czosnek, a potem wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy(...)wody. Duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 3 Dodaj do mięsa odsączoną z płynu czerwoną fasolkę, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Gotowe. Podawaj z awokado, ryżem, tortillami, gęstym jogurtem, świeżą kolendrą i cząstkami cytryny. Polecamy Wam przepis na zdrowe, domowe tortille . Chili con carne można swobodnie mrozić. Dlatego warto jest go przygotować więcej i nadwyżkę włożyć
Niedzielny kucharztylko jeść. Polecam i Wam ten pyszny i prosty przepis. W przepisie użyłam produkty od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają mąkę, płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 2 szklanki maślanki pół szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych PZZ Białystok 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)ilość zależy od upodobań) 2 jajka klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać ciut więcej) odrobina oleju do smażenia cukier puder do oprószenia placuszków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy wstępnie łyżką. Następnie wbijamy jajka dodajemy płatki owsiane, cukier, dużą szczyptę cynamonu i wlewamy
Słodkie okruszkiSiekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 papryki ( użyłam po trochu papryki żółtej i czerwonej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku olej do smażenia *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy
Blog z ApetytemPrzygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty. Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie. Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około 20 minut(...)Dodać i dusić kolejne 5 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Dodać do potrawy i dusić kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podawać gorące z ryżem lub plackami tortilli. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 376,9 kcal Tłuszcz: 18,2g Białko: 31,2g Węglowodany: 19,2g Smacznego
Zielona Kuchnianadchodzący weekend. Składniki ( 4 porcje): 2 podwójne piersi kurczaka, 4 plastry szynki, 4 połówki brzoskwini (z puszki), przyprawa 5 smaków lub inna wg gustu, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć, przekroić w połowie ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć. Następnie rozbić tłuczkiem. Brzoskwinie zawinąć w plastry szynki. Następnie taki pakuneczek układamy(...)żeby się nie rozpadło. Posypujemy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy ze wszystkich stron po czym przykrywamy pokrywką i podsmażamy pod przykryciem. Podajemy z ryżem. Przyprawy można dodać również do środka
Państwo Wojtczuk gotująsurowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku dodatkowo olej i bułka tarta do obtaczania kotlecików. Przygotowanie kotletów rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja kupuję kaszę w woreczkach-jak ryż. Gotujemy około 15 minut. Następnie dokładnie odcedzamy z wody i zostawiamy na chwilę. Ugotowaną kaszę dajemy do miski. natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do kaszy. Ugotowane jajka(...)tarce, albo drobniutko siekamy albo tak jak ja dajemy do malaksera i rozdrabniamy-dodajemy do kaszy. Następnie cebulkę siekamy bardzo drobno lub rozdrabniamy w malakserze i na łyżce masła smażymy z pokrojonymi grzybami. Dodajemy do masy. Następnie dodajemy przyprawy, mąkę, bułkę tartą, jajko, zmiażdżony w prasce czosnek , i wszystko dokładnie mieszamy . Następnie z masy urywamy po trochu i formujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Dokładamy do mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Także(...)zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryWrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut. Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką i ostrą). Dodałam czosnek a na koniec sól i pieprz. Wymieszałam i dołożyłam jeszcze koncentrat pomidorowy(...)wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut. Moje leczo jest gotowe. Pyszne, aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem... Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysikukurydzianej +1 łyżka wody Pieprz Chili w proszku sól ½ szklanki wody Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino. Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy cukrem, pieprzem(...)dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną dymką. Dusimy przez 3 minuty. Delikatnie mieszamy tak aby nie pokruszyć tofu. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy, dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki Ewywrzucamy do miski i odstawiamy na bok, my zajmiemy się wołowiną. W pustym już woku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju. Gdy jest on mocno rozgrzany wrzucamy wołowinę i smażymy ją, często mieszając – żeby każdy kawałek równomiernie się usmażył. Zajmie to pewnie kolejne 3-4 minuty :) Gdy wołowina jest już usmażona wrzucamy do niej warzywa i podlewamy 1/3 sosu, mieszamy(...)sosu, i znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćczarny tabasco Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy kurczak już nam się wstępnie obsmaży dosypujemy odrobinę pieprzu cayenne, pół łyżeczki kurkumy i ostrej papryki i łyżeczkę curry. Dorzucamy zieloną paprykę, mieszamy wszystko(...)kilka minut. W jogurcie rozpuszczamy 2-3 łyżeczki przyprawy curry. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i z powrotem przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub frytkami, wedle uznania
Gotuj z Rumcajsemchudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy. Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie(...)natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie) 1 jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie udusiły
Kulinarne InspiracjeLeczo jest moim ulubionym warzywnym daniem. Zawsze czekam kiedy to pojawią się świeże wiosenno-letnie warzywa. Oprócz tego że jemy leczo w domu z ryżem, makaronem lub bułką to mrożę je jeszcze. W zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża(...)małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa
Kuchenne Wariacjeplasterki szynki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ułóż na niej filety. Smaż na jednej stronie 3 minuty, a a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj do mięsa pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, posiekaną bazylię i masło. Przemieszaj i podgrzewaj wszystko jeszcze jakieś 5-6 minut. Jeśli(...)kwaśny dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru. Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera. Danie podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego! Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku
Słodko-Słony Świat Ilonypaprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym(...)około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliamniejsze cząstki lub w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki w większe cząstki a paprykę w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i doprawiamy przyprawą do gyrosa , smażymy od czasu do czasu przewracając z każdej strony. Do mięsa dodajemy cebulkę , pieczarki a także paprykę. Całość mieszamy i dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę(...)szklanki , doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie potrawkę zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobina wody. Gotujemy około 5 minut. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ryżem i surówką
Smakowite Daniapatelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca. Po tym czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga(...)redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć. Piersi podajemy w całości lub pokrojone w plastry. Podajemy z ryżem mięsem ,lub tylko z surówką . Smacznego! Petto in rauszu-- da Gordon Ramsay Ingredienti 2 petti di pollo con pelle olio d'oliva
w mojej kuchniobtaczamy w złocistej przyprawie do kurczaka ( uwaga jeśli używamy tej przyprawy to już nie solimy!) lub jeśli za nią nie przepadamy oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnie i smażymy. W tym czasie możemy obrać banany i pokroić w talarki. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy pomidory w zalewie z puszki. Doprawiamy oregano i chili ( ilość w zależności od upodobań, jeśli(...)może chili całkowicie pominąć) i mieszamy. Chwile trzymamy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojone banany. Całość dusimy chwilę na małym ogniu by banany zmiękły. Sos możemy podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Kolizje Smakówmogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy(...)łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa) 3 łyżki oleju 1łyżka mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić
Fabryka pomysłówDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy
Oryginalny smaksuszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy(...)morską i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić także sokiem z limonki. Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu
Poezja smakujogurtu · 100 ml wody · Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą. 2. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone w słupki(...)smak świata kurczak TikkaMasaka rozrabiamy z jogurtem oraz wodą i łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy. 4. Danie gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilaprzygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam(...)jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i znaleźć przepis na swoje ulubione. Składniki na gołąbki z mięsem i papryką, oraz ryżem dla 2-3 osób, z tej ilości farszu wychodzi ok. 12 gołąbków, ale mając tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd dłuższego czasu przyglądałem się temu daniu na blogach. Każdy ma swój sposób na jego urozmaicenie, wiec i ja go znalazłem . Składniki : - makaron spaghetti. Klopsiki : - około
Przepisy Mikołajapuszki lub z własnych przetworów. Składniki: filet z dorsza 1-2 cebule puszka pomidorów ulubione przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i oregano olej do smażenia Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju gdy już się zeszkli dodajemy puszkę pomidorów - jeśli mamy w całości spokojnie rozdzielimy je podczas duszenia szpatułką, dodajemy(...)dusimy pod przykryciem ok 10 min rybę solimy i pieprzymy z obu stron układamy na pomidory i dusimy pod przykryciem ok 10-15 min Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Gotowanie z pasjąprzygotowałam z tartą marchwią. Pasuje także cukinia, pieczarki, pomidory, kiszonki takie jak papryka marynowana lub dowolne (korniszony, małosolne lub kiszone) ogórki. Do takich kotletów można dodać także ugotowany uprzednio ryż lub kaszę gryczaną. Będzie pysznie! A kotlety podać z ziemniakami i surówką, na ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! ). Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody sól, świeżo zmielony pieprz do smaku majeranek suszony, papryka słodka suszona do smaku olej do smażenia + bułka tarta do panierki – około 5 łyżek Przygotowanie: W misce mieszam mięso z tartą marchewką (trę na małych, czasem dużych oczkach), dodaję jajko, wodę i czosnek, ugniatam ręką. Posiekaną drobno
Zasmakuj Kuchniniedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze(...)dodaję 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem. smacznego
Gotowanie Patkipapryka słodka w proszku, rozmaryn, vegeta Przygotowanie : Pierś pokrojoną w kostkę doprawiam solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i papryką słodką w proszku . Wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażę. Następnie dodaję cebulkę i podsmażam ok 10min na wolnym ogniu. Podsmażone mięsko wraz z cebulką przekładam do większego garnka i zalewam 2 szl bulionu. Gdy się zagotuje dodaję cukinie(...)marchewkę przyprawiam Vegetą i gotuję ok 10min. Śmietanę 12% mieszam z 2 łyżkami mąki i zaklepuję gulasz. Moja propozycja podania to z plackami ziemniaczanymi. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Kuchnia u MamyLiść lubczyku Sól Pieprz 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 4 łyżki słodkiej kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone w drobną(...)wodą oraz dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ryżem
VioletoweKucharzeniefasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół(...)czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, ser żółty 100 g, Sposób przygotowania: Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso, majeranek, paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy
kulinarne odsłony patiSkładniki: 250 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebulka szalotka 100 g makaronu ryżowego imbir rozmaryn ostra papryka olej do smażenia Składniki na sos: sok z dużej, dojrzałej pomarańczy sok z limonki 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania sosu: Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym(...)mąką ziemniaczaną. Sposób wykonania: Cebulkę z czosnkiem i łyżeczką cukru podsmażamy na oleju. Dodajemy krewetki i podsmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Po czym dodajemy sos. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy ryż dookoła układamy przesmażone warzywa, a na wierzchu krewetki. Przepis na 2 porcję
Przepisy kulinarne babci AntoninyPikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor, Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu(...)zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę w paski,kostkę jak kto woli Obrać i posiekać ząbek czosnku, smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać, dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Gdy warzywa się duszą
w mojej kuchnisposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu Kotlety , krokiety czy zapiekanka . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny(...)śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając. Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić do miękkości marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić
O kuchni z uczuciemkostkę, posolić i popieprzyć, odstawić. Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać(...)minut. Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne GotowanieDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na oszukane, wegetariańskie "keftedes" . Z kaszy jaglanej i mojego ukochanego sera halloumi, doprawione świeżymi ziołami, kuminem i papryką. Upiekłam
Chilli Czosnek i Oliwadużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia(...)Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut. Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem. Przygotowanie sosu pomidorowego: Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej
Moja Delicjałyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkołyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkołyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkogrubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową i galangal, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i chli, liście kafiru, chwile smażyć. Przyprawy zalać mleczkiem kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć(...)gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę. Przełożyć na talerze, polać sosem kokosowym. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz sosem chili w ilości wg. uznania
SzczyptaSmaQKurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI:– filet z kurczaka – 2 szt- jabłka – 3 szt- miód – 2 łyżki- czerwone wino – 2 łyżki- mąka(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, podlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy
Ostra na Słodko