybornie smakuje z ryżem lub drobnymi kluseczkami. My bardzo lubimy z łyżką śmietany lub jogurtu. W wersji(...)pieprz Przygotowanie przecieru pomidorowego na najlepszą zupę pomidorową lub do spagetti: Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię na 1 łyżkę oleju. Czekamy aż się zeszkli /nie smażymy!/. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Pomidorki należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je na 2-3 części. I wrzucamy do garnka / ja użyłam garnka 5 litrowego i ledwo

W Kawiarence
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 175

jest źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich(...)różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy z ugotowaną quinoa. Wychodzi porcja max dla 2 osób

wege i kropka
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 140

jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie, które wspaniale nasyca i jest tak bogate w smaki(...)czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kuminu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, kozieradki i kurkumy, ostra papryka

Even Better Food
Strogonow 139

rozgrzanej patelni przypiekamy je około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do rondelka Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni po mięsie. Dodajemy koncentrat i smażymy mieszając kolejną minutę. Dolewamy około 4 łyżek wody i zagotowujemy. Następnie przekładamy do rondla z mięsem. Do mięsa dodajemy zblendowane pomidory z puszki, dolewamy wody aby zakryła zawartość rondla. Doprawimy liśćmi laurowymi(...)momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim śmietanę. Następnie dolewamy ją do rondla. Podawać z ulubionym dodatkiem: chlebem, kaszą czy ryżem

Ania i Marcin gotują
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W WIŚNIOWYM SOSIE BALSAMICO 185

łyżki oliwy lub oleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz, chili w proszku DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli WYKONANIE POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Zostawiamy na blacie kuchennym na 1 godzinę do zamarynowania(...)wstawiamy na około 22 minuty do piekarnika. Patelni nie myjemy. Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę. Kroimy po upływie 5 minut (aby pozostała soczysta). SOS: Na patelni pozostałej po smażeniu polędwicy, na średnim ogniu, podgrzewamy pozbawione pestek wiśnie ( około 1 minutę). Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy miód i podgrzewamy, aż sos zredukuje się i lekko zagęści

cool and minty
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 213

śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły(...)brytfance pilnuję, żeby zamknięcie było na dole , wtedy mam pewność ,że się nie otworzą . Na dnie brytfanki wysypujemy pokrojony w kostkę boczek , rozgrzewamy i jak zacznie się smażyć , układamy na nim gołąbki . Na koniec przykrywamy, porwaną palcami, młodą kapustą ( ja czasami wrzucam nawet całą główkę , bo jest mega smaczna po uduszeniu ) . Podlewamy lekko wodą , żeby się nie przypalał boczek

Ogrodnik w podróży
Egzotyczna pomidorowa z kokosem, limonką i ananasem 147

dekoracji W garnku, w którym będzie gotowana zupa, wlać na dno oliwę. Dorzucić posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze krotko smażyć - uważać aby nie przypalić, bo czosnek robi się wtedy gorzki . Dolać wodę i wrzucić kostkę rosołową - dobrze ją rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia . Doprowadzić płyn do zagotowania i wrzucić pokrojoną(...)małych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia . Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem. Podawać z ryżem brązowym i udekorować płatkami kokosowymi

Grunt to przepis!
Domowy paprykarz szczeciński 112

Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”. W misce umieść

Blendman

Proponowane wyszukiwania