smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka) 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry skórka otarta z limonki garść świeżego szpinaku sól morska do podania: orzechy nerkowca, ryż basmati Klopsiki: Szalotki
Poezja smakuryżem, polecam. Składniki: 250 g filetów z kurczaka 1 mała cukinia ( u mnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia
Gosia gotujegarnka i smażymy około 2 min., a następnie zalewamy 1 l gorącej wody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy
Kuchnia MagdaLenysmaku i owocowych składników. Tym razem wzięliśmy pod „lupę” nieszpułkę i rewelacyjny w smaku Ketchup od Jamar …poprosimy o dokładkę <3 Składniki 250 g makaronu w kształcie ryżu 1 łyżka oleju 300 g filetu z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Jamar 1 mała puszka kukurydzy 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowani, odcedzamy. Filet z kurczaka, oczyszczamy, kroimy w kostkę i na rozgrzanym tłuszczu smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Kukurydzę odcedzamy. Fasolkę gotujemy 10 min wraz z końcówkami (by woda nie dostała się do środka). Odcedzamy, usuwamy końcówki, fasolkę kroimy na 2 cm kawałki
R'n'G Kitchensmażenia sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Ps. Liście limonki kaffir, mieszankę tandoori masala i masło ghee (dokładnie takie samo, jak to którego używaliśmy mieszkając w Saudi i Omanie) możecie bez problemu kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem
słodki bratekryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka 2 liście laurowe 5-7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz olej do smażenia cebula
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawsze proces smażenia lub pieczenia przerywa się gdy mięso w środku jest jeszcze różowe i szkliste. Będzie ono wciąż "dochodzić" nawet po wyjęciu z piekarnika. Zbyt późne wyjmowanie łososia z piekarnika lub patelni jest zawsze powodem przesmażenia, czyli wysuszenia mięsa. Po wyjęciu z piekarnika posypać łososia od razu siekanym koperkiem. Podawać do ziemniaczków z wody lub białego ryżu
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka, jeśli tylko mamy ochotę. Składniki: * 900 g piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 papryka żółta * 1 mała cebula * 500 g pieczarek * 3/4 szklanki gorącej wody * 3 łyżki(...)koncentratu pomidorowego * sól do smaku * 1 łyżeczka majeranku * olej do smażenia * ulubione przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i papryki w piórka, pieczarki w cienkie plasterki. Pierś posolić, przyprawić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osobno podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać papryki, smażyć około 3-4 minuty, dodać podsmażoną pierś, wszystko zalać wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym
Zrób to smaczniektórej smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego
Stare Garypieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której
królestwo garówsmażenia i nie za suchą. CZĘŚĆ TRZECIA - POŁĄCZENIE Po 40 minutach gotowania czas na fasolę którą wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Jest to moment kiedy dodajemy również skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym
Smaki Brazyliieskalopki smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki (w razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły. Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać, z czym kto lubi – z ziemniakami, frytkami, ryżem
mojewypiekiinietylkocebulę, smażymy około 3 min. Dodajemy pokrojone pieczarki. Trzymamy na gazie dalsze 3 min. Mieszamy od czasu do czasu. Do pieczarek dodajemy kurczaka- mieszamy gotując około 5 min, po tym czasie dodajemy curry, pieprz I pomidory z puszki. " dusimy" na średnim ogniu około 10 min. Doprawiamy do smaku solą I gotowe :) Proste I szybkie- do tego ryż. Smacznego
Smaki Edytyskórka się pomarszczy. Zostawić do ostudzenia i następnie zdjąć skórkę. Miąższ zmielić za pomocą blendera i odstawić. Wykonanie -patelnię rozgrzać wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w pół-plasterki. Smażyć, aż mięso nabierze lekko złotego koloru, a cebulka zmięknie. Dodać grzybki pokrojone w duże kawałki, masę z papryk, pomidory z puszki, listki laurowe, ziele angielskie i wodę. Wody wlać tyle, żeby(...)smaku w razie potrzeby. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. To już zupełnie zależy od upodobań. Gulasz wyszedł rewelacyjny. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata łyżka masła 1-2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż świeża nać kolendry Instrukcje Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli są to filety, nacinamy skórę „w kratkę”. Pakujemy osobno i szczelnie, zawsze skórą do góry w folię aluminiową(...)kilku mm, czosnek w dość cienkie plasterki. W niewielkim rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym rozgrzewamy łyżkę masła i 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dodajemy bulion, a po chwili także sok i miąższ granata, sok z cytryny, migdały oraz przyprawy – kmin, kurkumę, cynamon i kolendrę. Mieszamy
Kulinarna Pokusakminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata łyżka masła 1-2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż świeża nać kolendry Instrukcje Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli są to filety, nacinamy skórę „w kratkę”. Pakujemy osobno i szczelnie, zawsze skórą do góry w folię aluminiową(...)kilku mm, czosnek w dość cienkie plasterki. W niewielkim rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym rozgrzewamy łyżkę masła i 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dodajemy bulion, a po chwili także sok i miąższ granata, sok z cytryny, migdały oraz przyprawy – kmin, kurkumę, cynamon i kolendrę. Mieszamy
Kulinarna PokusaTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kaszą gryczaną, ryżem lub puree z ziemniaków. Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól 2 czerwone cebule 200 g małych pieczarek 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietany natka pietruszki olej do smażenia mąka pszenna
Kulinarne przygody Gatityczosnek. Smażyłem 3 minuty. Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą, pieprzem i skórką z pomarańczy. Na patelni rozgrzałem pozostałą część oliwy, obsmażyłem klopsiki na złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przełożyłem do sosu, dusiłem na małym ogniu ok. 15 minut. Podałem z ryżem
R'n'G Kitchensmażenia i olej sezamowy. Na patelnię wrzucić boczniaki. Podsmażyć. Do boczniaków dorzucić cukinię i fenkuł. Podsmażyć. Do boczniaków z warzywami dodać sos teriyaki, ostropest, rozdrobnione chili i ok. pół szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec duszenia (cukinia musi pozostać chrupka) dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą. Danie podawać np. z ryżem (ja podałam
Weekendy w domu i ogrodzieryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy (delikatesowa- ważne!) tłuszcz do smażenia sól, pieprz Sposób
Pobite gary Barbarysmażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy na patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, Na końcu dodajemy kawałki serka topionego i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Podajemy z ryżem z warzywami. Wierzch
VioletoweKucharzeniecurry. Smaż 1 minutę. Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Gotuj około 7 minut. Część wody powinna wyparować. Dodaj odcedzoną z wody ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 6 minut. Dorsza pokrój na spore kawałki, włóż do sosu, dodaj pietruszkę lub kolendrę i gotuj już nie mieszając około 6 minut.. Podawaj z ryżem ugotowanym
Moja Mama Gotujerazem smażę. Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny. Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu. Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie
JejKuchniachorizo,smażyć wszystko przez ok minutę, następnie wlać sherry. Zagotować i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszystkie smaki. Wlać bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym pod przykryciem ogniu przez 2 godziny lub do momentu, gdy policzki są bardzo miękkie. Od czasu do czasu zamieszać jeżeli sos zbyt zgęstnieje dodać bulionu. Posypać pietruszką. Podawać z ryżem
Stare Garyryżem i surówką Składniki: 2 piersi z kurczaka sos teriyaki w butelce(ok pół) sól sezam olej Przygotowanie: piersi myjemy,osuszamy i kroimy w paski polewamy sosem teriyaki solimy odrobinę(bo sos już jest trochę słony)mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min. na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju wrzucamy kurczaka na patelnię i smażymy aż się
Swojskie jedzonkoryżem i sałatką, ale równie dobrze smakuje z dowolnym pieczywem. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 4 pojedyncze piersi kurczaka * 250 ml śmietany 36% * garść solonych orzeszków ziemnych * 100 g bekonu * 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 banany * 2 łyżki oleju * sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki (3 kawałki z jednej piersi), solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni
Mohiellamące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przykrywamy pokrywką odstawiamy na bok.W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę chwilkę podsmażamy, dodajemy osączony z zalewy i przepłukany wodą groszek. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 minut na koniec wlewamy śmietanę dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz kawałki mięsa oraz groszek. Serwujemy z ryżem lub dowolną
kgwjanczeworyżem Basmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 4 ziarenka kardamonu Szczypta imbiru ½ łyżeczki płatków chili Szczypta tymianku Szczypta rozmarynu Olej do smażenia
W kuchennej krainietartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie lub z ryżem ugotowanym
Walijskie Pichceniekaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu 2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata 1/2 szkl bulionu 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) olej do smażenia sól
Kto ugości moich gości?smażenia Rybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W czasie kiedy jarzyny się duszą rybę usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Flądrę podawać na jarzynach z dodatkiem ziemniaków lub ryżu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła
Podróż w kulinariawymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pomidory, sumak i słodką paprykę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem
Pełny talerzrazem smażyć ( dusić) ok 7 min. Dodać wszystkie przyprawy. Sól i pieprz do smaku. Ja dosalam na talerzu. na sam koniec wlać delikatnie jogurt cały czas mieszając aby nam się nie zsiadł. W tym czasie nasza dynia powinna juz być upieczona, więc należy ją dodać do reszty sosu. Zamieszać , pozwolić przejść się smakom i gotowe. Podawać z ryżem bądź chlebkami
Jemy Pijemymieszać. Smażyć jeszcze ok. 2 minuty, aż marynata wyraźnie pokryje wszystkie składniki na patelni (nie dolewamy w żadnym wypadku wody - potrawa zrobi się o wiele ostrzejsza!- ani tłuszczu). 3. Zieloną cebulkę pokroić wzdłuż na 4 węższe paski, szczypiorek pokroić na kawałki 5-6 cm. Na talerze wyłożyć kurczaka z orzechami, przybrać paseczkami szczypioru i chili. Podawać z ryżem i koniecznie
Kuchnia Prezydentowejryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób) 400 g piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka
UgotujmyTo.plsmażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie
mojewypiekiinietylkoryżem. Jednego dnia jemy kurczaka po węgiersku a następnego dodaję do sosu śmietanę i już mam kurczaka po bułgarsku. Polecam!Kurczak po węgiersku – składniki:7-8 kawałków kurczaka (u mnie podudzia)2 puszki pomidorów3 papryki2 cebule3-4 ząbki czosnkupapryczka chili lub pieprz kajeński – dla lubiących ostre smaki sól, pieprz, papryka, oliwa do smażenia Po umyciu i osuszeniu
UgotujmyTo.plZ tego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha. Składniki:60 dag piesi
Z Majeczką w kuchniSmażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy. Ostudzone filety kroimy w długie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut. Serwujemy z ryżem polanym
Kuchnia Łukaszaryż się nie przypalił. Risotto doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Farsz: Mięso mielone podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez
Pasja Smaku