zasmażką przygotowaną z bułki i masła, zapewne znacie ją z połączenia fasolki szparagowej. Szparagi można uprzednio pokroić na kawałki, obsmażyć i podać z kaszą, ryżem lub makaronem z dodatkiem innych warzyw lub kawałków kurczaka. Pyszne danie lub dodatek do obiadu. Składniki pęczek zielonych szparagów 1 mała cebulka kilka talarków chili ząbek czosnku oliwa z olwiek(...)wody, są bardzo delikatne. Gotuję od 5 - 7 minut, później je lekko obsmażę. W międzyczasie rozgrzewam około 2 łyżek oliwy. Kroję cienko cebulę, chili i czosnek. Smażę chwilę do miękkości, wrzucam odcedzone szparagi i dodaję łyżeczkę masła. Duszę chwilę, lekko doprawiam pieprzem do smaku. Podaję od razu
Zasmakuj Kuchnijest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego(...)smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem
Codziennik Kuchennysię ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora 1 marchew olej do smażenia mąka 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym(...)naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem). Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ryżem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchensię pytanie co wybieramy na początek jako poowitalny kieliszek Prosecco czy kieliszek Martini. Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco. Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek dla nas mało truflowe i ryż lekko twardy, ale to był wstęp do pysznego tatara z pomidorów z galaretka bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów i piany z oliwy – pyszne odświeżające(...)znakomite to było, talerz całkowicie pusty, zniknęło z niego wszystko. Kolejne danie to całkowite odświeżenie smaku – delikatna pieczona cielęcina z pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie. Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące
Kuchnia na wzgórzuzbrązowienia z każdej strony. Zdjąć z patelni i przełożyć do brytfanki skórką do góry. Na patelnię wlać wino i zagotować. Drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem. Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową(...)wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowanieoczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną pietruszką. Składniki: 5 sztuk papryki ( podłużnej, kolorowej ) 2 cebule 1 puszka całych pomidorów w sosie własnym ( 8 świeżych mięsistych pomidorów) 2 pętka kiełbasy ( wiejskiej, swojskiej) oliwa(...)pokroić w grube paski ( aby uniknąć płaczu podczas krojenia cebuli należy , włożyć cebulę na kilkanaście minut do lodówki i kroić ją schłodzoną). W garnku rozgrzać oliwa z oliwek i smażyć na nim pokrojoną w paski cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojoną w krążki kiełbasę. Po około dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie te składniki
Smaczne PotrawyNastępnie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się(...)bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetaniegłębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat (po ok. 2-3 minutach), wtedy dodać soczewicę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać pomidory z sokiem, bulion z warzywami i mleczko kokosowe, gotować na mniejszym ogniu ok. 20-30 minut pod przykryciem (jeżeli mamy mniejszą patelnię, możemy zawartość patelni(...)jeszcze ok. 7-10 minut. 4 . Gorące rozlać do miseczek, udekorować jogurtem i świeżą kolendrą, podawać można samą, z chlebkiem naan lub innym pszennym (typu bagietka chociażby) albo z ryżem basmati. Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco
Kuchnia PrezydentowejDziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie!Przepis BEZ LAKTOZY - polecam!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* mąka pszenna – 2 łyżki* słodka papryka(...)paski.w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę.Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany
Ostra na SłodkoGulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego(...)mieszamy aby pokryć nią całe mięso. Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw *** *** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę
Blog z Apetytemmieszanką chilli , czosnku i imbiru – zostawiamy na noc w lodówce . Drugiego dnia , solimy , a następnie, obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem 3 łyżek wody ,a potem w mące . Smażymy z obu stron na złoto , na rozgrzanym maśle , nie na całym , na łyżce- dwóch ( najlepiej wcześniej , je sklarować , lub użyć już klarowanego ) . Następnie, przekładamy na blaszkę do pieczenia , obkładamy kawałkami(...)odpowiedniego kolorku i lepkości ) , uważając ,żeby z wierzchu się nie przypalił . Jak skończy się marynata , polewamy kurczaka , tym co wytrąci się podczas pieczenia , na blaszce . Podajemy na gorąco z ryżem lub innym dodatkiem, w oryginale z sosem sojowym, podanym z surowym żółtkiem ( widać na zdjęciu ) Kurczak , naprawdę wychodzi pyszny , wcale nie kwaśny , ani zbyt słodki , jakim cudem , jest zachowana doskonała
Ogrodnik w podróżykurczaka , zachęciło mnie do przyrządzenia podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula(...)posiekać w kostkę lub piórka (jak u mnie). Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pastą imbirową. Dodać do cebuli i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać posiekaną papryczkę oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać chili, garam masalę, kurkumę, mieloną kolendrę, kumin i chutney
zadanie-gotowanieOstatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża
Nie tylko w kuchniŚwietny pomysł na przygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry) 1 średniej wielkości cukinia garść(...)umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą już prawie usmażone to dodać cukinię. Całość przemieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie miękka to dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć jeszcze chwilę. Całość ewentualnie posmakować i doprawić do smaku. Od razu podawać
Ugotowaćdrobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego garnka do zapiekania i podsmażamy na średnim ogniu z 2 łyżkami oliwy. Dorzucamy przyprawy i mieszając smażymy ok 15 minut. Uważamy by składniki nie przywarły. Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 2 puszki wody, Doprowadzamy do wrzenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy(...)oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu
Dzieje kuchennej Wiewióryoczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki . Pokrojone(...)przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów(...)swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć szybciej i inaczej pracować rozgrzanemu do wysokich temperatur olejowi, który gromadzi się na jego dnie. Parnik to koszyki bambusowe z przykrywką, które stawiamy na woku lub garnku z gotującą się wodą
W kuchni wieczorempodwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną(...)drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać szczypiorkiem. Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.Smacznego
Maminek kulinarnypozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem warzyw. Wszystkie ich produkty znajdziecie na ich stronie SYS klik gdzie znajdziecie informacje o produktach a także gdzie możecie kupić lub zamówić produkty klik. Ja jako(...)szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem. Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie
Ala piecze i gotujebanan Przygotowanie: Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ryży i całość miksujemy („blendujemy”). Groszek z marchewką (od 8 miesiąca życia) 0,5 szklanki groszku 2 marchewki Przygotowanie: Groszek i umytą, obraną i pokrojoną marchewkę gotujemy do miękkości. Całość można podać z niewielką ilością ryżu lub kaszy. Zupka pomidorowa z groszkiem (od 10 miesiąca życia(...)kawałek banana 1 żółtko Przygotowanie: Owoc kroimy na kawałki. Kaszę gotujemy na wodzie, studzimy i dodajemy żółtko oraz pokrojony owoc. Mieszamy. Małe porcje układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z oby stron na lekko złoty kolor. Patelnię można skropić olejem, ale lepiej użyć takiej bez tłuszczu. Zdrowe owsiane ciasteczka (10-11 miesiąc życia) 2 banany 1 szklanka płatków owsianych
Słodkie okruszkidrobiowego, indyk lub kurczak - 2 pęczki koperku - 2 jajka - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub dwie kromki chleba - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - bułka tarta - olej lub smalec do smażenia Sos: - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 % - 2 łyżki mąki - sól - pieprz - koper 1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością(...)Dusimy wszystko ok. 10 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku i wsypujemy resztę kopru. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Pulpety podajemy gorące z każdym rodzajem kaszy, ryżem lub z ziemniakami. W wersji na szybko idealnie będę smakować również z chlebem. Smacznego
Apetyczna babeczkamięso i smażymy na dosyć dużym ogniu przez kilka minut, mięso musimy obracać, tak aby wszystkie pory w mięsie się pozamykały. Następnie dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut, aż woda pochodząca z mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień(...)konsystencję (czas gotowania uzależniony jest od indywidualnych preferencji, wydłużmy go jeśli preferujemy gulasze mniej płynne lub skróćmy go jeśli wolimy gulasz w wersji bardziej płynnej). Gulasz podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Przepis na Paprykowy gulasz z dziczyzny w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plUwielbiam to szybkie i efekttowne danie. Nie tylko wygląda pięknie i kolorowo , ale ma także niepowtarzalny smak i zapach. Podane z ziemniakami lub gotowanym ryżem urozmaici monotonię codziennego gotowania.☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 lub 2 papryki około 200g mięsa mielonego 10g tartego sera ( niekoniecznie ) 50g żółtego sera sól ,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tym razem(...)środku ułożyć 1 warstwę mięsa mielonego, kawałek żółtego sera (można i bez ) potem 2 warstwę mięsa mielonego i docisnąć . Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć z każdej strony na rumiano. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli papryka jest jeszcze twardawa dodać pół nalewki wrzątku i dusić pod przykryciem przez około 1-2 minuty - do miękkości papryki. SMACZNEGO
zielonacukinkakurczaka 3 łyżki pasty curry (może być przyprawa jeśli nie mamy) 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy w pieczarki w plastry, paprykę w ok. 2 cm paski, a cebulę w kostkę. Do przygotowania potrzebujemy garnek najlepiej ceramiczny(...)czasie dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i pozwalamy dalej gotować potrawę przez 15 minut. Po tym czasie można już raczyć się pyszną azjatycką potrawą, którą podajemy wraz z ryżem. Koszt: 26 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 35 minut Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Artykuł Kurczak w curry pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plkurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy w pieczarki w plastry, paprykę w ok. 2 cm paski, a cebulę w kostkę. Do przygotowania potrzebujemy garnka najlepiej ceramicznego(...)czasie dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i pozwalamy dalej gotować potrawę przez 15 minut. Po tym czasie można już raczyć się pyszną azjatycką potrawą, którą podajemy wraz z ryżem. Koszt: 26 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 35 minut Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Artykuł Kurczak w curry pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plszklanki mleka kokosowego 20 pomidorków koktajlowych szczypta soli sok z połowy cytryny kawałki cytryny do dekoracji, kolendra lub inne świeże zioła Aromatyzowana kasza bulgur (lub ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa): 1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny solidna szczypta soli(...)curry, pieprzu ziołowym, papryce słodkiej i czosnku w proszku oraz szczypcie soli. Odstawiam na 30 minut do lodówki. W tym czasie cebulę, imbir, chili oraz czosnek siekam drobno i smażę na oleju sezamowym do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry i smażę całość kilka chwil. Wlewam sok pomidorowy oraz mleko kokosowe i gotuję sos przez 20- 12 minut. Po tym czasie
Mango Papajaszklanka suchego granulatu sojowego 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, kminek Wykonanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cebulę, smażymy do czasu zeszklenia. 2. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę dodajemy do cebuli i dusimy. 3. Do papryki i cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy lekko(...)własnych smaków. :) 7. Trzymamy jeszcze na małym ogniu przez jakieś 30 minut aż wszystkie smaki się ze sobą połączą, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionym pieczywem, ryżem, lub z czym tylko mamy ochotę zjeść taką dobrą potrawkę. Dla złagodzenia smaku możemy sobie polać odrobinę śmietany roślinnej lub zwierzęcej
Mój pomysł nadobra zupka, dodając liście krzewu pomidorowa wzbogacamy aromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej wywar(...)plasterki. Następnie dodać do zupy. Gałązki krzewu pomidorowego umyć i wrzucić do garnka. zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Wyjąć liście krzewu pomidora i wyrzucić. Wlać zupę na talerze, udekorować łyżką kwaśnego jogurtu greckiego i obsypać natką pietruszki
Kuchnia Pokoleńpokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać marchew i przyprawy (bez soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy marchew(...)staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania. Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa lecz można do niego podać ugotowany ryż
Kuchcik gotujełyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste łyżki * czosnek- 1 ząbek * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 4 łyżki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka * cukier- ewentualnie * ryż- 150 g (dodatkowo) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu, chili oraz 2 łyżkach oliwy (minimum 30 minut). Na patelni rozgrzać pozostałe(...)ananasa oraz sok pomidorowy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie odkryć, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pędy bambusa, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. W razie konieczności sos dosłodzić cukrem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPiersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, kroimy w paski, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą
Moja smaczna kuchnia