ryż smażony - 6533 przepisów (strona:247/436)

Zupa grzybowa 130

cebuli doprawiając pieprzem. 4. Smaż ok. 3 minut co chwilę mieszając. 5. Wlej gorący bulion i gotuj 20 minut pod przykryciem. 6. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. 7. Zupę możesz zabielić już w garnku mlekiem lub dopiero na talerzu jogurtem. 8. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z makaronem lub ryżem. Ja tym razem postawiłam

Z notatnika dietetyka
Gulasz z jelenia 109

Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej

Programista w kuchni
Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 126

stanie się ona brązowa i chrupiąca. Przewracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Przekładamy kaczkę na talerz, a z woka odlewamy nadmiar tłuszczu, pozostawiając na dnie ok 1 łyżkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojony pak choy i chwilę razem przesmażamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy wszystko. Dodajemy(...)nożem na plastry i na chwilę układamy na sosie, aby się zagrzała i ewentualnie doszła w środku, jeśli jest zbyt różowa. Dekorujemy świeżą kolendrą i chili. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. Smacznego! Artykuł Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Kurczak w sosie orzechowym z batatami i chili 335

bataty na patelnię. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej wywar z kurczaka, dodaj orzechowe masło i czosnek. Zagotuj sos i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kurczaka i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dopraw sos solą, kminem rzymskim i sokiem z limonki. Posyp dymką pokrojoną w piórka, ziemnymi orzeszkami i zieloną natką. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko

codojedzenia
Flaki – tradycyjny przepis 190

najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa – pomidorowa z ryżem – pomidorowa z makaronem FLAKI PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min SKŁADNIKI: – 1 kg flaków oczyszczonych – 4 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – 1 l rosołu(...)według uznania – 5 listków laurowych – 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego – 1 łyżeczka majeranku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – sól, pieprz – 2 łyżki oliwy do smażenia – natka pietruszki do podania – pieczywo do podania Jeśli kupisz flaki nieoczyszczone, należy zrobić to samemu bardzo dokładnie. Następnie flaki zalej wodą i odstaw na 1h. Wodę odlej, flaki

nietylkopasta.pl
Danie jednogarnkowe – chilli con carne 230

podać z pieczywem, ryżem, kaszą albo zjeść samodzielnie. Jest na tyle syta, że z całą pewnością zaspokoi Wasz głód. Listę składników i przepis na chilli con carne znajdziecie poniżej: Chilli con carne – składniki 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo- wieprzowego) 1 cebula 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy olej do smażenia 3 ząbki czosnku puszka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 143

wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara

codojedzenia
Gulasz z jelenia 128

Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej

Programista w kuchni
JAJKA JASKÓŁCZE PO MOJEMU 155

warzywami, pieczywem i ryżem.Podajemy je jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam  dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól i pieprz Olej do smażenia ************************************ Szynkę kroimy w kostkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką 110

pokrojony czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, curry,  cukier i dusimy na małym ogniu przez 10-13 minut. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę, upieczonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo do potrawki można podać bagietkę, ugotowany na sypko brązowy ryż  lub kaszę

Moja Mama Gotuje
Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami 135

Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek.  Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Kotleciki z ryżu i kurczaka 205

tłuszczem, dodać do ugotowanego ryżu. Dodać również kurczaka i przyprawy. Wszystko wymieszać i pozostawić na chwilę do przestygnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Na talerz wysypać bułkę tartą, a na drugi talerz wbić jajko i delikatnie rozkłócić. Z masy ryżowej formować kulki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie delikatnie w jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni

Czerwony Gupik
kurczak teriyaki 169

main, nori, ryż do sushi, ocet ryżowy, a co tam, biorę wszystko :)  Ale dziś czas pozwolił jedynie na bardzo szybkiego kurczaka. Oczywiście przewidziałam to odpowiednio wcześniej i zdążyłam go zamarynować. Niestety tylko na godzinę. Nie dość, że szybkie, to zdrowe i fit.  Do dzieła! Składniki: - 300 g filetu z kurczaka - olej kokosowy/sezamowy do smażenia marynata: - 3 łyżki

Cook&Love
kotlety mielone z kaszą jaglaną 121

składniki: 250 g mięsa mielonego 60 g ugotowanej kaszy jaglanej 80 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatkowo: ziarna sezamu

Domowy Smak Jedzenia
CUKINIOWE PLACUSZKI 168

naturalnym lub z dodatkiem ryżu z warzywami. Idealne na obiad lub kolację. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 1 cebula garść ziaren słonecznika natka pietruszki ok. 100 g sera żółtego w kostce 2 łyżki jogurtu naturalnego 5-6 łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Cukinię obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Wafle ryżowe w jajku z żółtym serem (tosty, placuszki) 143

Przyznam, że do dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami

Di gotuje
Indyk z jabłkiem w sosie curry 115

ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz. Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy. Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Makrela po brazylijsku 181

bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok. Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przygotowanie przyprawy: Papryczki i sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z sokiem z połowy cytryny. Następnie kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw. Rybę podawać możemy z ryżem lub też fasolą oczko

Smaki Brazylii
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą 153

awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula  pół dużej papryczki chili (lub jedna mała) 100g suchej cieciorki (przed ugotowaniem) pieprz, sól kminek natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej do smażenia Musimy pamiętać, że ciecierzycę

Czerwona Porzeczka
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 239

patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi

Kuchnia Prezydentowej
Piekielne udka z kurczaka 194

minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Jeśli nie jesteśmy pewni czy kurczak w środku nie jest surowy, możemy go delikatnie naciąć nożem i po prostu sprawdzić czy mięso jest w środku białe. Jeśli jest ok to zdejmujemy go z patelni i odczekujemy kilka minut przed podaniem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub jak u mnie (najzdrowiej

Tanie przepisy studenckie
Gulasz myśliwski. 248

lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 92

Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar uje i dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę, del ikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub świe żym pieczywem

Gaździnka warzy
Tradycyjnie- Gołąbki 367

sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło(...)piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić i parzyć w gorącej wodzie przez około 4-5minut. Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z jajem i ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą

Zapiski Młodej Żony
Bitki wieprzowe z pieczarkami 140

dwóch stron. Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :) Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie.  Dusimy do miękkości :) Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą

Lawendowe Niebo
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 254

kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane

Stare Gary
Dorada po azjatycku 196

ochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki

Poezja smaku
Kurczak w zielonym sosie curry 300

wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu 2-3 min. Gotowe. Gotujemy ryż. Smacznego

Smaki Edyty
Cudowne curry rybne. 177

ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam dodałam miętę cytrynową). Podajemy z ryżem pełnoziarnistym albo chlebkiem naan

Brzuszki Łakomczuszki
Paprykowy kurczak 356

dodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;) Podajemy z ryżem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
131. Lekki, jesienny obiad czyli: risotto z kurczakiem, cukinią, kalarepką i jarzynami. 190

dodatkowo świeże zioła, pestki dyni, brązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty.. Brzmi smacznie? Zapraszamy :) Składniki ( dla 4 osób) : 2 opakowania (200g) brązowego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula  1 mała papryczka chili 1 dość duża kalarepka 1 duża cukinia 3 dość spore marchwie(...)musztardy francuskiej 1 niepełna łyżka miodu  1 łyżeczka sosu sojowego garść świeżej, posiekanej mięty sól i pieprz dodatkowo: świeżo zmielona sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia starty ser dojrzewający (np. grana padano) pestki dyni listki mięty Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia piersi z kurczaka, którą kolejno kroimy na średnią wielkości kostkę

Symfonia Smaków
Pulpeciki z indyka w sosie curry 138

aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry.  Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli(...)smażenia  Sos curry: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml passaty pomidorowej  4 łyżki sosu sojowego 3 - 4 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cukru sok z 1/2 limonki lub cytryny 4 łyżki oleju do smażenia sól

Kuchcik gotuje
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami / Chicken Stew with Peppers and Mushrooms 87

przepis. Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu. Aby wydobyć z pieczarek jak najwięcej aromatu, warto posolić je dopiero na końcu smażenia, a wcześniej pozwolić im się pięknie zrumienić, nie mieszając za często. Ten prosty trick sprawia, że grzyby zawsze smakują jeszcze lepiej niż zwykle.  Potrawka drobiowa z warzywami może być przygotowana(...)dodatek słodkiej śmietanki. Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami to świetny pomysł na obiad. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Podajcie go z ziemniakami, kaszą lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka, a TUTAJ więcej przepisów na gulasz:) Jeśli lubicie gulasz drobiowy, polecam również mój gulasz z kurczakiem po ukraińsku : Przepis na gulasz

Lekcje w kuchni
Duszone udka w sosie własnym z cukinią 135

dodatkowo są bardzo proste w wykonaniu . Moja rodzinka uwielbia duszone mięso , szczególnie kurczaka . Delikatny sos , pyszne soczyste mięso w towarzystwie zdrowej cukinii …mniam . Jeszcze tylko kasza lub ryż i jesteśmy w kulinarnym niebie Składniki : 0,5 kg udek drobiowych bez kości 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól(...)nasz sos będzie miał smak . Przekładamy do brytfanki . Na tej samej patelni rumienimy pokrojoną cebule z czosnkiem wyciśniętym praską . Po podsmażeniu dodajemy do kurczaka . Na patelnię na której smażyliśmy mięso i cebulę , wlewamy 1 szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia ,żeby zebrać cały smak . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przelewamy do garnka z mięsem . Całość doprawiamy gałką muszkatołową solą do smaku ,zakrywamy

Ogrodnik w podróży
Chili con carne 122

Zaskakujące prawda? Okazuje się, że meksykańskie chili con carne to potrawa amerykańska. Tak czy owak to bardzo aromatyczne, szybkie do przygotowania i sycące danie jednogarnkowe , które podaję zazwyczaj z ryżem. Moje chili con carne przyrządzam zawsze z mielonej wołowiny, nie wyobrażam sobie dodać innego rodzaju mięsa. Dodaję również sporą ilość czerwonej fasoli, bo zwyczajnie ją lubię. Potrawa powinna być ostra(...)czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka utartego w moździerzu kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki chilli w proszku 1 czubata łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia świeża kolendra Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Dodać oregano, kmin rzymski, chili i krótko

Pieguskowa Kuchnia
Delikatny indyk duszony z cukinią 139

Czyli naprawdę malutko. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było tak pysznie, że w przeciągu 2 dni postanowiłam przygotować sobie ponownie to danie. 😇  Indyk z cukinią to połączenie idealne! Składniki: 150 g piersi(...)sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z  marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Cukinię umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki. Cebulę natomiast pokroić w piórka.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażać przez kilka minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać

Kuchnia Ellie
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 85

Całość podałam z ryżem i sosem serowym. Pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g) 70 g boczku wędzonego 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 4-5 pomidorów suszonych w oliwie sól, pieprz, słodka papryka w proszku 50 g startego żółtego sera olej do smażenia Sos serowy: 1 cebula

Danka Pichci
Placki z cukinii 94

przykład ketchup z cukinii (nie mam przepisu), pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też nie mam i nigdy nie robiłam. Ale bardzo lubię i polecam:   zapiekankę z ryżu i cukinii    ciasto czekoladowe z cukinią zupę krem z cukinii  nieśmiertelne leczo z cukinią  To było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa. Składniki: 1 średnia(...)cukinia  1 mała cebula 2 jajka ok. 6-7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki posiekanego koperku  sól pieprz olej do smażenia sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ew. posiekany świeży koperek Przygotowanie: Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce

bistro mama
ZAPIEKANKA Z SOBRASADĄ I CHORIZO 129

mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie, po chwili

Cytryna&Co.
Co jeść przed i po treningu? 140

potraw tłustych i smażonych. Źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe. Nie należy zapominać o dodatku warzyw i owoców, które dostarczą witamin i składników mineralnych. Przed aktywnością fizyczną nie zaleca się produktów z dużą zawartością błonnika (np. grubych kasz) oraz wzdymających roślin strączkowych. Obiad, po którym planujemy trening może się przykładowo składać z zupy jarzynowej z ryżem, bukietu jarzyn gotowanych

AZgotuj!
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 174

Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Kurczak w paprykowym sosie 153

idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami Nasze Domowe 1/3 szklanki wody olej do smażenia (u mnie ryżowy) Przygotowanie

Słodkie okruszki
Klopsiki szwedzkie 117

rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych stron tak, by nabrały koloru. Podlać klopsiki połową szklanki wrzątku, by zebrać smak z patelni. Do sosu dodać kminek, konfiturę i śmietanę. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Sos można rozrzedzić wrzątkiem lub bardziej odparować, w zależności od potrzeb. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ryżem. Idealnie do tych klopsików

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 134

różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam!   (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sol, pieprz ziołowy i naturalny Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia

Di gotuje
Sałatka ryżowa z groszkiem i szparagami 163

składniki zaczynając od ryżu i ogórka czyli składników, które na pewno lubi. Żarłoczek sałatkę obejrzał dokładnie, powąchał, zamieszał i spróbował odrobinę. Zjadł, zamruczał zdziwiony i sięgnął po kolejną łyżkę... A potem to już musiałam się sałatką podzielić i nawet oddać jej większą część. Żeby wszystko miało chociaż pozory normalności to zjedliśmy ją jako dodatek do smażonego kurczaka, ale wierzcie

Smaczna Pyza
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y 11322

sosem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 200 g fileta z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka ½ łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju do smażenia garść mix sałat 4 pomidory koktajlowe Sos: 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczki miodu ½ łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju razem(...)kurczaka wymieszać z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na sos wymieszać i gotowe. Sałatkę oraz sos przełożyć do pudełka.   Obiad do pudełka : Ryż + kurczak (sos czosnkowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 200 g fileta z kurczaka 50 g ryżu 100 g papryki (czerwonej i zielonej

KuchniaWeDwoje.pl
Boczniaki po grecku 189

komponuje się z ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi 1 średni seler ( ja miałam takie małe bobki z własnej uprawy) łyżki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) olej roślinny do smażenia Ponad to potrzebujesz

greenscarf
Kurczak w panierce kokosowej 162

Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta pieprzu szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić

Bullio
Schab w sosie brokułowym 168

podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g  sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić

O kuchni z uczuciem
Papryki w sosie orzechowym 166

odrobina tłuszczu do smażenia trochę wody sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem

Szybko Tanio Smacznie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 14.10.2016r. 142

tygodniu mamy 1 3 przepisów.  Magdalena  Rozgrzewająca aromatyczna herbata   Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie   Agnieszka Bułeczki cynamonowe   Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena  Enchilada   Małgosia  Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne   Kasia Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku(...)czerwonego pieprzu i parmezanu   Danuta Mus jabłkowy Joanna  Błyskawiczne ciasteczka z nutellą   Dominika Deserek z musem z mango Marzena Ciasteczka maślane z oreo   Anna Smażona brukselka z boczkiem     Marta Dyniowa kawa latte     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 140

drugą stronę. Chwilę smażymy, po czym podlewamy białym wytrawnym winem. Zwiększamy ogień, aby odparować nadmiar płynu. 3. Kiedy wino troszkę odparuje zdejmujemy z patelni dorady, po czym wrzucamy na patelnię łyżkę zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą

W kuchni Katie
Burgery musztardowo-pieczarkowe ze świeżym szczypiorem 169

rozgrzanej patelni smaż na rumiano kotlety robiąc z nich kule i lekko spłaszczając na kształt burgera. Daj na samym początku więcej masła klarowanego, później nie będziesz musiał dodawać, co jest lepsze, bo mięso nie będzie tak chłonąć tłuszczu. Odsącz na papierowym ręczniku, podawaj z kapustą pekińską i bułką. Choć ja podałam je obok maślanego ryżu;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kaczka w sosie jabłkowym „teriyaki” 98

cukru, olej do smażenia (ryżowy) Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry, grubości około 1 -1,5 cm. Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem lub z kluskami

królestwo garów
Sałatka hawajska 154

pieprz sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor

Wędrówki po kuchni
Wieprzowina z meksykańską nutką 110

solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z grzybami na słodko 116

pieca. Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion mieszamy razem i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą. Chwilę gotujemy i dodajemy zagęszczacz, lub mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej mięso. Całość chwilę podgotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. My podaliśmy je z ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z ryżem czy makaronem. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
proste curry z kurczaka 154

uważamy by nie smażyć zbyt długo bo przesmażone mięso z kurczaka robi się twarde, suche i nieapetyczne. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy jogurt cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeśli potrawa jest dla nas mało pikantna możemy dodatkowo dodać chili lub dodać więcej pieprzu. Podajemy z ryżem. Bardzo dobrze smakuje także(...)dodatkiem pieczywa. Koszt: 6 zł PS. Aby uwydatnić smak można do wody w której gotuje się ryż dodatkowo dosypać trochę curry

Tanie przepisy studenckie
Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 155

będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie

Wspólne smaki
Gulasz z mortadeli 185

następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowya do tego szklankę wody.Potrawę przyprawiamy majerankiem, warzywkiem oraz delikatem i pieprzem do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą.Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.Gotowe danie można podawać na różne sposoby:-z ryżem-z makaronem-z pieczywemMożna też zapasteryzować

Maminek kulinarny
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 196

oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe

Mango Papaja
Pierś z warzywami 375

ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut smażyć.Dodać mieszankę

Moje domowe kucharzenie
Wątróbka smażona z cebulą 178

rozgrzany olej  Smażyć do lekkiego zrumienienia z obydwu stron, teraz dołożyć do niej pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień gazu Spróbować czy wątróbka jest miękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda Smazyć pod przykryciem do miękkości. Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu uczyniło danie bardziej sytym

Proste Potrawy
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 232

dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm (z Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód(...)wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem

My Culinary Art
Polędwica wieprzowa z warzywami 189

wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)  Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.Smacznego

Smaki Edyty