laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu wyciągamy skórkę z cytryny i cynamon. Kolejno mleko dodajemy stopniowo do gotującego się (na małym ogniu) ryżu, ciągle mieszając do momentu, aż ryż wchłonie mleko. Zdejmujemy go z ognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem. Smacznego Sonhos – czyli marzenia * coś na kształt naszych(...)pomarańcze 1 cytryna (skórka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron) cukier i cynamon do posypania olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy
Słodkie okruszkidodając sok z limonki . Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na minimum 30 minut Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (seler i cukinia ) marchew obieramy i również kroimy . Następnie kurczaka smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni. Często mieszamy Na wok-u oddzielnie dusimy warzywa na samej wodzie różanej z dodatkiem miodu , tymianku i estragonu (sól, pieprz do smaku) Kładziemy najpierw marchew(...)cukinię i kiełki bambusa po upływie kolejnych 3 minut. Warzywa muszą być chrupiące tj.al-dente Warzywa często mieszamy . To wszystko. Danie super smakuje w połączeniu z kaszą kuskus / ryżem . Wyłożone danie skrapiamy naszym syropem bezpośrednio na talerzu . Smacznego
Viola cooks with passionmasła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu. Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Na koniec dodajemy ryż, mannę i jajko , dokładnie wyrabiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek(...)chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką aby nam się nie rozwijało. Wszystkie oprószamy papryką i smażymy na maśle, na wolnym ogniu aż się lekko zrumienią. Przed obróceniem na drugą stronę usuwamy wykałaczki. Składniki na sos wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, jeśli keczup jest dość
Dieta moja pasjastoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle(...)bulion w proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut. Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili. Gotowe danie skrop olejejm sezamowym. Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami, makaronem soba, bądź ulubioną kaszą. Smacznego i Pięknego dnia, zajrzycie na nasz profil na Instagramie i Facebooku Smyk W Kuchni ;-) Pozdrawiamy
SMYKWKUCHNIPrzeważnie jak to w piątek u mnie bywa, ryba zagościła na moim stole. Tym razem przygotowałam ją po węgiersku. Podałam z ryżem. Może i Wy skusicie się na taką rybkę. Do przygotowania takiego dania potrzebne są filety z ryby. Nie może być ości. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na rybki, po które zapraszam tutaj 700 g filetów rybnych(...)miałam pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić
O kuchni z uczuciemdodaj pastę cebulowa. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając, aby pasta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlej niewielka ilością oliwy. Dodaj mięso pokrojone na kawałki wielkości kęsa smaż aż dobrze zbrązowieje. Następnie wlej mleko kokosowe, wodę, pastę z tamaryndowca i dodaj rozgnieciona łodygę trawy cytrynowej, sok z limonki, uprażone wiórki kokosowe i cukier - dokładnie wymieszaj, przykryj(...)czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniekurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości. Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa i pędy bambusa. SOS: pozostały sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem(...)wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego
Calzonella.comkawałki. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy. 4. Podlewamy zawartość patelni białym winem, odparowujemy nadmiar płynu (opcjonalnie). 5. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz(...)wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego
W kuchni Katieprażonego słonecznika - 1 łyżka oliwy - odrobina bazylii i ziół prowansalskich - szczypta curry - sól, pieprz ziołowy Przygotowanie: 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Potrzebną ilość obieramy ze skórki. 2. Ryż zalewamy szklanką wody i gotujemy. Dodajemy odrobinę kurkumy, aby miał żółtawy kolor. Gotujemy, aż wchłonie całą wodę. Czekamy aż ostygnie. 3. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy(...)Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy - wedle uznania, jeżeli lubimy bardziej ostre, to więcej curry i pieprzu. 5. Z masy formujemy burgery i smażymy na patelni. 6.Otrzymany produkt możemy zaserwować jako burgery w bułce, bądź jako zwykły kotletowy obiad - jak kto lubi! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleprzestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin. sos: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać(...)odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego
Stare Garymiseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy w razie potrzeby(...)przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Wlać do sosu i chwilkę gotować Można podawać kurczaka z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem. gulasz z kurczaka po węgiersku
O kuchni z uczuciempatelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia. Posypujemy go solą, pieprzem,oregano i papryką, polewamy oliwą. Kawałki kurczaka kładziemy na papierze i obtaczamy w przyprawach. Smażymy po 5 minut z każdej strony. Pergamin wyrzucamy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cytrynę kroimy w ósemki, a pomidorki na połówki. Wszystko układamy w naczyniu w którym całość zapieczemy. Każdy(...)naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać z ryżem. Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście... Składniki: 0,5 kg wołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka(...)pasty z chilli) Przygotowanie Wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, pastę chilli, posiekany rozmaryn i łyżkę oliwy dokładnie wymieszać. Wołowinę trzeba pokroić w paseczki i smażyć na dużym ogniu - to bardzo ważne, żeby mięso się smażyło, a nie dusiło we własnym sosie, dlatego polecam smażenie małymi partiami. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego
Kulinarne Inspiracjemiód do smaku Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć.Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. W międzyczasie brzoskwinie pozbawić skórki i pociąć na mniejsze kawałki (kostki). Czereśnie pozbawić pestek i przeciąć na połówki. Do przesmażonego mięsa owoce(...)ewentualnie doprawić/dosłodzić. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Danie będzie gotowe, gdy sos będzie lekko gęsty. Przygotowane piersi z kurczaka podawać z ugotowanym ryżem. *jeżeli nie macie świeżych owoców to użyjcie brzoskwiń konserwowych + do sosu wlejcie zalewę z puszki; dzięki temu sos będzie jeszcze lepiej smakować
Ugotowaćżółta papryka 285 g kukurydzy (1 puszka) 6 dużych pieczarek 1 marchew 6 ziemniaków 2 cebule Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 szklanka wody Olej do smażenia Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku. Po 5 minutach dodajemy wątróbkę, podsmażamy. Czerwoną oraz żółtą paprykę(...)kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem
VioletoweKucharzenieUwielbiam połączenie ryżu jabłek i cynamonu jest po prostu pyszne w swej prostocie :) ~ Placki ryżowe z jabłkami i cynamonem ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 5g mielonego siemienia lnianego jabłko starte na grubych oczkach ~70ml wody lub 150g jogurtu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli * z jogurtem będą bardziej wilgotne Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę(...)czasie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, a następnie smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka= 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami np, startym jabłkiem i cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebawielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas(...)pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniusurowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite polaczenie.Do tego pasuje wysmienicie smazony losos lub filet z kurczaka.Proste danie,a jakze smaczne i pozywne. Do przygotowania nawet dla bardzo. poczatkujacych "kuchcikow". Skladniki na 2 porcje: 1 cebula 2 lyzki oliwy 125 g ryzu(...)galazka rozmarynu sok z cytryny sol.pieprz Cayenne do smaku 300 ml bulione warzywnego 1 lyzka maki Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke.Podsmazyc na 1 lyzce oliwy,dodac ryz i podsmazac razem. Dolewac 300 ml bulionu stopniowo,kazdorazowo odczekac,az ryz "wypije"plyn.Ewentualnie dosolic i pozostawic pod przykryciem na malym ogniu okolo 20 minut (wg przepisu z opakowania ryzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którym zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st(...)wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmarynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw(...)Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty. 2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka, banany(...)minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati
Tajskie smakiChrupiące kotleciki ryżowe z dodatkiem tartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Są delikatne w smaku, lekkie i dobrze trzymające formę. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć w czasie
cool and mintyTen obiadek jest rozwiązaniem słodkiego i słonego 🤤 mój faworyt 😍 SKŁADNIKI (2 porcje) 240 g mięsa 200 g papryki 100 g cebuli 60 g ananasa z
Zdrowie i pysznie na talerzuTo danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :). SKŁADNIKI 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu
Mała w garnku miesza