Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam(...)takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki czy po prostu sezonowe warzywa. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Zobacz też: 5 smacznych pomysłów na kurczaka Przepis na pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut Składniki
Kuchnia Bazyliibulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach(...)posiekaną papryczkę chilli i starty imbir. Podsmażamy chwilę i dodajemy kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut
PatiGotujejakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier i połowę drobno(...)góry, lekko polewamy kurczaka z wierzchu sosem i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między
Karo in the Kitchenfasolki 1 puszka ananasa 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona papryka 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 cebula olej do smażenia 1. Pierś pokroić w kostkę lub w paski, posolić, popieprzyć i wymieszać. 2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć lekko na oleju razem z czosnkiem, dodać pierś z kurczaka(...)odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut. 5. Podawać z ryżem lub pieczywem
Jadło i czytadłotakże kroimy w kawałki -najlepiej tej samej wielkości co kurczaka . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , podsmażamy na nim kurczaka -kilka minut ( około 3 min ) , delikatnie solimy , dodajemy ananasa – smażymy mieszając około 4 minut . Dokładamy drobniutko posiekane habanero ( koniecznie do krojenia używajcie rękawiczek – to nie fanaberia , ona jest po prostu tak ostra ,że nie zmyjecie jej z palców jeszcze(...)czynem tak okrutnym ,że lepiej je chyba wyłupać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Na koniec wlewamy mleczko kokosowe , mieszamy i zdejmujemy z ognia . Podajemy z ryżem , na gorąco , można posypać świeżą, siekaną kolendrą lub szczypiorkiem . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Kokosowy kurczak z trawą cytrynową pojawił
Ogrodnik w podróżywstawiamy do lodówki na 1h. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie do warzyw(...)ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i dodajemy łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami
Walijskie Pichceniesmaku Jeżeli chcesz, aby zupa wyszła bardziej kremowa i puszysta, dodaj kawałek zimnego masła i zmiksuj ponownie. Placki ziemniaczane wegańskie Składniki 5 ziemniaków 2 łyżki mąki ryżowej z ryżu brązowego 1 łyżka skrobi jęczmiennej sól olej rzepakowy lub inny Przygotowanie zetrzyj ziemniaki na tarce (ja używam do tego celu robota kuchennego) przełóż ziemniaki do drobnego sitka i wyciśnij(...)miseczki, dodaj mąki, sól i dokładnie wymieszaj rozgrzej patelnię, wlej tłuszcz, poczekaj aż się dobrze rozgrzeje nabieraj łyżką masę ziemniaczaną i kładź na tłuszczu, formując płaskie placuszki smaż na rumiany kolor z obu stron
Szybko Szybkowarmielonej kolendry łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu sól Przygotowanie: Na łyżce oliwy z oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć 5 minut aż woda z pomidorów trochę odparuje. Wlać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy, dodać przyprawy: szczyptę soli, kolendrę, cynamon, curry oraz posiekane zioła i cukier trzcinowy. Ciecierzycę odcedzić(...)przez ok 15 minut - sos powinien się zredukować i zgęstnieć, a ciecierzyca przejść lekko smakiem pomidorów i ziół. Na koniec dosolić jeśli jest potrzeba i posypać natką. Podawać z ryżem
Kulinarne InspiracjePulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki(...)mielonej wołowinypęczek natki pietruszki2-3 ząbki czosnku1 jajkomała czerstwa bułka1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka papryki (słodkiej/ostrej/wędzonej – co kto lubi)3 puszki pomidorówsól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukruDo mielonej wołowiny dodaję umytą i posiekaną natkę. Namoczoną w wodzie bułkę odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam jajko. Doprawiam kminkiem, który nadaje wyrazistego smaku, papryką, solą i pieprzem
UgotujmyTo.pltrzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni(...)sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikdeskę/talerz i czekamy chwilę, aż zmięknie. Na jeden arkusz nakładamy nie więcej niż jedną łyżkę przygotowanego nadzienia i zawijamy sajgonkę tak, jak pokazane jest na zdjęciach. Nasze pakunki smażymy na głębokim oleju, dopóki nie zmienią swojego koloru na złotobrązowy. Następnie odsączamy je lekko z tłuszczu i już prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem(...)jest danie bardziej obiadowe (na dodatek tłuste, dlatego lepiej nie przygotowywać go zbyt często, zdrowszą alternatywą może być przygotowanie nadzienia do sajgonek i podanie go z naturalnym brązowym ryżem). (zdjęcie dodano: 20.07.2013) A na deser lub śniadanie polecam szejka bananowego z mlekiem migdałowym domowej roboty :) Lub zrobienie sobie domowego mleka kokosowego z wiórków kokosowych :) Tak miło jest nie spać
Weganizm infantylnySkładniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę(...)odkładamy do miski. ( Jak na zdjęciu powyżej) W miseczce mieszamy sos sojowy I mąkę ziemniaczaną. Odkładamy na bok. Do pustego woka nalewamy resztę oleju sezamowego , wrzucamy wszystkie warzywa- I smażymy na dużym gazie 2 min. Dolewamy bullion wołowy. Przykrywamy woka I pozostawiamy na 1 min. Po tym czasie dodajemy wołowinę I odstawiona w miseczce miksturę. Trzymamy na gazie
Smaki EdytyKamis, bo wg mnie jest najlepsza w smaku. Robiłam kiedyś z inną i mi nie podeszła. 2 łyżki sosu sojowego 1litr bulionu lub woda i kostki rosołowe Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa mrożone i cebulę, zalać bulionem. Gotować(...)sosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę ją twardszą, dlatego dodaje na smak koniec gotowania). Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Dodać do wywaru w celu zagęszczenia. Podawać z ryżem. Smacznego
Fabryka pomysłówsolą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy podudzia z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumienią. Wykładamy na talerz. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone(...)żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną, uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego
Fabryka pomysłówłyżeczka czerwonej pasty curry lub pieprz cayenne do smaku 1 łyżeczka przyprawa kurkuma 1 łyżeczka przyprawa curry 2,5 szklanki bulionu 1 pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz(...)przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem
W garach u Gosi