ryż smażony - 6533 przepisów (strona:249/436)

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym 268

Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko

kruche babeczki
Pomidorowy gulasz z pieczarkami 180

pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby pokryły mięso do 3/4 wysokości, dodajemy  sos pomidorowy i dusimy tak 5-10 min. Pomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu, doprawiamy i podduzamy chwilkę, zagęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze z 10 min. Gotowe podajemy najlepiej z ryżem

Idę coś wszamać
Placuszki ryżowe z jabłkami i bananami 192

Dodać ugotowany ryż, mąkę, mleko,proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy. Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron

Kuchnia Pokoleń
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 182

Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany groszek, warzywną kostkę oraz ½ szklanki wody dodaj do tofu i cebuli. Podgotuj całość jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj i podawaj. To danie możesz podać z zarumienioną ciabattą, dowolną kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami

Roślinna - blog wegański
Wegańskie curry z bakłażana i papryki 162

kostkę paprykę, smażyć aż papryka zmięknie. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę wielkości kęsa, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: garam masala, paprykę, kolendrę  kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków

Codzienne Gotowanie
Cukinia w pomidorach z indyjską nutą 199

resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory, przekładamy do cukini i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane liście świeżej kolendry i podajemy Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem

Kuchenne Wariacje
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 236

mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego panierowanego kurczaka i plastry limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące  z ryżem i lekką sałatką

Kuchnia Prezydentowej
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 162

dań z makaronem , ryżem , dań mięsnych. Ja wykorzystałam go do placków ziemniaczanych . Muszę przyznać że zaskoczył mnie jego fantastyczny smak i w przyszłości kiedy nie będę miała czasu na przygotowanie domowego sosu na pewno po sięgnę po ten produkt. składniki na ok 15 placków 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos węgierski Reypol

Smakowite Dania
Leczo 139

ziemniakami, ryżem czy kaszą, ja jednak uwielbiam zjadać leczo z chlebem.  Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy kiełbasę i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory w puszce

NA MOIM TALERZU
Kapusta Pak choi z krewetkami 250

smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie. Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy. Kiedy pak choi jest  gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać. Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.   Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 231

cebulę i smażyć ok 2 minut.  Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną

Stare Gary
CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. 253

olej do smażenia Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 174

dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można

Tajskie smaki
Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą 227

Jeśli znudził Ci się kurczak to indyk jest świetną alternatywą. To delikatne mięso, które mi najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. Sprawdź przepis na obiad – indyk w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy, który przygotowuje się szybko i sprawnie. Indyk w sosie śmietanowym – przepis Sam sos śmietanowy dodany do indyka też smakuje całkiem nieźle – delikatnie i kremowo, jednak kilka(...)indyka, 200ml. śmietany 18% 2 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 1 cebula, szklanka wody lub bulionu (możesz przygotować go z domowej kostki rosołowej ), oliwa z oliwek do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, tymianek. Przygotowanie: Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną, głęboką patelnię, wrzucamy cebulę

Rozdomowiona
WARZYWNE CURRY Z MINI GNOCCHI 84

czosnkiem. Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy z ryżem, pieczywem, kaszą

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania