zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane(...)powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby. UWAGA! Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować blenderem, aby konsystencja była kremowa. Można podawać z ryżem lub ziemniakami
Kuchnia Paulettesprzyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka 200 ml płynnej śmietanki 12/18% (może być samo mleko) 1 kopiastą łyżkę mąki olej do smażenia Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Boczek kroimy w małą kostkę (jeśli jest ze skórą, to ją odkrawamy), imbir i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni(...)Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych
Ratunku obiadwłaśnie moje placuszki z resztek zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś(...)wielkość zależy od szerokości mięsa, może zmieścić się cały, a może stanąć na połówce. Zwijamy całość w roladkę i spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy wolno na maśle ( dla mnie smak kurczaka smażony na masełku nie ma sobie równych,kto chce może użyć innego tłuszczu), jak się zrumienią z każdej strony przykrywamy pokrywką
Dieta moja pasjaBlog ciągle działa z przerwami więc wybaczcie przerwy w nadawaniu:) Ale dziś już pierwsze danie z obiecanego na początku cyklu ” lekki styczeń” czyli kotlety
Cooking for EmilyPrzedstawiam Wam kolejny ciekawy pomysł na faszerowane warzywa. Tym razem przygotowałam paprykę faszerowaną ryżem i migdałami. Przepis pochodzi z kuchni greckiej - dodatek rodzynek sprawia, że farsz
Codzienne GotowanieGramigna. Gramigna, krótki makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do
Kulinarny karnet ChristopheraKiedy przychodzą goście lub rodzinka na obiad warto podać coś ładnie wyglądającego i nie wymagającego specjalnego wyjścia na zakupy i wydania większej kwoty pieniężnej, a najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzuschabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić(...)mlekiem kokosowym, doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Z powrotem włożyć kotlety i jeszcze przez chwilkę podgrzać je z sosem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem
Kuchenne zapiski Edytyjajka zmiksować z płatkami, miodem, sodą, aromatem i odrobiną soli. 3. Odstawić na co najmniej 15 minut. 3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię. 4. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony. 7. Zdjąć z patelni, udekorować i podawać. Smacznego! *** ENGLISH VERSION *** SPELT YOGHURT OMELETTE / 1 SERVING / Ingredients: 2 eggs(...)ciekawe produkty, tj. oleje, herbaty, suszone owoce, nasiona, płatki żytnie, ryżowe, owsiane czy musli. Największym zaskoczeniem były dla mnie jednak Mochi, czyli tradycyjne japońskie kluski wyrabiane ze słodkiego brązowego ryżu i czarnej soi. Co ciekawe, przed obróbką cieplną są twarde jak skała, a po 8 minutach na patelni robią się puszyste i chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne
Poranek na słodkoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka
JejKuchniaryby gotowane są bez smaku (tak twierdzi mój mąż) :)) Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :)) Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki: 800g fileta z ryby (dowolnego, u mnie(...)zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem
Walijskie Pichceniedwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka Wykonanie: 1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut(...)wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego
Mama z miastatwarz. Zastosowanie: Jest przyprawą bardzo aromatyczną, rozgrzewającą o gorzkawym, łagodnym posmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach(...)wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki tak jak i paprykę. Dorzucamy do kurczaka. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie wrzucamy go na patelnię
Czarnawisienkaproduktu bez porównania z przeszłością :P Z pomidorami: Placuszki są bardzo elastyczne i gładkie wewnątrz (obie wersje rozrobiłyśmy z jajkiem według przepisu) . Mimo, że długo je smażyłyśmy w środku wydawały nam się surowe, jednak w trakcie jedzenia stwierdziłyśmy, że takie raczej powinny być i nie wpływa to negatywnie na smak. Pomidory dawały o sobie znać ale intensywniejsze były przyprawy(...)inne dania SyS: - zupa grochowa i cebulowa - zupa pieczarkowa i grzybowa - zupa pomidorowa i z soczewicy - kasza gryczana z grzybami i jęczmienna z pieczarkami - kasza jęczmienna z soczewicą i ryż z jabłkami i rodzynkami
Candy Pandasfiletów z kurczaka 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu masło ghee do smażenia opcjonalnie 1 lub 2 papryczki chili dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki Marynata 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1/4 szklanki miodu (świetny jest do tej marynaty miód daktylowy, ciemny(...)średnio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan ( z tego przepisu ), który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata