ryż smażony - 6533 przepisów (strona:351/436)

Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 192

Hiszpańska paella to zdecydowana królowa wśród dań kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Może być przygotowana z kurczakiem

Kulinarne przygody Gatity
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 367

kwestia. Jeśli najczęściej jadasz ziemniaki, to najlepiej zawsze mieć w domu kefir, jogurt naturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś zwolennikiem ryżu, to także przyda się jogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze(...)mojej lodówce. A co zawsze jest w Twojej (oprócz światła :P)? ;) Jakich produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka   Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą

Cooking Monster
Makaron Spaghetti w Sosie Serowo - Śmietanowym z Szynką Parmeńską i Orzeszkami Pinii 215

plaster miodu, love, love, love! Genialnie się na niej smaży, gotuje, dusi, rumieni. I jak tak zerkam wstecz, to już trzeci rok mija jak polecam naczynia do gotowania i smażenia włoskiej firmy Ballarini , zdania jeszcze nie zmieniłam, czy zmienię? Kto wie? Jak na razie nie, bo każda linia to coś nowego, jakiś detal, nowy kształt, waga, właściwości i zawsze(...)sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps.  Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam

Blondynka Gotuje
Największe żywieniowe mity cz. 1 261

kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty... wszystko, co zawiera pełne ziarno! Z kolei węglowodany proste, jak np. pszenne bułeczki, drożdżówki, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż i makaron, zawierają znacznie mniej błonnika, który zawarty jest w produktach pełnoziarnistych. Chłonie on wodę i pęcznieje w żołądku, przez co powoduje uczucie sytości i przeciwdziała zaparciom(...)Jednak który wybór będzie najlepszy dla naszego zdrowia? Masło Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego w granicach od 80% do 90%. Powstaje wyłącznie ze śmietany. Absolutnie nie nadaje się do smażenia z powodu niskiej temperatury dymienia. To świetne źródło witamin A, E i D. Kaloryczność w 100 g wynosi ok. 750 kcal. Należy pamiętać o tym, że tłuszcz ten nie nadaje

Kuchnia Ellie
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 188

zdecydowanie częściej powinniśmy po nie sięgać niż po mięso, świeże zioła, nadają daniu nie tylko wspaniałego aromatu i smaku, ale są cennym źródłem witamin. Podstawą mojej paelli, nie jest ryż tak jak to w klasycznej hiszpańskiej wersji, postawiłam na zdrowszy wariant, mianowicie quinonę. Ziarno mające ponad pięć tysięcy lat, pochodzi z Ameryki Południowej, jedli je już Inkowie(...)mogę polecić Wam patelnię Ambition, którą używam od jakieś czasu, sprawdziłam ją już w wielu sytuacjach, ma powłokę Platinum Plus- odporną na metalowe łopatki, i nieprzywierającą, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, wykonana jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać

SMYKWKUCHNI
Wątróbki Drobiowe z Sosem Czekoladowo- Balsamicznym i Kaszą Bulgur 212

Wątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i

Blondynka Gotuje
Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka 210

I mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają

Be Fit Be Strong
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 436

Dlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak

Blondynka Gotuje
Boeuf Stroganow 215

liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. ZASMAŻKA: 2 łyżki oleju; 3 łyżki mąki pszennej. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno(...)patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść na raz zbyt dużo kawałków, aby mięso ładnie się zarumieniło) kosteczki wołowiny i smażyć do zarumienienia. Każdą z usmażonych partii mięsa przekładać do garnka.  Po podsmażeniu całego mięsa z patelni, na której się smażyło, odlać nadmiar tłuszczu i pozostawić około 1 łyżki. Na pozostały na patelni, gorący olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę

Gospodyni Miejska
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 206

witaminy z grupy B poprawiające pracę układu krążenia. Pistacje to więc bardzo zdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego(...)minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia mrożonego i przed smażeniem go nie rozmrażałam (tak też zasugerowała mi instrukcja na jego opakowaniu). Zdejmij łososia z patelni i odstaw, żeby odpoczął. Patelnię zachowaj, będziesz na niej kończyć potrawę. W międzyczasie w dużym garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 443

ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)minut, aż skórka stanie się chrupka, cienka i zbrązowiona (kurczak może wymagać jeszcze więcej czasu – koniecznie sprawdźcie w jakim stanie jest skórka). Teraz wystarczy tylko naszykować surówkę, ulubiony sos, ryż albo inne dodatki i zasiąść do stołu. Akompaniament chrupania przy jedzeniu nie opuści Was aż do ostatniej kostki! ;) Nie musicie wierzyć mi na słowo – sami spróbujcie. Kurczak upieczony

Karo in the Kitchen
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1234

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli) do zabawy Liebster Award. Nie mam wyjścia, muszę dać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z makaronem błyskawicznym 268

Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielona zupa cukiniowa 215

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!