ulubionego rodzaju mięsa. Jeśli lubicie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, zerknijcie na mój przepis na pulpeciki w sosie z ananasem . Pulpety wspaniale smakują z ryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:) Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże(...)pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach razem z papryką pokrojoną w kostkę. Oprószyć przyprawami, zalać płynem, dodać ketchup, koncentrat, sos sojowy
Lekcje w kuchnidojrzałe pomidory 2 szklanki wody sól i pieprz do smaku łyżeczka papryki mielonej 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku natką pietruszki do posypania 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia Bułkę tartą zalać mlekiem i gdy napęcznieje dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami. Wilgotnymi dłońmi formować z mięsa pulpeciki. Powinno wyjść co najmniej 12 sztuk. Olej rozgrzać na patelni. Pulpeciki(...)pokrojone na cząstki pomidory. W trakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem
Maślane ciasteczkomiód do polania Sposób przygotowania: jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby i płatki spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu gotowe racuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana(...)coś mi nie pasuję nawet tego nie dotykam;p 7) Warzywa czy owoce? owoce bo słodkie;) 8) Twoje popisowe danie w kuchni? naleśniki, placuszki itp. ;) 9) Smak dzieciństwa to... ryż na mleku z truskawkami! 10) Dlaczego akurat blog kulinarny? zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni ;) 11) Jakie miejsc chciałbyś/chciałabyś odwiedzić? dużo takich, hmmm na pewno Rzym, Paryż
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgrecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki : * 4-5 filetów z dorsza * jajko * bułka tarta(...)ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym
Magiczne Życie MartySoczyste polędwiczki z kurczaka duszone w sosie śmietanowym z porami i cebulą dymką. Obiad przygotujesz szybko i bez zbędnych ceregieli. Danie smacznie komponuje się z tradycyjnym ryżem lub kaszą. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kurczak duszony w sosie porowym z cebul\u0105 dymk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-z-porem-i-dymka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-z-porem-i-dymka-500x500.jpg(...)Drukuj Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 250 kcal Soczyste polędwiczki kurczaka marynowane w rozmarynie, z sosem porowym z cebulą dymką. Podane z mieszanką kaszy bulgur i zielonej soczewicy. Składniki: POLĘDWICZKI MARYNOWANE W ZIOŁACH
ProstePesto.plZapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie
Kawa z mlekiemTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskiTradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów
kuchnia doskiodpowiedniej ilości bulionu. Zupa jest bardziej aromatyczna od tradycyjnej pomidorówki i czuć w niej smak prawdziwych pomidorów. Gotowa w 15 min! Możemy podać ją tradycyjnie, czyli z makaronem lub ryżem lub w sposób nowoczesny, czyli z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Najlepsza jest z pomidorów malinowych. Składniki: 2 kg pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu/roso(...)drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory i chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, sól oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Gęstość zupy dopasowujemy do własnych preferencji
Kuchnia MagdaLenyczosnku niedźwiedziego oraz mieszanką sałat z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem niedźwiedzim. Myślę, że jeśli taki obiad miałby mieć bardziej swojsko - polski smak, to zamiast brązowego ryżu doskonale sprawdzi się kasza i marchewka duszona z odrobiną masła i cukru. Z groszkiem lub bez. Ja wybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata(...)czasie marynowania warto wymieszać składniki, aby mięso równomiernie się zamarynowało. Patelnię grillową (lub inną, najlepiej taką, do której nic nie przywiera) maksymalnie nagrzać i położyć plastry polędwiczki z marynaty. Smażyć do momentu, aż się dobrze zrumienią po jednej stronie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć krócej niż z pierwszej strony. Mają się również przyrumienić, ale pozostać soczyste. Gotowe
Posadzone i zjedzoneautorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach(...)KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM. autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim i o niczym Pęczotto z grzybami i brukselką autorka: Follow
Weekendy w domu i ogrodzieWpis pochodzi z mgotuje.pl Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułami. Pyszne danie jednogarnkowe, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka
Marta Gotujeprażone jabłka pachnące wanilią i cynamonem, które wykorzystasz do słodkich wypieków, szczególnie szarlotki. Prażone domowe jabłka użyjesz także do placków, naleśników, podasz na kanapce, z jogurtem, na ciepło z ryżem. Możesz je zawekować w słoikach na zimę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na prażone jabłka. Prażone jabłka SKŁADNIKI: 1,5 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki wody 3 łyżki cukru(...)nasiona z jednej laski wanilii, a nawet dwóch. Całość podgrzewam na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru. Do wody z cukrem dodaję pokrojone w kostkę jabłka, mieszam. Prażone jabłka smażę na średniej mocy palnika przez 30 minut. Garnka niczym nie przykrywam. Jabłka od czasu do czasu przemieszam. Miękkie i mączyste jabłka uprażą się szybciej – w 15 minut. W zależności
Zasmakuj Kuchniwykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Mięso mielone z fasolą i kukurydzą świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Takim mięsnym sosem możecie też przekładać zapiekanki albo nadziewać naleśniki. Jeśli Wasze danie będzie bardzo pikantne, możecie podać je z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu. Takie danie jest dobrym(...)był kwaśny natka pietruszki lub natka kolendry do posypania gotowej potrawy Mięso mielone z fasolą i kukurydzą, przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać koncentrat. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników
Lekcje w kuchniniż na gulasz. Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :) Polecam również moja pyszną karkówkę(...)grube plastry, paski lub mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Przed oprószeniem mąką można odstawić mięso do marynowania na kilka godzin lub całą noc, ale można też smażyć od razu. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć
Lekcje w kuchniGulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami
kuchnia doskipokrojona w piórka cebulka i czosnek. Wszystko podlane brandy lub winem i krótko gotowane w bulionie. Na koniec zagęszczone passatą pomidorową i minimalną ilością mąki Najlepiej smakuje podany z ryżem, ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. Sosik jest lekko kwaśny (dużo zależy od tego, jak kwaśną mamy passatę pomidorową) - taki ma być - w razie wątpliwości, polecam dodawać passatę stopniowo(...)odcinamy końcówki ogonków. Małe pozostawiamy w całości, większe kroimy w grube plastry, przekładamy do miski. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, przez około 4 minuty. Nie rumienimy. Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy pieczarki i smażymy mieszając, przez 2 minuty. Oprószamy solą i pieprzem, dolewamy brandy
cool and mintyZapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami Dziś polecam szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe” z piekarnika, czyli przepyszną zapiekankę z makaronu, kurczaka i
Blog z Apetytemmieszanki warzyw i połączyłam je z makaronem - także w klimacie chińskim. Zaostrzyłam smak papryczką chili, wzbogaciłam danie czosnkiem, cebulą, sezamem, parmezanem, kolendrą. Zazwyczaj łączę indywidualnie warzywa na patelni i smażę na oleju sezamowym lub przygotowuję je na parze (szczególnie marchew, brokuły, warzywa strączkowe, cukinię), za to dziś zrobiła to za mnie gotowa mieszanka. Na szybki i smaczny obiad wystarczy. Kilka(...)lekko doprawione świetnie pasują do lekkiego ryżowego makaronu. Do tego rozpływający się w ustach parmezan na gotowym daniu i chrupiący sezam. W kilka chwil! Warzywa można podać także z ryżem. Składniki: ok. 300 g makaronu ryżowego warzywa na patelnię, gotowa mieszanka warzyw chińskich połowa papryczki chili ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka, szczypta imbiru
Zasmakuj KuchniBardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja
kuchnia doskiBananowe sushi to nasza nowa, ulubiona przekąska . Jedyna rzecz jaka łączy słodkie sushi z tym prawdziwym (surowa ryba i ryż) jest kształt. Ale czy ta nazwa nie jest przyciągająca? Zdecydowanie lepiej i bardziej tajemniczo brzmi "Lila, chodź na sushi" niż "chodź na banana" :-) . Czasami trzeba zadbać o mały szczegół czyli sposób podania. "Chodźcie, mam banana" - buuuu, niee(...)masło orzechowe dodatki do posypania otręby pestki dyni kasza jaglana ekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą lub masłem orzechowym i posyp wybranymi dodatkami. Jeśli masz więcej czasu to usmaż placki (moje są zrobione na mleku roślinnym), zawiń banana, posmaruj
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBananowe sushi to nasza nowa, ulubiona przekąska . Jedyna rzecz jaka łączy słodkie sushi z tym prawdziwym (surowa ryba i ryż) jest kształt. Ale czy ta nazwa nie jest przyciągająca? Zdecydowanie lepiej i bardziej tajemniczo brzmi "Lila, chodź na sushi" niż "chodź na banana" :-) . Czasami trzeba zadbać o mały szczegół czyli sposób podania. "Chodźcie, mam banana" - buuuu, niee(...)masło orzechowe dodatki do posypania otręby pestki dyni kasza jaglana ekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą lub masłem orzechowym i posyp wybranymi dodatkami. Jeśli masz więcej czasu to usmaż placki (moje są zrobione na mleku roślinnym), zawiń banana, posmaruj
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDelikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe. Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ... Składniki: Na klopsiki
Walijskie Pichcenie