święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby(...)mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyżki bułki tartej, 1/4 szklanki śmietany 12% Przygotowanie : Makrelę układamy w misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę
Życie ze smakiemdanie serwuję zazwyczaj z ryżem, ale z ziemniakami czy kasza też będzie smacznie 😍 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% natka pietruszki olej do smażenia ew. szczypta cukru Wykonanie: Pierś
Walijskie Pichceniewrzucić na patelnię, na której smażył się królik. Po obsmażeniu przełożyć do mięsa i całość zalać bulionem, tak aby wszystko znalazło się pod jego powierzchnią. Wrzucić liść laurowy, przyprawić pieprzem ziołowym i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podawać np z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
https:KKuchniaMniamziół do sałatek olej do smażenia Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy chwilę na oleju. Do mięsa wlewamy śmietanę, dodajemy zioła, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min. od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i świeżą surówką
Krokusowy Domczęści, przyprawiamy, smażymy w ulubionych przyprawach (sól, pieprz, czosnek) na łyżce oliwy. Gdy będą gotowe zalewamy pomidorami i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze części lub startą mozzarellę - trzymamy na małym ogniu do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy świeżą bazylię (ewentualnie suszoną) ii podajemy z ziemniaczkami, ryżem albo makaronem. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelamłodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg) 1,5 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego około 80 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia do dekoracji posiekana, zielona
Ugotowaćzamiennik różnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata w skrobię, ale nie jest ona zbożem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotuje się ją jak kaszę. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, ale w smaku jest neutralna. Dziś zapraszam na quinoę w wersji wege w duecie ze smażonymi zielonymi warzywami. Samo zdrowie
Kulinarne przygody Gatitypodkreślają pieczarki. Polecam do ziemniaków, ryżu, albo kaszy. Składniki na gulasz dla 4 głodnych osób: 700 g cielęciny 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 130 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 liść laurowy 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki mąki olej do smażenia sól i pieprz do smaku
Trzeci talerzrównież można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam
O kuchni z uczuciempapryki kolorowe i papryczkę chili, smażyć przez kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym i ketchupem z papryki, pogotować jeszcze przez 15 - 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą kolendrą z ryżem jasminowym. Smacznego
Codzienne Gotowanieczosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe
Rozpustne gotowaniedanie obiadowe np. z ryżem. Składniki: pierś z kurczaka opakowanie suszonych śliwek (100 gramów) 2 łyżki curry 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (u mnie - jogurt) Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie w kawałki Przekładamy do miseczki i dosypujemy curry - dokładnie mieszamy Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mieszając, aż mięso będzie gotowe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut. Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem
Maminek kulinarnyoleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym. Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić mieszając do zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów