ryż smażony - 6533 przepisów (strona:250/436)

Gulasz węgierski 169

ryżem a my z żoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu warzywnego 200g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 3 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, czosnek 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Królik w białym winie i czosnku 207

królika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 półtuszki królika 1 duża główka czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz olej do smażenia świeży tymianek   Wykonanie: Mięso oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Mięso wkładamy do żeliwnego garnka. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół(...)wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos.  Podajemy z  ziemniakami lub ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Sos Ze Świeżych Kurek 191

smażenia wyparuje. 4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą. 5. Gotujemy całość z 20-25 minut. 6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem, ziemniaczkami

Gotowanie...to proste !
Sos śmietanowo-serowy z kurczakiem i pieczarkami 329

smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć i puszczać soki. Wlej wodę na patelnię i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i połącz całość. Duś kilka chwil, dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Świetnie smakuje z ryżem

Anioszek w kuchni
Kalafiorowe kotleciki z serem 154

szukacie czegoś na smaczny i bezmięsny obiad, to polecam te kalafiorowo-serowe kotleciki. Na zewnątrz rumiane i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne. Bardzo dobrze smakują  z ryżem i gotowaną marchewką ale można tez podać z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym ulubionym. Tanio i smacznie. Polecam:)             Składniki(...)żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia     Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać starty ser i resztę składników. Ewentualnie doprawić. Masa powinna być na tyle gęsta

Maślane ciasteczko
Turcja - nadmorski smak 147

ryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne różniste. I jedno jest pewne - to, czego próbowałem było zawsze świeże i nad wyraz esencjonalne... no może oprócz piwa. Poniżej fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary

Right Behind The Kitchen
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z marchewką i cebulką 274

marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym .  Składniki: polędwica wieprzowa (co najmniej(...)śmietany 30% (1 małe opakowanie) 2 średniej wielkości marchewka  1 biała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, biały pieprz olej do smażenia Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć to lekko ją posolić i dodać kawałki mięsa. Ugotować przez kilka minut na średnim ogniu

Ugotować
Młode ziemniaki na maśle z kefirem i koperkiem 321

przepadam za ziemniakami... trzeba je obierać i dość długo gotować, dlatego na co dzień przegrywają u mnie z ryżem, czy z makaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka(...)nich zostanie na drugi dzień. Wtedy kroję je na grube plastry, doprawiam solą morską oraz grubo mielonym pieprzem i smażę na złoto na maśle. Do tego kefir i dużo koperku... Dla mnie to wspomnienie wakacji z dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów w letnie dni.     Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 ząbek

Kulinarne Inspiracje
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 251

smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ryżem

Codzienna kuchnia niecodzienna
kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych... 230

smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 205

dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet.  Kurczaczki najlepiej jest smażyć na umiarkowanym ogniu, na większej ilości oleju, tak minimum 0,5 cm. Więcej tłuszczu, to bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy(...)sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.  Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu, a w połączeniu z ziemniaczkami (lub ryżem) i surówką będą stanowiły pełnowartościowy obiad.  Świetnie smakują także po ostudzeniu, dlatego z powodzeniem można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy lub przygotować z nich pyszną kanapkę.  SKŁADNIKI

cool and minty
Smażone gołąbki po gruzińsku 201

Obiecałam w lutym przepisy z kaiążki „Gruziński smak” . Niestety ledwo udało mi się zrobić jedną rzecz z tej książki. Słowa jednak powinno się dotrzymywać

Polska Zupa
Tradycyjna Paella valenciana 310

się ryżu nazywana  socarrat . Nie jest jednak łatwo ją uzyskać - mi paella zaczęła się przypalać i musiałam zdjąć ją z ognia. Uzyskanie idealnej paelli wymaga bez wątpienia praktyki.  Paella Valenciana - przepis na podstawie przepisu ze strony skladbananow.pl na 4 porcje (moja patelnia ma średnicę 30 cm) czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg ryżu do paelli(...)środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci.  2. Przesuń mięso na brzegi patelni i wrzuć na środek zieloną fasolkę i pomidory. Smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. W tym czasie wsyp szafran do kubeczka i zalej 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do naciągnięcia.  3. Wymieszaj wszystko na patelni, dodaj białą fasolę, ślimaki jeśli

Chilli Czosnek i Oliwa