ryż smażony - 6533 przepisów (strona:320/436)

Papryka w sosie 118

wersjach smakowych zajadamy z tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco to podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz(...)szklanki bulionu 1 ostra papryczka 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Na oleju przesmażam posiekaną w półksiężyce kiełbasę, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Smażę kilka minut. Cebule siekam drobno razem z porem i papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kurczakiem i orzechami 297

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszną sałatkę, która od wielu lat gości na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie

Marta Gotuje
PENNE ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I NUTĄ CZOSNKU 130

Proste, smaczne danie.  Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :)  Do tego ciągnący, dobry ser ...  Pychota!  Jeśli chcemy odchudzić odrobinę

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone z kukurydzą 152

mama robiła kotlety mielone z ryżem. Ja  także kiedyś takie serwowałam swoim bliskim. Lecz moje pociechy nie bardzo za nim przepadają i unikają jak ognia, przynajmniej ryżu. Dlatego, jak tylko wpadł mi w ręce ten przepis, postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie dziatwa zacznie zajadać się takimi kotletami:) Zdania jak zwykle podzielone, ale ogólnie zjadają i nie narzekają(...)mięsa. Wbijam jajka i wsypuję odsączaną kukurydzę. Mięso wyrabiam doprawiam do smaku, w razie konieczności dolewam wodę  i formuję kotlety. obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. podaję z ziemniakami z wody i sałatką z pomidora, ogórka, cebuli i rzodkiewki. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 240

Pierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:Składniki:3

Walijskie Pichcenie
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 273

zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się(...)soli. Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. W środek kieszonek nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi .i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na papirusie, zawinąć, smażyć na suche patelni po ok. 4 minuty z każdej strony, zostawić kotlety aby odpoczęły. Przekroić podawać z pieczonymi ziemniakami, które wydrążyłam w środku i ułożyłam w pustych miejscach pozostałe duszone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 199

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażan faszerowany warzywami 214

kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i podsmażać, aż większość wody z pieczarek odparuje. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pomidora, liście bazylii oraz miąższ bakłażanów(...)przygotowaniu, same lub np. z ryżem. SMACZNEGO!     Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie

Gospodyni Miejska
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 137

whiskey, a cebula dodaje mu gęstości. :) Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy aż się zeszkli, a następnie posypujemy ją łyżeczką cukru i smażymy do lekkiego zbrązowienia. Gdy cebula będzie miała już ładny kolor na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Dusimy do odparowania płynu. Po tym czasie do cebuli dodajemy sos pozostały z marynowania(...)dość gęsty, ale gwarantuję, że naprawdę wyśmienity! Warto zabrać go na grilla lub wykorzystać w warunkach domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy

Cooking Monster
SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR 183

polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne. 1.5 kg.schabu bez kości(...)dodajemy 1/2 szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Prosty kurczak z cytrusami i imbirem w sosie pomidorowym. 119

szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w plastry. Wkładamy je do naczynia, zasypujemy imbirem, pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Taką właśnie marynatą nacieramy mięso(...)dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest kwintesencją całości, w nim zawarte jest wszystko

Dieta moja pasja
Warzywa z woka II 114

ciągu dnia nie opadamy tak szybko z sił. A nasz żołądek jest zadowolony, że go nie zakwaszamy i nie ochładzamy. Do warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki.  Jak dla mnie danie idealne :) Warzywa z woka II (dla 4 osób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy(...)natka pietruszki do posypania Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku.  Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Makaron ze szpinakiem 138

nabiału).  Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo -  jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się pojawi(...)spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie,ale po ugotowanie nie przelewamy zimna wodą.  Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy w paski, ale niezbyt

Bon appetit mon amie
Kawarma 206

małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę(...)podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2361

cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca blendujemy na proszek. Teraz możemy zacząć robić curry. W woku lub szerokiej patelni rozpuszczamy na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodajemy cebulę i smażymy ok. dwie minuty. Następnie dorzucamy imbir i czosnek. Mieszamy i podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażamy ok. trzy minuty ciągle(...)żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti. Post Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania