kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe końcówki szparagów, zazwyczaj jest to około 5 cm długości. Obierz ze skórki do 3/4 wysokości, powyżej nie ma sensu skórka jest miękka. Piersi(...)pszenną przesyp do podobnego naczynia. Panieruj roladki klasycznie: najpierw mąką, potem roztrzepane jaja i na końcu bułka tarta z dodatkiem sezamu. Tak przygotowane roladki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu przełóż roladki na ręcznik papierowy celem osączenia nadmiaru tłuszczu. Usmażone roladki przełóż do naczynia
kuron.com.pldomowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe” z piekarnika. KURCZAK ZAPIEKANY Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne, sycące i kolorowe danie „jednogarnkowe”z piekarnika. ŚLEDZIE W ZALEWIE GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny(...)konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA PO CYGAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. SAŁATKA BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna warstwowa sałatka
Blog z Apetytemrazie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka(...)kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę + 2 ząbki czosnku do smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut
Moja Książka KucharskaGulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną. Składniki: 300 g karkówki papryka czerwona marchew 2 cebule pól puszki fasolki czerwonej 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry) łyżka cukru brązowego 2 łyżki octu winnego łyżka mąki kukurydzianej łyżka sosu(...)sojowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy marchew pokrojoną w paski, po kolejnych 5-7 minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy
e-PrzepisyKulinarnedrobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy(...)minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda
Wędrówki po kuchnikroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru dwa warianty. W przypadku gdy, używacie wolnowarów Crock-Pot z powłoką DuraCeramic, możecie najpierw podsmażyć wołowinę na ostrym ogniu (pod koniec smażenia można również dodać cebulę). Jeśli Wasz model ma kamionkową misę, to umieszczamy w wolnowarze wszystkie składniki z wyjątkiem pędów bambusa (najpierw warzywa, później mięso), wlewamy bulion, ustawiamy slow cooker(...)włączamy i w zależności od jakości mięsa mamy około 3,5 do 5 godzin wolnego czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pędy bambusa. Jeżeli podaję wołowinę z ryżem lub makaronem ryżowym to często zagęszczam sos dodając czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość mieszam i gotuję jeszcze około 15 do 30 minut, Gdy jemy obiad
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekarnik do 180 st. Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia. W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie(...)obierzcie. Do rondla wlejcie wodę i włóżcie ząbki czosnku. Gotujcie przez około 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedźcie, dokładnie osuszcie. Do tego samego rondla wlejcie oliwę, włóżcie obgotowany czosnek, smażcie około 2 minuty. Dolejcie 220 ml wody i ocet balsamiczny. Gotujcie około 10 minut. Teraz dodajcie cukier, trochę soli i zioła- podgrzewajcie na niewielkim ogniu do momentu aż większość płynu
OliveandThymełyżki curry 1 łyżeczka chilli 2 cebule pokrojone w kostkę 1 por drobno posiekany mąka z tapioki świeża bazylia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, wrzucamy piersi i smażymy je około 2-3 minut z każdej strony, aż się lekko zarumienią. Następnie do wolnowaru wlewamy mleko kokosowe i dodajemy bazylię, chilli, cebulę, por oraz resztę przypraw oraz naszego indyka(...)około 6-8 godzin, albo na high 4-6 godzin. Pod koniec zagęszczamy sos 1-2 łyżkami mąki z tapioki. Serwujemy ciepłe posypane świeżą bazylią, najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan. Artykuł Indyk w kokosowym curry (wolnowar) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifesmażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać. Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego(...)zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania. Smacznego :-) Placek po węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą, ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem
Aromatyczne Podróżenajpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu(...)ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Posypać natką pietruszki lub koperku. Gotowe. Możecie
Kuchnia Pokoleńpanierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka(...)duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu wykałaczki ;) Roladki podałam z ryżem i mizerią
Kuchenne zapiski Edytyżeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. 5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem(...)mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut. Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż, np. z kukurydzą;) Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjismażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu(...)bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można
Smaki Edytyczas 10 sek reszta jak wyżej Przygotowanie sosu – w garnku roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w pół paseczki por oraz marchew pokrojoną w cienkie paseczki. Smażyć aż por zmięknie. Wlać wywar, dodać gałkę muszkatołową, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Z masy mięsnej formować okrągłe(...)Następnie dobrze rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Na koniec wlać śmietanę lub jogurt, wymieszać. Dodatkowo obsypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Danie jest pyszne smacznego
Kuchnia PokoleńWspaniale rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne gdy za oknem mroźno i ponuro. Sprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami. Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle(...)łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy chwilę aż wytopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię z chorizo. Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę
Smaki Na Talerzupapryki, kminu rzymskiego i pieprzu. Zdecydowane smaki łagodzą pozostałe składniki, czyli kukurydza, czerwona fasola oraz przecier pomidorowy. Jest to danie, które można serwować na obiad i podać je z ryżem, lub na kolację z tortillą czy też pieczywem. Z każdym dodatkiem chili con carne będzie smakowało doskonale i zaspokoi każdy głód. Składniki 1 / 2 kg mięsa mielonego wołowego 2 średnie(...)czosnku 500 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6-8 łyżeczek przyprawy do chili con carne sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wsypać na patelnię z olejem, smażyć 10 minut. Mięso razem z obranym i posiekanym czosnkiem dodać do cebuli, podsmażać
niecodziennikparyDziś mam dla Was propozycję na pyszne danie jednogarnkowe. Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki. Składniki: * pół kg piersi z kurczaka * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech(...)konserwowej * 300 g passaty pomidorowej * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech ) * sól, pieprz, ostra papryka, oregano suszone- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu ) * woda * olej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w większą kostkę, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko
Zrób to smacznieprzepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki łyżeczka chilli, oregano(...)sól, pieprz świeża kolendra Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać czosnek i przyprawy: kmin, oregano i chilli. Mieszając smażyć przez minutę. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zrumieni. Wlać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dusić około 20 minut. Na koniec dodać fasolę i dusić
wyzwania kuchennedobrze patelnię lub wok. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać. Następnie, dodajemy na patelnię cebulę, czosnek oraz chili i smażymy jeszcze minutę, mieszając. Do tego dodajemy obie papryki i jeszcze wszystko razem smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Mieszamy(...)minutę na ogniu. Na sam koniec dodajemy kawałki mango i mieszamy chwilę, aby pokryły się sosem. Ściągamy z ognia. Potrawę podajemy od razu gorącą, najlepiej smakuje z puszystym ryżem jaśminowym. Powrót na górę
Smaczna Stronasobie dużo dobra w postaci mrożonych warzyw i grzybów. W każdej chwili mogę po coś do niej sięgnąć i szybciutko będzie smakowity obiad. Zobacz przepis na kawałki Kurczaka duszonego z ryżem i kurkami Szybkie, jednogarnkowe danie to doskonały pomysł na obiad kiedy macie mało czasu Klopsiki duszone z makaronem i warzywami czas przygotowania: 30 minut składniki na 2-3 porcje: KLOPSIKI(...)wołowego 1 łyżka posiekanej cebuli 2 łyżki bułki tartej 50 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego do obtoczenia: 2-3 łyżki mąki do smażenia: 1 łyżka oleju roślinnego MAKARON I WARZYWA - 1 szalotka albo inna nieduża cebula 2 ząbki czosnku 100 g zielonego groszku mrożonego 100 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 100 g mini
Smaczna Pyzapodsmaż cebulę pokrojoną w piórka, razem z papryką pokrojoną w paski. Po 5 minutach kiedy się zrumienią i zmiękną, wsyp czosnek oraz cukinię. Smaż 2-3 minuty, wsyp paprykę w proszku. Następnie dodaj całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę(...)pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego. Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki. To danie najlepiej smakuje z ryżem lub kawałkiem pieczywa. Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. W codziennym gotowaniu najbardziej cenie sobie szybkość przygotowania potrawy oraz unikalny smak. Idealnym połączeniem tych dwóch
kuron.com.plPożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar(...)szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę. W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni
Zasmakuj Kuchnimała czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w proszku DO PODANIA : ugotowany ryż, pokruszone nachosy, tarty ser (np. cheddar), marynowana papryczka jalapeno, kwaśna śmietana, pokrojona na cząstki limonka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, kukurydzę obieramy i ostrym nożem obkrajamy(...)gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Ziarna kolendry i kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. W średnim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie przyrumieni się. Podsmażone warzywa odgarniamy na bok, a w wolne miejsce wkładamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich
cool and mintyszklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie: Ciasto wyciągamy z lodówki i odkrawamy z niego(...)zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepiamy ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy arkusz papieru lub folię aluminiową i wsypujemy obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy
ladykitchenobiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem . Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem. Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru(...)płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE: Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych oczkach na tarce. Cebulę obieram
Gotowanie Patkiszklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie: Ciasto wyciągamy z lodówki i odkrawamy z niego(...)zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepiamy ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy arkusz papieru lub folię aluminiową i wsypujemy obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy
ladykitchenDodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany) i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobniusieńko posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut. Teraz dodaj ugotowaną fasolę, około 150-200 ml wody(...)minut, aby fasola była ciepła w środku i odparować odpowiednią ilość wody. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe, tj. na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotowe! Podawaj z ryżem lub z pieczywem! Smacznego! Artykuł Curry z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfosuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę smażymy z obu stron. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wypuszczony, mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś(...)pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongbardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam wrzątkiem tak, aby przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam Dodałam posiekane świeże zioła Gotowałam jeszcze(...)minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku wszystkimi przyprawami, poza solą. Nigdy nie solę wołowiny podczas gotowania, żeby mięso nie było twarde. Można podać z kaszą gryczaną lub ryżem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobiadek proponuję pulpety z kapustą pekińską pieczone w prodiżu. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia to również możecie je zrobić w rondlu. Będą również bardzo smaczne. Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)kapusty pekińskiej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia koperek do posypania Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować
O kuchni z uczuciemsitku. Do tłuszczu jaki pozostał na patelni ze smażenia kurczaka dolać łyżkę oleju. Gdy będzie gorący, wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dołożyć paprykę pokrojoną w kawałki i chwile smażyć. Dorzucić pokrojonego pomidora i chwilę podsmażać. Dołożyć ugotowaną na półtwardo fasolkę szparagową oraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry od Folwark i dokładnie(...)wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić całość na małym ogniu ok 15 minut bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik. Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego :) Nie ma to jak błyskawiczny obiad w Błyskawiczny Piątek ! :) Podsumowanie całej akcji można z kolei znaleźć na blogu... - link wkrótce
Grunt to przepis!uznania ) Nie musimy go dawać. Pieprz,sól 1 szklanka Sera żółtego tarkowanego 5-6 łyżek tartego parmezanu Sposób: Kurczaka myjemy , oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrajamy na pół i Smażymy na patelni nie dodajac tluszczu. To samo robimy z boczkiem jeśli dodajemy. Pieczarki umyte kroimy cienko . Śmietanę roztrzepujemy dodając pieprz,sól Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym dodajemy(...)minut Następnie wyciagamy z piekarnika zalewamy śmietaną I dodajemy posiekany szczypiorek,mozzarelle,żółty ser i parmezan. Pieczemy około 20 minut w 180 C Podajemy z ryżem albo makaronem Smacznego
Viola cooks with passionzdejmujemy skórkę, oddzielamy od kości. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i marchewkę. Smażymy na umiarkowanej mocy palnika, przez około 5 minut. Często mieszamy. Pilnujemy, aby cebula się nie przypaliła. Wlewamy rosół i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego. Mąkę wsypujemy do miseczki. Stopniowo, energicznie(...)Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem
cool and mintyczerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej 1 cm kostkę, wrzucamy do miski i solimy (1/2 łyżeczki soli). Odstawiamy na 10 minut. (Jeżeli nie lubimy skórki od bakłażana(...)zmięknie ona w trakcie gotowania). Cebule, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy (garam masala, pasta curry) i smażymy około 5 minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy bakłażana i smażymy kolejne 5 minut aż bakłażan nabierze koloru. Dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość przykrywamy i gotujemy
Mohiellamiseczki, posypujemy solą oraz pieprzem i wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smażymy na złoty kolor, często mieszając. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i dalej smażymy. Do kurczaka wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy odsączone z syropu kawałki ananasa. Całość mieszamy. Wsypujemy przyprawę curry, kurkumę, wiórki kokosowe oraz rodzynki. Na koniec dolewamy syrop z ananasa. Zmniejszamy ogień(...)przez kilkanaście minut, mieszając dość często aż sos się zredukuje i trochę zgęstnieje. Na koniec próbujemy sos i w miarę potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. Smacznego
MyCookBook.pltarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę warzyw oraz ziele angielskie i liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut. Po tym czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie(...)soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby i nakładamy kolejną porcję sosu
Mango Papajapotraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania ) Wykonanie: Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut. Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać(...)odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników. Gulasz doprawić meksykańską mieszanką przypraw. Danie podawać samodzielnie lub z bagietką bądź ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowoWróciłam z wakacji z Sycylii. W barach, jak zapewne wiecie, królują arancini. Spejalność z ryżu. Moje kule powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami(...)Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce ząbek czosnku bazylia sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki
AZgotuj!cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej. Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się(...)paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek jak to Misiek, stwierdził że zajebiste było a babcia (przypomnę- 86 lat- bardzo na fleku) zapytała co to za pyszne delikatne mięsko Smacznego
greenscarfSkładniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek
W Mojej Kuchni LubięTofu jest twarożkiem sojowym.Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości(...)laktozy sięgam po ten serek coraz częściej.Dodaję go do sałatek ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam tak jak dziś – smażony w ziołach.Jest to danie fajne , lekkie , w sam raz na kolację lub podwieczorek.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* tofu naturalne – 1 op* miód – 2 łyżki* cytryna – 1 łyżka* lubczyk – 1 łyżeczka* tymianek – 1 łyżeczka
Ostra na Słodko