smaż przez miutkę i dodaj dynię i bakłażana. Duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dorzuć suchą soczewicę oraz pół litra wody. Gotuj, aż soczewica chłonie wodę (około 10 minut). Kolejno dodaj całązawartośc puszki mleka kokosowego oraz sól. Gotuj wszsytko do całkowitej miękkości soczewicy (jeszcze jakieś 10 minut maksymalnie). Na samym końcu dodaj kolendrę. Podawaj z ryżem
greenscarfryżem a my z żoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu warzywnego 200g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 3 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, czosnek 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia
Smacznie Pysznie Kaloryczniekrólika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 półtuszki królika 1 duża główka czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz olej do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Mięso oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Mięso wkładamy do żeliwnego garnka. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół(...)wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos. Podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kulinarne przygody Gatitysmażenia wyparuje. 4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą. 5. Gotujemy całość z 20-25 minut. 6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem, ziemniaczkami
Gotowanie...to proste !smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć i puszczać soki. Wlej wodę na patelnię i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i połącz całość. Duś kilka chwil, dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Świetnie smakuje z ryżem
Anioszek w kuchniszukacie czegoś na smaczny i bezmięsny obiad, to polecam te kalafiorowo-serowe kotleciki. Na zewnątrz rumiane i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne. Bardzo dobrze smakują z ryżem i gotowaną marchewką ale można tez podać z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym ulubionym. Tanio i smacznie. Polecam:) Składniki(...)żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać starty ser i resztę składników. Ewentualnie doprawić. Masa powinna być na tyle gęsta
Maślane ciasteczkoryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne różniste. I jedno jest pewne - to, czego próbowałem było zawsze świeże i nad wyraz esencjonalne... no może oprócz piwa. Poniżej fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary
Right Behind The Kitchenmarchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym . Składniki: polędwica wieprzowa (co najmniej(...)śmietany 30% (1 małe opakowanie) 2 średniej wielkości marchewka 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, biały pieprz olej do smażenia Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć to lekko ją posolić i dodać kawałki mięsa. Ugotować przez kilka minut na średnim ogniu
Ugotowaćprzepadam za ziemniakami... trzeba je obierać i dość długo gotować, dlatego na co dzień przegrywają u mnie z ryżem, czy z makaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka(...)nich zostanie na drugi dzień. Wtedy kroję je na grube plastry, doprawiam solą morską oraz grubo mielonym pieprzem i smażę na złoto na maśle. Do tego kefir i dużo koperku... Dla mnie to wspomnienie wakacji z dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów w letnie dni. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 ząbek
Kulinarne Inspiracjesmażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ryżem
Codzienna kuchnia niecodziennasmażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków
W Mojej Kuchni Lubiędużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet. Kurczaczki najlepiej jest smażyć na umiarkowanym ogniu, na większej ilości oleju, tak minimum 0,5 cm. Więcej tłuszczu, to bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy(...)sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu, a w połączeniu z ziemniaczkami (lub ryżem) i surówką będą stanowiły pełnowartościowy obiad. Świetnie smakują także po ostudzeniu, dlatego z powodzeniem można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy lub przygotować z nich pyszną kanapkę. SKŁADNIKI
cool and mintyObiecałam w lutym przepisy z kaiążki „Gruziński smak” . Niestety ledwo udało mi się zrobić jedną rzecz z tej książki. Słowa jednak powinno się dotrzymywać
Polska Zupasię ryżu nazywana socarrat . Nie jest jednak łatwo ją uzyskać - mi paella zaczęła się przypalać i musiałam zdjąć ją z ognia. Uzyskanie idealnej paelli wymaga bez wątpienia praktyki. Paella Valenciana - przepis na podstawie przepisu ze strony skladbananow.pl na 4 porcje (moja patelnia ma średnicę 30 cm) czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg ryżu do paelli(...)środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci. 2. Przesuń mięso na brzegi patelni i wrzuć na środek zieloną fasolkę i pomidory. Smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. W tym czasie wsyp szafran do kubeczka i zalej 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do naciągnięcia. 3. Wymieszaj wszystko na patelni, dodaj białą fasolę, ślimaki jeśli
Chilli Czosnek i Oliwatłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. U nas to jednak Bartkowa powiedziała, a Bartek nasmażył! Jaki wynik? Udało się! Są! Bezglutenowe pączki! Jedynie co mnie trapi to smażenie na głębokim oleju, ale czego się nie robi aby zadowolić rodzinę Przyznam, że sam nie wierzyłem, że się uda. Są delikatne chrupiące na zewnątrz a w środku miękkie i dość(...)nadziać tak jak zwykłe – chociaż bez nadzienia też są przepyszne. Do ich przygotowania potrzeba tylko dwóch mąk: ryżowej i ziemniaczanej. Specjalnie sprawdziłem czy wychodzą ze zwykłego zmielonego ryżu i da się. Są odrobinę bardziej “zbite” niż z kupnej mąki ryżowej ale mimo wszystko są smaczne. Przy okazji tych wypieków udało się nam wyczarować inne łakocie, ale o tym już
PaleoLifezarówno świeżych jak i mrożonych grzybów (polecam prawdziwki). Sprawdzą się także grzybki suszone, których dodajemy mniejszą ilość i które wcześniej należy namoczyć. Z dodatków sprawdzą się gotowane ziemniaczki lub ryż. Pasuje też mizeria z ogórków. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 300 g dyni (użyłam hokkaido) 150 g grzybów świeżych lub mrożonych (można użyć suszonych grzybów w ilości 50 g) 1 cebula(...)rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek i łodyżki natki pietruszki. Smażymy na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy dynię oraz grzyby ( suszone należy odsączyć, a płyn zachować). Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając, przez 2 minuty. Dolewamy bulion lub wodę (z suszonych grzybów, jeśli
cool and mintySoczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku i podany z pysznym, domowym sosem Jack Danniel's. Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie(...)dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka (ok 350 g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy SOS JACK DANIEL'S 1 łyżka oliwy
cool and mintySkładniki : 3 udka z kurczaka 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera 4 łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać(...)poszatkować, obsmażyć na tłuszczu, dołożyć do mięsa, na koniec gotowania wsypać groszek, ugotować wszystko do miękkości Doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać z ryżem :) Udka były duże, więc dzieliłam je na 2 części. Kto lubi kurczaka bardziej na słodko może
Proste Potrawysmażyć, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodać dynię i wlać trochę bulionu (około pół szklanki). Zagotować i wlać mleko kokosowe. Całość gotować na małym ogniu aż dynia i papryka będą miękkie. Na końcu dodać 1 lub 2 łyżeczki curry (w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać ) i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gotowe curry podawać z ryżem
My simple kitchensosik jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :) Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki(...)pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. 2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki
Gotowanie...to proste !smażymy razem kolejne 10 minut. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mleko, żółtko i sól z pieprzem. Wlewamy do podsmażonego mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki. Kurczak w sosie śmietanowym gotowy:) Możecie do sosu dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak. Sos idealny do ryżu
NiePieprz.plpieczarek sprawia, że są naprawdę bardzo smaczne. Może się skusicie i jeśli jeszcze nie robiliście takich kotletów to zrobicie. Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do tego proponuję surówkę z selera A jeśli chcecie inne pomysły na dania mięsne to zapraszam tutaj W tej kategorii znajdziecie najwięcej przepisów. Składniki 2 pojedyncze(...)piersi z kurczaka 2 jajka 5 średnich pieczarek 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki kurkumy sól pieprz bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Mięso posiekać drobno nożem, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Włożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć kotlety obtoczone w bułce tartej
O kuchni z uczuciemzielonej, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie. Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych(...)koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do leczo. Podajemy z ryżem lub z grzankami. A Ty z czym lubisz najbardziej
Mój Smak na ŻycieSmażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rozdrobnione pomidory (razem z sokiem). Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę banany. Zalewamy mięso. Przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem
Pobite gary Barbarysmażymy do lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem
R'n'G Kitchensmażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli znowu chłodnik, tym razem z kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż
psgotujemysmażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem
Kuchnia domowa Anidaje radę! Oczywiście, jeśli jest dobrze przygotowany, czyli nie zrobi się suchy od przesmażenia lub nie pozostanie nadal surowy od niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga(...)sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego
W kuchni Karmel-itkiryżem, czy jako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy
e-PrzepisyKulinarneSmażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min. I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż
Smaki Edytysmażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem
Walijskie Pichceniewydrylować . Polędwiczki nabić na patyczki, przekładając wiśniami. Grillować około 10 minut. W trakcie grillowania przełożyć na drugą stronę. Plastry polędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem, warzywami i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)kiwi 1 pomidor 1 plater melon słodki przyprawa do dań Kucharek sos chili słodko pikantny ocet balsamiczny sok z ananasa 0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana olej do smażenia Wykonanie. Ananasa przekroić. Środek wyciąć i drobno pokroić. Papryki i cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć krótko na patelni. Dodać pokrojonego ananasa, kiwi, melon i pomidor
Kulinarny karnet Christophera