Smażone krewetki z czosnkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych to potrawa, która idealnie nadaje się na przystawkę przed uroczystą kolacją. Danie to przygotujemy bardzo szybko i zachwyci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najbardziej aromatyczny sos otrzymamy z samych prawdzików, ale świetnie sprawdzą się też inne gatunki grzybów leśnych, na przykład koźlaki, podgrzybki, itp. Schab w sosie grzybowym można podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smakować też będzie z pieczywem. Schab w sosie grzybowym to danie, które zachwyci swoim smakiem nie tylko smakoszy grzybów leśnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab(...)schabu bez kości 2 białe cebule 40 g suszonych grzybów leśnych 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia kotletów olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Schabu w sosie grzybowym: Grzyby przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Schab umyć, osuszyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Pokroić
Danka Pichciserem cheddar i prażoną cebulką. Danie wstaw jeszcze na 10-15 min., aż ser się rozpuści. Pieczone ziemniaki z jajkiem Cheddar świetnie komponuje się i z makaronem, i z ryżem, ale też z ziemniakami. Na pożywne śniadanie lub kolację możesz przygotować zapiekane ziemniaki z jajkiem i cheddarem. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz: 3 łyżek masła 700 g ziemniaków pokrojonych(...)ząbki czosnku ¾ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 8 dużych jajek ½ szklanki startego sera cheddar Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Na dużej patelni podgrzej masło, dodaj ziemniaki i smaż je na złocisty kolor. Wmieszaj pietruszkę, czosnek, dodaj sól i pieprz. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia i zrób miejsce na jajka. Wbij po 2 jajka w każde miejsce. Potrawkę wstaw
codojedzeniaczosnek, a potem wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy(...)wody. Duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 3 Dodaj do mięsa odsączoną z płynu czerwoną fasolkę, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Gotowe. Podawaj z awokado, ryżem, tortillami, gęstym jogurtem, świeżą kolendrą i cząstkami cytryny. Polecamy Wam przepis na zdrowe, domowe tortille . Chili con carne można swobodnie mrozić. Dlatego warto jest go przygotować więcej i nadwyżkę włożyć
Niedzielny kucharztylko jeść. Polecam i Wam ten pyszny i prosty przepis. W przepisie użyłam produkty od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają mąkę, płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 2 szklanki maślanki pół szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych PZZ Białystok 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)ilość zależy od upodobań) 2 jajka klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać ciut więcej) odrobina oleju do smażenia cukier puder do oprószenia placuszków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy wstępnie łyżką. Następnie wbijamy jajka dodajemy płatki owsiane, cukier, dużą szczyptę cynamonu i wlewamy
Słodkie okruszkiSiekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 papryki ( użyłam po trochu papryki żółtej i czerwonej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku olej do smażenia *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy
Blog z ApetytemPrzygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty. Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie. Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około 20 minut(...)Dodać i dusić kolejne 5 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Dodać do potrawy i dusić kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podawać gorące z ryżem lub plackami tortilli. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 376,9 kcal Tłuszcz: 18,2g Białko: 31,2g Węglowodany: 19,2g Smacznego
Zielona Kuchnianadchodzący weekend. Składniki ( 4 porcje): 2 podwójne piersi kurczaka, 4 plastry szynki, 4 połówki brzoskwini (z puszki), przyprawa 5 smaków lub inna wg gustu, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć, przekroić w połowie ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć. Następnie rozbić tłuczkiem. Brzoskwinie zawinąć w plastry szynki. Następnie taki pakuneczek układamy(...)żeby się nie rozpadło. Posypujemy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy ze wszystkich stron po czym przykrywamy pokrywką i podsmażamy pod przykryciem. Podajemy z ryżem. Przyprawy można dodać również do środka
Państwo Wojtczuk gotująsurowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku dodatkowo olej i bułka tarta do obtaczania kotlecików. Przygotowanie kotletów rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja kupuję kaszę w woreczkach-jak ryż. Gotujemy około 15 minut. Następnie dokładnie odcedzamy z wody i zostawiamy na chwilę. Ugotowaną kaszę dajemy do miski. natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do kaszy. Ugotowane jajka(...)tarce, albo drobniutko siekamy albo tak jak ja dajemy do malaksera i rozdrabniamy-dodajemy do kaszy. Następnie cebulkę siekamy bardzo drobno lub rozdrabniamy w malakserze i na łyżce masła smażymy z pokrojonymi grzybami. Dodajemy do masy. Następnie dodajemy przyprawy, mąkę, bułkę tartą, jajko, zmiażdżony w prasce czosnek , i wszystko dokładnie mieszamy . Następnie z masy urywamy po trochu i formujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Dokładamy do mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Także(...)zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryWrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut. Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką i ostrą). Dodałam czosnek a na koniec sól i pieprz. Wymieszałam i dołożyłam jeszcze koncentrat pomidorowy(...)wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut. Moje leczo jest gotowe. Pyszne, aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem... Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysikukurydzianej +1 łyżka wody Pieprz Chili w proszku sól ½ szklanki wody Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino. Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy cukrem, pieprzem(...)dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną dymką. Dusimy przez 3 minuty. Delikatnie mieszamy tak aby nie pokruszyć tofu. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy, dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki Ewywrzucamy do miski i odstawiamy na bok, my zajmiemy się wołowiną. W pustym już woku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju. Gdy jest on mocno rozgrzany wrzucamy wołowinę i smażymy ją, często mieszając – żeby każdy kawałek równomiernie się usmażył. Zajmie to pewnie kolejne 3-4 minuty :) Gdy wołowina jest już usmażona wrzucamy do niej warzywa i podlewamy 1/3 sosu, mieszamy(...)sosu, i znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćczarny tabasco Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy kurczak już nam się wstępnie obsmaży dosypujemy odrobinę pieprzu cayenne, pół łyżeczki kurkumy i ostrej papryki i łyżeczkę curry. Dorzucamy zieloną paprykę, mieszamy wszystko(...)kilka minut. W jogurcie rozpuszczamy 2-3 łyżeczki przyprawy curry. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i z powrotem przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub frytkami, wedle uznania
Gotuj z Rumcajsemchudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy. Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie(...)natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie) 1 jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie udusiły
Kulinarne Inspiracje