plaster miodu, love, love, love! Genialnie się na niej smaży, gotuje, dusi, rumieni. I jak tak zerkam wstecz, to już trzeci rok mija jak polecam naczynia do gotowania i smażenia włoskiej firmy Ballarini , zdania jeszcze nie zmieniłam, czy zmienię? Kto wie? Jak na razie nie, bo każda linia to coś nowego, jakiś detal, nowy kształt, waga, właściwości i zawsze(...)sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam
Blondynka Gotujekasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty... wszystko, co zawiera pełne ziarno! Z kolei węglowodany proste, jak np. pszenne bułeczki, drożdżówki, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż i makaron, zawierają znacznie mniej błonnika, który zawarty jest w produktach pełnoziarnistych. Chłonie on wodę i pęcznieje w żołądku, przez co powoduje uczucie sytości i przeciwdziała zaparciom(...)Jednak który wybór będzie najlepszy dla naszego zdrowia? Masło Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego w granicach od 80% do 90%. Powstaje wyłącznie ze śmietany. Absolutnie nie nadaje się do smażenia z powodu niskiej temperatury dymienia. To świetne źródło witamin A, E i D. Kaloryczność w 100 g wynosi ok. 750 kcal. Należy pamiętać o tym, że tłuszcz ten nie nadaje
Kuchnia Elliezdecydowanie częściej powinniśmy po nie sięgać niż po mięso, świeże zioła, nadają daniu nie tylko wspaniałego aromatu i smaku, ale są cennym źródłem witamin. Podstawą mojej paelli, nie jest ryż tak jak to w klasycznej hiszpańskiej wersji, postawiłam na zdrowszy wariant, mianowicie quinonę. Ziarno mające ponad pięć tysięcy lat, pochodzi z Ameryki Południowej, jedli je już Inkowie(...)mogę polecić Wam patelnię Ambition, którą używam od jakieś czasu, sprawdziłam ją już w wielu sytuacjach, ma powłokę Platinum Plus- odporną na metalowe łopatki, i nieprzywierającą, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, wykonana jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać
SMYKWKUCHNIWątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i
Blondynka GotujeI mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają
Be Fit Be StrongDlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak
Blondynka Gotujeliść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. ZASMAŻKA: 2 łyżki oleju; 3 łyżki mąki pszennej. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno(...)patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść na raz zbyt dużo kawałków, aby mięso ładnie się zarumieniło) kosteczki wołowiny i smażyć do zarumienienia. Każdą z usmażonych partii mięsa przekładać do garnka. Po podsmażeniu całego mięsa z patelni, na której się smażyło, odlać nadmiar tłuszczu i pozostawić około 1 łyżki. Na pozostały na patelni, gorący olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę
Gospodyni Miejskawitaminy z grupy B poprawiające pracę układu krążenia. Pistacje to więc bardzo zdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego(...)minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia mrożonego i przed smażeniem go nie rozmrażałam (tak też zasugerowała mi instrukcja na jego opakowaniu). Zdejmij łososia z patelni i odstaw, żeby odpoczął. Patelnię zachowaj, będziesz na niej kończyć potrawę. W międzyczasie w dużym garnku
Chilli Czosnek i Oliwaekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)minut, aż skórka stanie się chrupka, cienka i zbrązowiona (kurczak może wymagać jeszcze więcej czasu – koniecznie sprawdźcie w jakim stanie jest skórka). Teraz wystarczy tylko naszykować surówkę, ulubiony sos, ryż albo inne dodatki i zasiąść do stołu. Akompaniament chrupania przy jedzeniu nie opuści Was aż do ostatniej kostki! ;) Nie musicie wierzyć mi na słowo – sami spróbujcie. Kurczak upieczony
Karo in the KitchenJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli) do zabawy Liebster Award. Nie mam wyjścia, muszę dać
Codzienna kuchnia niecodziennaZnane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo mi smakowały też te zrobione przez mnie, całkiem niedawno, chociaż Prezydent nie mógł się nachwalić (wiadomo, duuużo mięcha!). Może po prostu wolę tradycyjne gołąbki i zdecydowanie przewagę ryżu nad mięsem w farszu...? :) Kiszeniaki natomiast smakowały mi niezmiernie. Wiem, gdzie kupić(...)talerzu. 3. Grubo pokrojone grzyby zesmażyć na maśle z 1 cebulą na złoto, doprawić pieprzem i estragonem, lekko ostudzic. Kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą i grzybami smażonymi z cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać farsz w liście kapusty
Kuchnia Prezydentowejprosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko od święta zakończyła się sukcesem, co zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem ze spaghetti pełnym(...)cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan
Niedzielny kucharzjest dokładna. Musimy jednak wziąć pod uwagę także inne okoliczności. Jak się go gotuje? Technika, której używamy do gotowania żywności może zmienić jej całkowitą ilość kalorii. Doskonałym przykładem jest smażone i panierowane jedzenie, ponieważ energia z oleju i panierki jest dodawana. Z drugiej strony, kaloryczność niektórych pokarmów może być również nieznacznie obniżona. Tak jest na przykład w przypadku ziemniaków(...)zdrowy sposób. Zmniejsz spożycie węglowodanów i zwiększ spożycie białka. Białka generują więcej wydatków podczas ich trawienia niż reszta składników odżywczych. Z drugiej strony węglowodany, obecne w chlebie, makaronie, ryżu, płatkach śniadaniowych są składnikiem odżywczym, którego nadużywamy w naszym codziennym życiu, prawie nie zdając sobie z tego sprawy. Co więcej, nie generują one prawie żadnych kosztów w naszym procesie trawienia
ProstePesto.plKilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa Margarytki zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Był to dla mnie
Walijskie Pichcenie