niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze(...)dodaję 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem. smacznego
Gotowanie Patkipapryka słodka w proszku, rozmaryn, vegeta Przygotowanie : Pierś pokrojoną w kostkę doprawiam solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i papryką słodką w proszku . Wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażę. Następnie dodaję cebulkę i podsmażam ok 10min na wolnym ogniu. Podsmażone mięsko wraz z cebulką przekładam do większego garnka i zalewam 2 szl bulionu. Gdy się zagotuje dodaję cukinie(...)marchewkę przyprawiam Vegetą i gotuję ok 10min. Śmietanę 12% mieszam z 2 łyżkami mąki i zaklepuję gulasz. Moja propozycja podania to z plackami ziemniaczanymi. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Kuchnia u MamyLiść lubczyku Sól Pieprz 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 4 łyżki słodkiej kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone w drobną(...)wodą oraz dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ryżem
VioletoweKucharzeniefasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół(...)czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, ser żółty 100 g, Sposób przygotowania: Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso, majeranek, paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy
kulinarne odsłony patiSkładniki: 250 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebulka szalotka 100 g makaronu ryżowego imbir rozmaryn ostra papryka olej do smażenia Składniki na sos: sok z dużej, dojrzałej pomarańczy sok z limonki 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania sosu: Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym(...)mąką ziemniaczaną. Sposób wykonania: Cebulkę z czosnkiem i łyżeczką cukru podsmażamy na oleju. Dodajemy krewetki i podsmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Po czym dodajemy sos. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy ryż dookoła układamy przesmażone warzywa, a na wierzchu krewetki. Przepis na 2 porcję
Przepisy kulinarne babci AntoninyPikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor, Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu(...)zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę w paski,kostkę jak kto woli Obrać i posiekać ząbek czosnku, smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać, dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Gdy warzywa się duszą
w mojej kuchnisposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu Kotlety , krokiety czy zapiekanka . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny(...)śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając. Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić do miękkości marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić
O kuchni z uczuciemkostkę, posolić i popieprzyć, odstawić. Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać(...)minut. Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne GotowanieDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na oszukane, wegetariańskie "keftedes" . Z kaszy jaglanej i mojego ukochanego sera halloumi, doprawione świeżymi ziołami, kuminem i papryką. Upiekłam
Chilli Czosnek i Oliwadużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia(...)Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut. Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem. Przygotowanie sosu pomidorowego: Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej
Moja Delicjałyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkołyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkołyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkogrubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową i galangal, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i chli, liście kafiru, chwile smażyć. Przyprawy zalać mleczkiem kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć(...)gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę. Przełożyć na talerze, polać sosem kokosowym. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz sosem chili w ilości wg. uznania
SzczyptaSmaQKurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w
Bernika - moj kulinarny pamietnik