ryż smażony - 6533 przepisów (strona:264/436)

Polędwiczki w sosie camembert 79

natki pietruszki olej do smażenia       *** Polędwiczki kroimy na na 2-3 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Ser camembert kroimy w kostkę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz *** *** Na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso podsmażamy drobno pokrojoną(...)ogniu do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać *** *** Do sosu dodajemy mięso, posypujemy pietruszką i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż mięso przejdzie smakiem sosu *** *** Danie podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem 650

cienkie paski i wrzucamy na dużą patelnię (lub płaski garnek) z rozgrzanym masłem. Po 2 minutach smażenia dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Podgrzewamy mieszając do momentu zeszklenia. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski mięso z kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż mięso ze wszystkich stron się zetnie. Następnie zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody, zmniejszamy ogień(...)marchewką. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem.  Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki

Qchnia po prostu
Buraczki zasmażane 124

niż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier   Umyte buraki ugotuj w całości(...)odstaw do przestudzenia. Obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj je z przyprawami – solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez krótką chwilę na małym ogniu (maksymalnie 5 minut) . Gotowe   Rady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy

Kulinarny S.O.S.
Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 213

Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście(...)lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką . Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy, sałatek. Polecam! Warto zapoznać się z ofertą Octim . I warto przygotować sobie takie pieczarki Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 sztuk pieczarek) 6 większych pieczarek 2 łyżeczki (z górką) musztardy ze smażoną cebulką Octim 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Piersi z kurczaka po meksykańsku. 859

słodko-kwaśny sos jest tak sycący, że wraz z soczystym kurczakiem mogą właściwie stanowić pełne danie. Jeśli jednak nie możecie wyobrazić sobie obiadu bez porcji węglowodanów, to oczywiście kupka ryżu, tortilla lub kromka klasycznego pieczywa będzie jego świetnym uzupełnieniem. Składniki: 3 - 4 nieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 (1+1) łyżeczki soku z limonki 1 cebula(...)puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie i soku z limonki (1 łyżeczka) z dodatkiem soli i pieprzu wg smaku. Odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości

zadanie-gotowanie
Curry z batatami, cieciorką i szpinakiem 208

stanie się miękka i zeszklona (przez około 3 minuty). Do cebuli z kminem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę). Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną(...)miękkie (przez około 30 minut). Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku będą uduszone. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Curry podawać z ryżem/komosą ryżową, oprószone wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Ziemniaki należy pokroić w małą kostkę. Im kostka będzie większa, tym ziemniaki

Gospodyni Miejska
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 137

słona,dlatego uważamy z ilością soli). Każdy filet owijamy w plasterki szynki i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ok. 5 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 4 minuty. Na drugą patelnię wlewamy ok 200 ml. białego, wytrawnego wina, które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy(...)zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii

Kopystką po garach
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 169

nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój(...)drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Posiekaj pietruszkę. Posiekaj bardzo drobno czosnek. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę, po chwili dodaj posiekany bardzo drobno czosnek. Smaż przez chwilę – niech cebula nabierze lekko złotawego koloru. Dorzuć cukinię i smaż przez kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnie z ognia i daj warzywom wystygnąć. W tym czasie pokrój w dość dużą

Eat me! Fit me!
Ryba w sosie pomidorowym 104

naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, dolewając w razie potrzeby kolejną porcję oleju, usmaż pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę smaż, miesząc. Całość podlej wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Gotowym sosem pomidorowym polej rybę w naczyniu żaroodpornym i odstaw na chwilę(...)smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania zalewy pomidorowej – powstały

blog.moje-pasje.info
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce 111

mnie placki :) trochę nietypowe. W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny"  bo z kalafiora. Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową. Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie! Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce około 80 dag ziemniaków 1 duże jajo 1/2 kg pieczarek 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 duże cebule(...)brokuł 2 łyżki masła sklarowanego sól i pieprz do smaku olej do smażenia placków Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem. Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki

Gotuj Sam!
Potrawka z patisona. 160

Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali i szczypty soli przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski),  groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim(...)czasu do czasu.  Zalać pomidorami z puszki i dodać łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu aż patison i papryka zmiękną, ale pozostaną jędrne (około 10 minut). Podawać z ryżem, kaszami lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 165

najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno(...)mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej.Na ok 2 min.przed końcem dokładamy dymkę czyli szczypior z cebulkami.Ponownie przyprawiamy do smaku.Posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z ryżem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KARTOFLANKA MOJEGO DZIECIŃSTWA 163

sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę.Smażymy,przekładany wszystko do garnka i zalewamy esencjonalnym bulionem.Gotujemy ok.30 minut.Dodajemy posiekaną matkę pietruszki,przyprawiamy.Smacznego!.    PRZEPISY ,KTÓRE MOGĄ WAM SIĘ PRZYDAĆ -CZĘŚĆ DRUGA : Zdjęcia nie oddają smaku ani urody(...)mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry marchewkowe po cejlońsku 198

momentu aż nie zacznie skakać. wtedy dorzucamy cebulę, czosnek i papryczki chilli.  gdy cebula się zeszkli dorzucamy liście laurowe, curry, kumin, cynamon. po chwili dorzucamy marchewkę i smażymy 2 minuty aż uwolnią się aromaty z przypraw. jak ktoś lubi polecam podostrzyć jeszcze np papryką chilli w proszku.  wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy(...)ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków

Snejkusiowe Przepisy
Kofta tofu - że co? ;) 186

kuchni, otworzyłam lodówkę, zobaczyłam tofu... Wzięłam kilka innych rzeczy, które akurat były pod ręką i ... oto kofta! ;) Smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. W towarzystwie kasz lub pełnoziarnistego ryżu i surówki tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam(...)łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce  kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać  Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić

pyszne zdrowości
POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA 205

najlepiej na całą noc.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec  dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki.  Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką

Walijskie Pichcenie
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 196

kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz  papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut(...)czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem. Smacznego

ChilliJemy
Leczo z kiełbasą 214

ziaren i pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzany olej/oliwę wrzucić kiełbasę i kiedy się lekko posmaży wrzucić cebulę - posolić. Kiedy cebula jest zeszklona, wlać troszkę wody i smażyć pod przykryciem, aż się woda wysmaży, następnie dodać papryki i znów podlać wodą. Kiedy się kolejny raz wysmaży woda, dodać pomidory i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając(...)Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki. Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kurczak słodko - kwaśny 117

oryginalnym przepisie należy powyjmować z kurczaka kości, ja tego nie zrobiłam i też było ok) i dodajemy kawałki do cebuli i papryki razem z przyprawą "5 smaków". Smażymy około 10 min. często mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje(...)około 15min. aż mięso się ugotuje. Dodajemy kiełki fasoli i plastry kasztana wodnego. Sprawdzamy smak, dodajemy ewentualnie jeszcze soli i pieprzu, i ponownie czekamy aż się zagotuje. Podałam z ryżem. Smacznego ;) Ps. Autorka w książce napisała, że potrawę można zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ziemniaczane ravioli 116

Dawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków 3 żółtka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek ok.180g mąki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 160

jego obróbki termicznej.  Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g(...)Pieczeń Rzymska:   mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal.   Zapraszam

IzaGotuje
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 198

wypróbowanie mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule(...)ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej) Dodatkowo: Ok. 6 łyżek oleju do smażenia 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Ok. 400g makaronu Pappardelle Filet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy

Smakowy Raj
Zielone curry z kurczakiem 208

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry najlepiej smakuje od razu

My Culinary Art
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 166

słoneczną niedzielę.  Wszystko  do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica.  Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie podgrzewane na parze. Są popularną przekąską pakowaną dzieciom do szkoły oraz podawaną w restauracjach(...)ulicznych barach.  Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou

KUCHARNIA
Zielone curry z kurczakiem 229

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. TUTAJ znajdziecie inny przepis na trochę bardziej skomplikowane zielone curry :)  Ten przepis można znaleźć na stronie gotujwstylueko.pl

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 177

sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Kurczak tikka masala 1263

drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy   mleczko kokosowe i pastę curry(...)doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki mąki. Ozdabiamy danie łyżką jogurtu oraz posypujemy dymką i płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem basmanti lub indyjskimi chlebkami naan

Mania Gotowania
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 293

smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek.4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut.Piersi z kurczaka podawać z ryżem

Pasja Smaku
Chilli con carne inaczej 288

wykonanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy z niego malutkie kuleczki, które smażymy z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy cebule i czosnek wraz z przyprawami (chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną(...)razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem lub tortillą

Przysmaki Karolki
Kurczak po tajsku 57

pikantne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Poziom ostrości możemy dostosować pod własne upodobania, dodając więcej papryczki chilli lub czerwonej pasty curry. Kurczaka po tajsku najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Bardzo polecam to danie nie tylko wielbicielom kuchni tajskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kurczaka po tajsku: około 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka(...)mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 70 g orzechów ziemnych 3 łyżki sezamu sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na suchą patelnię wsypać lekko rozdrobnione orzechy ziemne. Orzechy prażyć przez 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Należy pilnować aby orzechy się nie zarumieniły wówczas będą

Gotuj z Prezesem
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku. 148

kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe końcówki szparagów, zazwyczaj jest to około 5 cm długości. Obierz ze skórki do 3/4 wysokości, powyżej nie ma sensu skórka jest miękka. Piersi(...)pszenną przesyp do podobnego naczynia. Panieruj roladki klasycznie: najpierw mąką, potem roztrzepane jaja i na końcu bułka tarta z dodatkiem sezamu.   Tak przygotowane roladki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu przełóż roladki na ręcznik papierowy celem osączenia nadmiaru tłuszczu.   Usmażone roladki przełóż do naczynia

kuron.com.pl
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3204

domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe” z piekarnika. KURCZAK ZAPIEKANY Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne, sycące i kolorowe danie „jednogarnkowe”z piekarnika. ŚLEDZIE W ZALEWIE GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny(...)konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA PO CYGAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. SAŁATKA BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna warstwowa sałatka

Blog z Apetytem
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 157

razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI:  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka(...)kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach  2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę  + 2 ząbki czosnku do smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut

Moja Książka Kucharska
Gulasz z karkówki z warzywami 153

Gulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną. Składniki: 300 g karkówki papryka czerwona marchew 2 cebule pól puszki fasolki czerwonej 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry) łyżka cukru brązowego 2 łyżki octu winnego łyżka mąki kukurydzianej łyżka sosu(...)sojowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy marchew pokrojoną w paski, po kolejnych 5-7 minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Leczo z cukinią i wołowiną 151

drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy(...)minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda

Wędrówki po kuchni
Wolno duszona marynowana wołowina 170

kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru dwa warianty. W przypadku gdy, używacie wolnowarów Crock-Pot z powłoką  DuraCeramic, możecie najpierw podsmażyć wołowinę na ostrym ogniu (pod koniec smażenia można również dodać cebulę). Jeśli Wasz model ma kamionkową misę, to umieszczamy w wolnowarze wszystkie składniki z wyjątkiem pędów bambusa (najpierw warzywa, później mięso), wlewamy bulion, ustawiamy slow cooker(...)włączamy i w zależności od jakości mięsa mamy około 3,5 do 5 godzin wolnego czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pędy bambusa. Jeżeli podaję wołowinę z ryżem lub makaronem ryżowym to często zagęszczam sos dodając czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość mieszam i gotuję jeszcze około 15 do 30 minut, Gdy jemy obiad

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI 121

piekarnik do 180 st. Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia. W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie(...)obierzcie. Do rondla wlejcie wodę i włóżcie ząbki czosnku. Gotujcie przez około 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedźcie, dokładnie osuszcie. Do tego samego rondla wlejcie oliwę, włóżcie obgotowany czosnek, smażcie około 2 minuty. Dolejcie 220 ml wody i ocet balsamiczny. Gotujcie około 10 minut. Teraz dodajcie cukier, trochę soli i zioła- podgrzewajcie na niewielkim ogniu do momentu aż większość płynu

OliveandThyme
Indyk w kokosowym curry (wolnowar) 338

łyżki curry 1 łyżeczka chilli 2 cebule pokrojone w kostkę 1 por drobno posiekany mąka z tapioki świeża bazylia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, wrzucamy piersi i smażymy je około 2-3 minut z każdej strony, aż się lekko zarumienią. Następnie do wolnowaru wlewamy mleko kokosowe i dodajemy bazylię, chilli, cebulę, por oraz resztę przypraw oraz naszego indyka(...)około 6-8 godzin, albo na high 4-6 godzin. Pod koniec zagęszczamy sos 1-2 łyżkami mąki z tapioki. Serwujemy ciepłe posypane świeżą bazylią, najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan. Artykuł Indyk w kokosowym curry (wolnowar) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Placek po węgiersku z gulaszem 140

smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać. Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego(...)zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania.  Smacznego :-) Placek po węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą,  ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane  i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem

Aromatyczne Podróże
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 155

najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu(...)ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Posypać natką pietruszki lub koperku. Gotowe. Możecie

Kuchnia Pokoleń
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 143

panierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka(...)duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu wykałaczki ;) Roladki podałam z ryżem i mizerią

Kuchenne zapiski Edyty
Nieco zmodernizowane sznycle:) 175

żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. 5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem(...)mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut. Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż, np. z kukurydzą;)  Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11467

smażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu(...)bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można

Smaki Edyty