Zgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki
Even Better FoodTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotleciki ryżowe z dodatkiem cukinii to bardzo smaczny sposób na upłynnienie ogrodowych plonów. Moja cukinia niestrudzenie obdarowuje nas swoimi owocami i bardzo dobrze, bo jest niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek
Ostra na SłodkoW Chinach obchody Nowego Roku są pełne zabawy i dobrego jedzenia. Rok 2017 upłynie pod znakiem Koguta i ma być pracowity. Wg chińskich przepowiedni będzie to
Pieguskowa Kuchniagłównych źródeł pożywienia armi Czyngis Chana, który zawojował pół świata (spalił przy okazji Sandomierz). Bulgur zaliczany był w starożytnych Chinach do czterech świętych ziaren, obok jęczmienia, pszenicy, soi i ryżu. Szybki jak kuskus Bulgur jest podobny do kuskusu. Powstaje z ziaren pszenicy durum, które najpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone na mniejsze kawałki. Dzięki temu bulgur można(...)żeby bulgur odparował. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wsyp na niego posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodaj do niego podgotowany jarmuż. Smaż razem przez 2-3 minuty – uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Jeśli zacznie szybko brązowieć, zmniejsz ogień. Wsyp do jarmużu bulgur i posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą
Niedzielny kucharzpomysłów czy posiadanych składników tyle możliwości, a obiad dzięki temu nigdy nie jest nudny! Co więcej - jest to świetna propozycja dla dzieci! Można je podać na obiad z ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówką lub jako przekąskę imprezową (wtedy dobrze podać z sosem/dipem). I co ważne - jest to danie z typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz(...)wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżką wykładamy porcje ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty (złotoczerwony?) kolor. Wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym. Zobacz też mój przepis na Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe
Kolorowy PrzepisownikFilet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu i soczystości, zachowując przy tym zwartość i jędrność. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy ze smażenia panierowanych kotletów. Zamiast tego zapiekamy je w piekarniku na dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki(...)posyp łyżką parmezanu. Podlej kotlety sosem marinara i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser rozpuści się i ładnie zezłoci. Podawaj indyka parmigiana z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem
Smaki Na TalerzuZapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze doprawione pieprzem lub nawet odrobiną
Wanilia i KardamonLENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry
Martyna Cookspodwójna pierś z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 świeże pomidory- kilka suszonych pomidorów- dwie średnie cebule- duży ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym(...)pożądanej konsystencji i doprawić według własnych upodobań, jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie była to kasza jaglana, ale równie dobrze pasować będzie ryż, kasza jęczmienna, pęczak, czy też ziemniaki.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosakażdym wieku. Wykonane z posiekanej piersi kurczaka z jajkiem i majonezem, z dodatkiem posiekanego koperku, to doskonały przepis na szybką przekąskę, obiad albo kolację. Można je podawać z ryżem na sypko, ziemniakami oraz ulubioną sezonową sałatką. Można je także zapakować na lunch do pracy. Te pyszne kotleciki z piersią kurczaka z majonezem są także świetną opcją do pudełka(...)białek. Filet z kurczaka drobno posiekać. Krok 2. Wszystkie składniki na kotlety siekane z kurczaka połączyć, doprawić do smaku. Łyżką nabierać porce masy, kłaść na rozgrzanym tłuszczu - kotleciki smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, osączyć na papierowym ręczniku lub bibule. Gotowe placki z fileta podawać z ulubionymi dodatkami. Miłego gotowania! Koniecznie skomentuj. Z przyjemnością odpowiem na pytania
Moja Książka Kucharskajakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki. Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe. Dziś parę słów(...)cukinię w półplasterki - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (1:2,5 kasza: woda) i gotować przez 15minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, kumin, kolendrę, chili i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Dodać ziemniaka, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Bakłażana opłukać na sitku z nadmiaru soli i wody, którą puścił
Wegańska kuchnia orientalna