ryż smażony - 6533 przepisów (strona:277/436)

Chicken Tikka Masala 159

minimum pół godziny. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli należy dodać posiekany czosnek, chili, imbir i drugą połowę mieszanki przypraw. Smażyć 2 - 3 minuty. Dodać na patelnię kawałki kurczaka w jogurcie z przyprawami i smażyć około 7-10 minut dopóki nie staną się miękkie. Dodać pomidory, koncentrat(...)całość zgęstniała. Można dodać soli do smaku. Na osobnej suchej patelni prażyć przez kilka minut płatki migdałowe aż lekko się przyrumienią. Sos posypać posiekaną kolendrą i migdałami. Podawać z ryżem (mój ulubiony Basmati) lub chlebkami Naan

Karola gotuje
Satay curry z kalafiora i ciecierzycy... 160

pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy 200g mleka kokosowego Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż na malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona(...)smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejnych 5 minut, aż sos zgęstnieje, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z ryżem i/lub chlebkami naan. Nadmiar można zamrozić.     Przepis z magazynu 'Good Food' na czerwiec 2015 roku: 'Satay cauliflower & chickpea curry

Lejdi of the house
Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi 123

curry, mlekiem kokosowym oraz prażonymi ziemnymi orzeszkami (przepis autorski) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200 g mleczka kokosowego 50 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta soli Przygotowanie: mięso umyj, pokrój na małą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj na patelni rozgrzej olej, wrzuć(...)mleczko kokosowe na drugiej patelni upraż posiekane orzechy ( prażysz wsypując orzechy na suchą, rozgrzaną patelnię, prażysz do lekkiego zrumienienia) i dodaj do patelni z mięsem, dokładnie wymieszaj podawaj z ryżem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 157

Danie inspirowane kuchnią syczuańską, a dokładnie potrawą "Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie

Kuchnia MagdaLeny
RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI I CHRUPIĄCYMI KREWETKAMI PANKO 216

Dawno nie zabierałam Was w żadną kulinarną podróż, więc dziś najwyższa pora! Walizki spakowane i wsiadamy w samolot do Tajlandii. Dziś mam dla Was przepis inspirowany

Ostra na Słodko
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 131

podania gęsta kwaśna śmietana do podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych(...)się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut). Krok 3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy

Moja Książka Kucharska
Filet z kurczaka po węgiersku 166

lodówki na 1 godzinę. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Paprykę pokroiłam w grubsze paski. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Wkładałam kawałki mięsa i smażyłam krótko na średnim ogniu ze wszystkich stron. Na drugiej patelni rozgrzałam resztę oliwy i wsypałam cebulę, żeby się zeszkliła i czosnek.   Po chwili dodałam pomidory, mięso, a na koniec paprykę(...)się zagęścił, mięso zmiękło a papryka była al. dente. Wszystko wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Teraz już mogłam gorące danie podać na stół. Do mięsa wybrałam ryż. Polecam tak przygotowanego kurczaka. Jest wyjątkowy w smaku i mam nadzieję że kusząco wygląda. Zapraszam więc i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło

Kuchnia u Krysi
Potrawka z czerwonej soczewicy 114

ciągnęły cudowne zapachy 😊 Moim ulubionym dodatkiem do potrawki jest świeże pieczywo, ale możemy również j ą  podać z innymi dodatkami np. z ryżem   lub chlebkiem naan :-)   Składniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin(...)łyżka, garam masala 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, owoc jałowca 3 ziarna, zioła prowansalskie pół łyżeczki, chili do smaku, pieprz i s ó l do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice

kulinarne odsłony pati
Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem 163

Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Czas przygotowania(...)pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego ziarenka z połowy granata 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. W szklance mieszamy curry, majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Ananasa kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety mielone faszerowane parówkami 176

środku, o której (jak prawie zawsze) nic nie wiedział. I o to chodzi. Lubię Go zaskakiwać. Udało się po raz kolejny;D Do obiadu dodajcie ziemniaki, surówkę, także ryż lub ulubioną kaszę. Taki mielony komponuje się z każdym kulinarnym towarzystwem dobrze. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta(...)niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. W misce wymieszaj mięso z jajkiem, wodą, przypraw, na końcu dodaj cebulę z patelni wraz z olejem

Zasmakuj Kuchni
Ryba w cieście z curry 114

Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką  Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem(...)Odstawić na 20 min w chłodne miejsce. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry sól pieprz Dodatkowo olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i  smażyć na rozgrzanym oleju. ryba

O kuchni z uczuciem
Burgery z indyka, kolendry i kminku 178

kminku. Podawajcie w bułce z dodatkami jak do hamburgera. Możecie też dodać je do obiadu, wystarczy jakaś sałatka, np. z sałaty maślanej i jogurtu, do tego ziemniaki lub ryż...:) Składniki (na 7 burgerów): 500 g mięsa świeżo zmielonego z indyka 1 średnia cebula masło klarowane sól, pieprz 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach łyżeczka kminku całego (nie utartego(...)klarowanym maśle. W misce wymieszaj mięso z cebulką, dodaj sól i pieprz oraz świeżo zmielone, np. w moździerzu kolendrę i kminek, dolej wody. Wymieszaj, formuj kulki, spłaszczaj je i smaż na rozgrzanym klarowanym maśle. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Chili con carne z makaronem 236

piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, kukurydzę(...)minut.  Makaron (u mnie razowy penne) ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wrzucić do mięska, dokładnie wymieszać całość. To danie można podać na wiele sposobów z ryżem, makaronem, pieczywem czy w tortilli, wedle uznania. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Schab duszony w czarnej kawie 141

dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko. Inspiracja  gazeta Moje Gotowanie z 1997r Składniki 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 100 g masła 1 czubata łyżka mąki(...)oregano 1 łyżka majeranku sól pieprz Mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć mięso z każdej strony, a następnie wyjąć go na talerz. (mięso najlepiej smażyć małymi porcjami). Na tym samym maśle przyrumienić cebulę posiekaną w drobną kostkę, a następnie dodać posiekany czosnek. Wsypać mąkę i chwilę smażyć mieszając. Dodać wodę , mięso, kawę. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Ragout z kaczki 108

mięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować(...)starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut. Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami. Podawać z ryżem. zastawa

królestwo garów
Zupa pomidorowa z paluszkami grissini 120

Aromatyczna, zdrowa i pożywna zupa. Robi się ją szybko a najlepiej smakuje z włoskimi paluszkami grissini, choć równie dobrze można ją podać z ryżem. Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. 1 cebula 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki) pieprz, sól bazylia suszona bazylia świeża 3 łyżki oliwy(...)grissini Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną

Smakołyki Asi
Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 161

łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię(...)gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą. Smacznego! English version Pumpkin and chicken fall curry (6 servings) Ingredients: 2 chicken breasts, sliced into strips 3 tablespoons olive oil 2 tablespoons

karmelowy
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 128

praskę przesmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka.  Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości.  Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około(...)posypać go niewielką ilością tymianku) gdy się zrumieni, przełożyć go do mięsa, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut aż wszytko będzie miękkie.  Podawać z chlebkiem nan lub ryżem. Curry nałożyć na talerz, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili, dymką oraz ćwiartkami cytryny (danie nabiera nieco innego smaku, gdy delikatnie skropimy je sokiem z cytryny).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak w pomidorach 136

chili w proszku, oregano pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, po czym wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie mięso smażymy na odrobinie oleju i usmażone mięso zdejmujemy z patelni do innego naczynia.  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na odrobinie oliwy musimy zeszklić cebulę, następnie do cebuli dodajemy(...)kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy lub ryżu (u mnie kuskus

psgotujemy
Chicken tikka masala 347

obserwujcie. Kiedy kurczak się piecze na patelni, na klarowanym maśle podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Niech zmiękną, rozpadną się i zagęszczą sos. Po tym czasie dodajemy pozostałą część(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy i wrzucamy upieczonego kurczaka. Razem dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z  chlebkami indyjskimi, na które przepisy podałam wczoraj  lub ryżem basamti, o którym pisałam tu . Mam nadzieję, że Wam zasmakuje

W kuchni wieczorem
Roladki drobiowe z bananami 306

zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu i na gorącej ułożyłam zapakowane roladki. Przykryłam pokrywką i smażyłam, łącznie przez 15minut ( w połowie tego czasu przełożyłam na drugą stronę i zmniejszyłam temperaturę pod patelnią). Po tym czasie kuchenkę wyłączyłam i zostawiłam roladki pod przykryciem jeszcze(...)minut, aby soki się wchłonęły. Roladki drobiowe z bananami wyszły przepysznie. Mięso delikatne, ostro przyprawione i lekko złagodzone smakiem banana. Kolejne niezwykłe połączenie, bardzo pozytywnie zaskakujące. Podałam z ryżem i szpinakiem sezamowym . Smacznego. Wydrukuj przepis The post Roladki drobiowe z bananami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin 403

wykonania dania w naprawdę ekspresowym tempie sięgnęłam po sos z firmy Blue Dragon. Sos jest naprawdę bardzo dobry, lekko słodki i wyrazisty w smaku. Idealny zarówno do dań z ryżem jak i makaronem. Z tej firmy próbowałam również sos Chow Main w słoiku i także gorąco go poleca. Jeśli dopiero zaczynacie z kuchnią azjatycką jest to dobre rozwiązanie, zanim zaopatrzycie(...)sosem Hoisin             Składniki: 200 g makaronu Chow Main 1,5 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około 4-5 grzybów mun 1 marchewka 1 ząbek czosnku

Mania Gotowania
Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert 145

musztardy - pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego) - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko rozgrzanego piekarnika). 2. Camemberty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. 3. Do pozostałego(...)połowy śmietanki oraz tymianek. Dodajemy ser i musztardę, mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Powoli rozrzedzamy sos śmietanką do uzyskania pożądanej gęstości. 4. Polewamy sosem kotlety. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem

Kraina Tysiąca Smaków
Szaszłyki z kurczaka 125

pogody na grilla niestety , ale zrobiłam szaszłyki na patelni. Tutaj podane będą z ryżem , ale z każdym dodatkiem smakują idealnie. Nawet same z sosem czosnkowym są świetne. Dzisiaj sobota więc mamy więcej czasu by poszaleć w kuchni.     Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego  Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta(...)pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami

Magiczne Życie Marty
Nietypowo. I kurczak. 302

ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby.  Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory  zmiażdżyłam(...)dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa,  wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut.  Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują

W kuchni Karmel-itki
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 183

oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania.   Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów(...)wiórki kokosowe, około 2-3 łyżek, a zamiast wody z kokosa – przegotowana woda z kranu. W woku lub dużym rondlu rozgrzewamy mocno masło albo olej. Wrzucamy utłuczone przyprawy i smażymy, aż zaczną się prażyć i podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry

Karo in the Kitchen
Kalmary w sosie pomidorowym 175

Pyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 2-3 porcje(...)robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut  mieszając od czasu do czasu,  aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać

Stare Gary
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 263

przecedzonego wcześniej bulionu.   W garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy razem minutę, mieszając. Dodajemy obie koreańskie pasty, wlewamy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy pasty w płynie. Wlewamy pozostały bulion ze szczypiorem, dodajemy mięso kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy razem przez(...)dużo lepsza jest ugotowana rano i zjedzona później, albo ugotowana po prostu dzień wcześniej – smaki w niej potrzebują chwilę czasu na to, żeby się rozwinąć. Zupę podajemy z ryżem jaśminowym, z porcją dodatkowego świeżego szczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem.   Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego

Karo in the Kitchen
Domowe curry z kurczaka. Mój ulubiony przepis na piersi z kurczaka. 204

już było, na to nie mam ochoty. Jak dla mnie curry to oryginalny i pyszny przepis na piersi z kurczaka. Dużo warzyw, przypraw. Dodatki też możemy dobrać różne: ryż, chlebek naan, papadoms. I w sumie ze zwykłego kurczaka robimy prawdziwą ucztę. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 4 papryki (2 czerwone, 2 zielone) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól, pieprz (ewentualnie można jeszcze dodać anyż i liść laurowy) Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebule i smaż na wolnym ogniu. Dodaj czosnek a następnie imbir (jeżeli możesz dodaj świeżą kurkumę) oraz wszystkie przyprawy. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko dokładnie zmiksuj

wysmienity
Pesto bakłażanowo-paprykowe 110

Przepis na przepyszne pesto z bakłażana, papryki oraz pomidorów.   Pesto jest doskonałym dodatkiem do kanapek, makaronu czy ryżu. Smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło! Potrzebne będą: - 1 bakłażan; - 1 czerwona papryka; - 1 cebula; - 4 duże pomidory; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oleju kokosowego; - sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku; - 250ml oliwy z oliwek(...)zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrytą olejem kokosowym. Doprawiamy przyprawami i solą morską, a następnie mieszamy i smażymy. Co jakiś czas dolewamy wodę aby warzywa się poddusiły i czekamy, aż woda wyparuje. Usmażone warzywka przekładamy do garnka i blendujemy. Możemy oczywiście dodać do warzyw natkę pietruszki, która doda aromatu

MintTaste
Kurczak aroniowo-sojowy na Ostatki i "Chata" 206

słodkie saki 😔 A że w barku był niezbyt słodki likier z aronii, powstała szybka polska wersja tego kurczaka 😋 Składniki (na 3 porcje): podwójna pierś kurczaka 2 łyżki oleju do smażenia 75 ml sosu sojowego 75 ml wody 75 ml likieru z aronii ok. 4 cm świeżego imbiru Piersi obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać wodę(...)sosu włożyć obsmażone piersi. Gotować na palniku o średniej mocy ok. kwadransa - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, by alkohol odparował. Podawać z ryżem (u mnie niedoprawiany ryż z czarną fasolą - przepis wkrótce) i surówką, np. kimslaw . Wkrótce na ekrany kin wchodzi film pt. "Chata" nakręcony na podstawie książki Williama Paula Younga pod tym samym

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka w sosie z suszonych pomidorów 183

Składniki: 600-800 g chudej karkówki przyprawy: majeranek, czosnek, słodka papryka, sól, pieprz, kminek garść suszonych pomidorów (użyłam suchych, nie w oliwie) olej do smażenia 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Następnie obsmażyć z obu stron. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić(...)gotować aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku (słodką papryką, solą, pieprzem i czosnkiem), zabielić słodką śmietanką. Mięso podałam z sałatką z buraczków i ryżem

Czerwień i błękit
Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło 146

postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad. Składniki na 2-4 porcje (zjedliśmy z Miśkiem pół na pół, ale my jemu dużo zielska): około 200 g świeżego szpinaku(...)połówek suszonych pomidorów 1 czerwona cebula szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i pomidory. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wszystkie składniki (z wyjątkiem szpinaku). Smaż przez minutę cały czas mieszając. Dodaj szpinak, smaż przez kolejna minutę cały czas mieszając aż szpinak „zwiędnie”. Gotowe! Podawaj od razu! Smacznego

greenscarf
Leczo 206

zrobiłam z mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego kilka(...)sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie można dodać dużą garść fasolki szparagowej oliwa WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe.  Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać

Passions hobbies life
Paprykarz z kurczaka 254

Danie z kuchni węgierskie, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami. Składniki 4 filety z kurczaka 1 cebula 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej pół szklanki bulionu z kury białe wytrawne wino 1/4 szklanki śmietanki 30 % oliwa z oliwek Przygotowanie   Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty(...)Filety po umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem. Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem

R'n'G Kitchen
Skrzydełka kurczaka w miodzie 492

imbiru 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1kg skrzydełek kurczaka 1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części.  Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy. 2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz wypłynięcia tłuszczu spod skóry. 3. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka. Dusimy około 20 minut(...)czasie odkrywamy i gotujemy około 20 minut, do momentu aż prawie cały  sos wyparuje, oblepiając mięso. Mieszamy delikatnie, żeby skrzydełka się nie pokruszyły. Rada: najlepiej smakują podane z ryżem, choć solo także są wyśmienite ;-). A jakie są Wasze ulubione sosy do kurczaka? Czy spotkaliście się już kiedyś z tym przepisem

Perfect home life
Ratatouille (ratatuj) 164

łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym gazie pod przykryciem bulkają sobie i miękną. Jeśli będzie(...)Teraz doprawiamy gotowe danie solą, pieprzem i ziołami wedle uznania, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zajadamy :) Gotowe danie doskonale smakuje na ciepło i zimno, można jeść je samo, z ryżem, pieczywem lub jako dodatek do mięs. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 220

samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników)  podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie(...)temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 552

wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie:  Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy(...)sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy

Kitchens Alphabet
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 207

mąkibulionWykonanie:Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach(...)pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami :) Smacznego

Walijskie Pichcenie