ryż smażony - 6533 przepisów (strona:353/436)

Makaron z parówkami i jajkiem 112

Nie masz czasu na gotowanie wykwintnych, czasochłonnych dań? Masz parówki w lodówce? Makaron z parówkami i jajkiem to będzie strzał w dziesiątkę! Nie dość, że wyjątkowo

Bardzo Gruby Smok
Kurczak w pięciu smakach 375

aromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek(...)shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren

Wyprawy kulinarne
Klopsiki drobiowe bardzo delikatne w sosie grzybowym z thermomix i nie tylko 413

Tym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo

Kuchnia Pokoleń
Krążki cebulowe – jak przygotować 213

Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dobra Zielarnia :) 182

błonnik: 9,2 g MĄKA RYŻOWA Powstaje w wyniku zmielenia suchych ziaren ryżu białego. Cechy charakterystyczne: bezglutenowa niestety mniej uboższa w składniki od mąki ryżowej powstałej z ryżu ciemnego, brązowego niealergizująca źródło lignian i fitoestrogenów lekkostrawna  można w niej znaleźć niacynę, mangan, selen i niewielkie ilości witaminy B6  Ma lekko słodki smak, dzięki czemu idealnie sprawdza się(...)kcal białko: 20,1 g tłuszcze:  4 g węglowodany:  36,1 g błonnik:  6,4 g MIX ORZECHOWY Skład: orzeszki arachidowe prażone (49%) * orzechy nerkowca smażone (25%)  (orzechy nerkowca, olej palmowy) * migdały prażone (15%) * orzechy laskowe (10%) * sól morska Masełko jest przepyszne! Połączenie wszystkich wymienionych powyżej orzechów daje niesamowity efekt. Uwielbiam w nim te chrupiące

Zdrowie na języku :P
Sos słodko-kwaśny z ryżem 193

早安 . Pewnie zastanawiacie skąd to dziwne powitanie. Otóż, dzisiaj na blogu słodko-kwaśny smak Azji, który podbił prawie cały świat, a tym samym zdobył serca producentów

Fitsweet.me
Curry z białym serem i Air 189

zdobycia. Musi być taki „od baby wiejskiej”, jak to określa Linda, czyli pełnotłusty. Ukłony za przepis -:). Bardzo oryginalne połączenie nabiału z curry. Poza tym, błyskawiczne przygotowanie. Podajemy z ryżem.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Roztop na wolnym ogniu 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojony biały ser i smaż 3-4 minuty (to nic jak kostki będą się rozpadać). Posól 1 łyżeczką soli. Następnie zestaw z ognia i odstaw pod przykryciem. W szerokiej patelni roztop 1 łyżkę masła

Qlinarnie i Qlinarnie
Od czego zacząć zdrowe odżywianie? 4 podstawowe kroki. 212

powinny źródła węglowodanów złożonych, po te proste sięgamy rzadziej (i raczej w formie owoców). Źródła: Złożone – zboża, ziemniaki, ryż, kasze, rośliny strączkowe Proste – słodycze, owoce, biały ryż, białe pieczywo, białe makaron –> Tłuszcze Dzielą się na nasycone i nienasycone. Często boimy się tłuszczu i staramy się go ograniczyć do minimum, co jest błędem. Wbrew pozorom(...)proponuję następujące rozwiązania: 1. Włącz do diety więcej owoców i warzyw Jak? Dowiesz się z tego wpisu – jak jeść więcej warzyw i owoców? Moje 7 sposobów. 2. Zamień smażenie na pieczenie Oczywiście tam, gdzie to możliwe 3. Pij więcej wody Powtarzany do znudzenia banał, o którym mimo wszystko zapominamy. Pomocne linki: Jak przekonać się do picia wody? 9 prostych

Powiedz dietom nie
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 255

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy w głębokim rondelku. Masło rozpuszczamy, gdy zacznie skwierczeć – wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy mieszając – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać jasna, ale smak mąki nie może być wyczuwalny. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Najwygodniejsza do mieszania jest trzepaczka balonowa – bardzo

Karo in the Kitchen
Kasza jaglana na sposób włoski (danie jednogarnkowe) 225

Choć kasza jaglana nie jest produktem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, to w połączeniu z klasycznymi składnikami potrafi przemienić się w prawdziwie włoskie danie. Bo też tam

Even Better Food
Cukinia faszerowana mięsem 185

dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy i znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa(...)pół lub odcinamy czapeczki z okrągłych cukinii. Wydrążamy środek z cukinii, pozbawiamy ją pestek – najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło mięso. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy

ladykitchen
Cukinia faszerowana mięsem 183

dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy i znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa(...)pół lub odcinamy czapeczki z okrągłych cukinii. Wydrążamy środek z cukinii, pozbawiamy ją pestek – najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło mięso. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy

ladykitchen
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 130

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż

Martyna Cooks
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 252

marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą(...)House of Asia, do kupienia w Tesco, w sklepach z artykułami na sushi w sieci i czasami w Biedronce, w tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy

Karo in the Kitchen