ryż smażony - 6533 przepisów (strona:319/436)

Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny) 136

Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje z kuskusem (ewentualnie ryżem) i prostą sałatką. Na pewno Wam posmakuje, bardzo polecam, smacznego :) Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny), składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz, przyprawy do mięsa: łyżeczka granulowanego imbiru, szczypta(...)marokańsku (tagine z wołowiny), przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać przyprawy (oprócz soli) i dokładnie wmasować je w mięso. Odstawić do marynowania na całą noc (lub kilka godzin) albo smażyć od razu do zarumienienia z obu stron. Do podsmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę, a po kilku chwilach posiekany czosnek. Dodać pomidory z puszki, posiekane śliwki i zalać całość wodą. Dusić

Lekcje w kuchni
Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem 208

dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny. Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dynii Hokkaido 1/2 małego kalafiora 3/4 szklanka zielonego goszku(...)wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Połówkę dynii pokroić w kostkę. Z kalafiora wyciąć różyczki obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodać dynię i różyczki kalafiora smażyć przez następne kilka minut cały czas mieszając dodać mleko kokosowe i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 10-12  minut. Pod sam koniec dorzucić na patelnię mrożony groszek. doprawić solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykarz z mięsem wieprzowym 168

Paprykarz jest fajnym daniem jednogarnkowym. Danie to jest proste do przygotowania i pyszne. Można podawać go między innymi z ryżem. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 - 3 papryki różnych kolorów 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu mielona słodka papryka oliwa lub olej(...)obrać. W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - przez około 1 godzinę. Na koniec paprykarz doprawić według uznania

Mama Gotuje
Bigos z dyni a la leczo 247

całkowicie zbyteczne. Składniki : 0,5 kg obranej dyni mała cukinia duża cebula 1-2 papryki 2 jalapeno lub inne chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej do smażenia W garnku nastawić ok. litra wody. Dynię pokroić na małe plastry o grubości kilku milimetrów. Obsmażyć i poddusić dynię na rozgrzanym oleju (najlepiej na dwie tury, chyba że macie dużą(...)garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś

Weekendy w domu i ogrodzie
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 224

łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie(...)minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym ze szpinakiem 181

Nasz dzisiejszy przepis jest szybki, niewymagający i po prostu pyszny. Zainspirowaliśmy się przepisem na pieczonego łososia z Delicious Magazine Uk, zmieniliśmy sposób przygotowania i składniki. My naszego łososia smażyliśmy, żeby było szybciej i bez konieczności nagrzewania piekarnika, ale wy możecie zrobić takiego łososia również w piekarniku. Składniki: ok. 300-400 g świeżego łososia, 400 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki musztardy(...)przegotowujemy razem. Następnie dodajemy łososia, a po minucie dorzucamy umyty szpinak i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekany koperek - podajemy z dowolnym dodatkiem, u nas akurat był brązowy ryż, ale sprawdzą się ziemniaczki lub makaron. Smacznego

Plate of Joy
Faszerowany bakłażan, danie wegetariańskie 179

Dla mnie bomba, smaki super ze sobą współgrają. Bardzo mi smakowało i na pewno będę robiła to częściej. Przygotowanie bakłażana – umyć i przekroić na pół

Kuchnia Pokoleń
Orientalna wołowina 238

wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego lub 3/4 szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny 1/2 papryki 1/3 cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki(...)cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty a następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodać wołowinę i smażyć dość krótko przez około 5 minut. Jeśli będziemy smażyć

Jaglusia
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami (bezglutenowa zasmażka) 177

Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami.  Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi.  1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do mięsa.   Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną

Di gotuje
Wegański placek po węgiersku 221

węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej 2 czubate(...)puszki garść nerkowców (około 50 g) opcjonalnie: 1 ostra papryczka i 2 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Zacznij od przygotowanie placków ziemniaczanych, po gdy będą się smażyć to będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby przygotować sos, i gdy uporasz się już z ostatnim plendzem to możesz podawać obiad. Zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki, po czym umieść

greenscarf
Błyskawiczna zupa pomidorowa 174

przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek sol, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać przybraną śmietaną, lub w lżejszej wersji - jogurtem naturalnym. Aby zupa była bardziej sycąca można podać do niej ulubione pieczywo np. chrupiącą bagietkę lub ryż. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 396

Zapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.   Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy

Mania Gotowania
Włoski sos bolognese 225

naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp je mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Zamiast sera, po wierzchu(...)oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan   Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki

Kulinarny S.O.S.
Piątek: Curry z krewetkami i mango 154

Pęczek szczypioru Pęczek kolendry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w dość dużym rondlu lub garnku. Umyj i posiekaj drobno szczypior. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Dodaj do rondla pastę curry i rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz(...)Krok 5 Obierz mango i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak batata. Posiekaj kolendrę i razem z mango dodaj do sosu. Chwilę gotuj. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! Artykuł Piątek: Curry z krewetkami i mango pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz