Łosoś w zalewie pomidorowej z octem Tę rybę w occie można przygotować 3 tygodnie wcześniej, na Wigilię będzie pyszny. Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z łososia. Można do zalewy octowej wkładać ryby po wigilijnej kolacji, gdy coś zostanie. U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia w panierce z bułki tartej, a że Piotrek przygotowuje tych(...)łyżki cukru 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego Łosoś w zalewie pomidorowej, krok po kroku: Przygotowanie łososia – przepłukać, ściągnąć skórę, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor, polecam smażyć na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas, jaki został do Wigilii, to w sam raz, aby ryba w zalewie nabrała smaku. Jeśli lubicie tak przyrządzoną rybę to polecam zrobić już teraz. Z tej ilości pstrąga zrobiłam 4 słoiki litrowe i jeden mniejszy, który został już zjedzony na drugi dzień. Pozostałe słoiki pasteryzowałam. Pasteryzacja nie jest konieczna, jeśli zalejemy ciepłą rybę gorącą zalewą i będziemy przechowywać(...)chłodnym miejscu. Ryba jest smakowita a gałązki jodły nadają delikatnego posmaku i zapachu lasu. Zamiast pstrąga można użyć dowolnej ryby np. karpia, sandacza czy dorsza. Pstrąg w zalewie octowej z gałązkami jodły i owocami jałowca Potrzebujemy 2,5kg pstrąga, mąka do obtaczania, masło klarowane lub olej do smażenia, sól i pieprz. Zalewa ½ litra octu spirytusowego 10%, 1,5 litra
Leśny ZakątekGravlax, czyli łosoś marynowany w soli to niezwykle pyszny sposób przygotowania ryby. Tym razem słony smak ryby złamałam kwaśnymi kaparami i mieszanką soku z cytryny z oliwą. Bardzo dobrze smakował w towarzystwie świeżego, aromatycznego ogórka i wyrazistej orzechowej rukoli. Tak przygotowaną rybą można przechowywać dzień, max dwa w lodówce. Składniki: 300 g świeżego łososia ze skórą sucha(...)ogórek szklarniowy garść rukoli 1/2 cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Łososia oczyścić i usunąć ości. Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów. Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli i słodzika. Następnie obsypać z góry posiekanym koperkiem. Należy
Codziennik KuchennyDziś mam dla Ciebie lekką i kolorową propozycje na naszą pyszną i zdrową bałtycką rybę, czyli flądrę. Postanowiłam ją podać w towarzystwie orientalnych dodatków, czyli np. wodorostów wakame i kiełków fasolki mung. Orientalna sałatka z pieczoną flądrą to moja inspiracja w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a jej egzotyczne składniki bez problemu(...)flądra No właśnie, czym różni się flądra od storni? Wg anegdoty, jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie, odpowiedział kiedyś, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru. A już poważniej: flądra to zwyczajowa nazwa ryby flądrokształtnej, stosowana najczęściej w handlu, natomiast stornia to właściwy gatunek. Najczęściej obie
Kulinarne przygody GatityChrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce Szukacie przepisu na szybką, chrupiącą rybę? Spróbujcie rybnych kąsków w kukurydzianej panierce. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na obiad lub przyjęcie. Takie chrupiące rybne kąski najlepiej smakują w towarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy Zawsze znikają w mgnieniu oka Jaka ryba do chrupiących kąsków? Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się(...)dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto z morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta . Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia
Słodkie okruszkiJeśli tradycyjny karp nie jest twoim ulubionym to spróbuj tej wersji. Dla mnie jest dużo lepsza, smaczniejsza, z dodatkowy aromatem wasabi, którym obficie naciera się rybę. A kształt faworków uatrakcyjnia tę potrawę wizualnie i powoduje, że ryba jest jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne(...)Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka
nietylkopasta.plRybne kotleciki z koperkiem Lubicie ryby? My uwielbiamy. Smażone, pieczone, a nawet gotowane. U mnie w domu bardzo często goszczą świeże ryby . Przygotowuję z nich najróżniejsze przepisy. Dziś polecam Wam pyszne rybne kotleciki z koperkiem. Do przygotowania takich kotlecików najlepiej sprawdza się świeży dorsz . Kotlety rybne wychodzą przepyszne. Dodaję do nich zawsze dużo koperku, który doskonale wzbogaca(...)polecam Wam mój ulubiony sklep rybny . Tu czeka na Was nie tylko świeży pstrąg , ale też wiele innych rybnych przysmaków. Ja ostatnio zamówiłam sobie paczkę pełną świeżych ryb, m.in. dorsza, miruny. Nie zabrakło też śledzi czy pysznych wędzonych brzuszków pstrąga (polecam!). Jeśli jeszcze nie znacie sklepu eRyby.pl to koniecznie tam zajrzyjcie. Naprawdę warto! Składniki: 390-400 g dorsza
Słodkie okruszkirybne przepis Sprawdzony, wypróbowany wiele razy przepis na pyszne zrazy rybne. Soczyste, z chrupiącą skórką, idealne na piątkowy jak i na każdy inny obiad kotlety rybne. Takie kotlety z ryby można przygotować na wiele sposobów. Mogą to być kotlety z piekarnika lub smażone na patelni. Wbrew temu co mówią ”celebryci kulinarni” ryba doskonale smakuje z cebulą(...)takich kotletach rybnych jest wręcz zalecana. Jak zrobić kotlety rybne? Z czym podawać kotlety z ryby? Jaka ryba na kotlety Najlepsze na kotlety są ryby o jasnym mięsie. Ja osobiście polecam dorsza. Dorsz ma piękne białe mięso, mało ości co bardzo ważne i ten jego rybi smak jest bardzo delikatny. Jednak można także użyć innych ryb
Dieta moja pasjaŁosoś po grecku to moja propozycja dania na wigilię czy na święta Bożego Narodzenia. Ryba po grecku to bardzo popularne, świąteczne danie kuchni polskiej które podobno mało ma z Grecją wspólnego Osobiście uwielbiam te duszone warzywa i mogę je zajadać na okrągło nie tylko z rybą. Najpopularniejsze do tej potrawy są białe ryby morskie, które smaży się w panierce(...)masło i ok 1/3 szkl wody. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Teraz czas na rybę. Filety ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby smażymy na rozgrzanym oleju (można też ugotować na parze lub upiec). Na końcu
Dorota SmakujeMówisz karp, myślisz Wigilia ? Dobre masz skojarzenia, bo mi także ta ryba kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale nie tylko ... Mieszkam w podlubelskiej wsi, gdzie od zawsze ( odkąd pamiętam ), są stawy i to nie byle stawik, a naprawdę duże stawy. Widok zarzucającego wędkę wędkarza to nieodzowny element tego krajobrazu. Stawy są zarybiane, również karpiem. Dookoła zieleń, drzewa, czysto(...)przyjemnie. NATURA. Przyjemnie, prawda ? Wróćmy teraz do ryby. Karp to ryba bardzo powszechna i znana., choć uważam, że niedoceniana. Ot, "król wigilijnego stołu" i koniec. Dlaczego jemy tak mało karpia w ciągu całego roku ? Być może z jednej strony wpływ ma na to tradycja, z drugiej niewiedza. Nie doceniamy tej wspaniałej ryby, tak naprawdę
kolorowotorcikowomieliśmy w lodówce karpia, za to w zamrażalniku znalazł się mrożony mintaj, no to żeśmy go zrobili a la karp. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę(...)używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju
Niedzielny kucharzPrzepyszna, delikatna rozpływająca się w ustach rybka.. mniam. :). Smażone filety rybne marynowane w kefirze i obtaczane w bułce tartej to świetna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz(...)gęstego kefiru bułka tarta do obtoczenia ryby olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny, do miski/garnka na dno wylewamy trochę kefiru. Układamy filety, zalewamy pozostałym kefirem, rozprowadzamy aby ryba była dobrze przykryta. Wstawiamy na ok 2-3 godziny
Blog kulinarny S9.PLPyszny i bardzo prosty w przygotowaniu filet rybny w serowej ciasto-panierce. Świetna alternatywa od ryby smażonej w klasycznej panierce. Mięso jest delikatne i soczyste. Mniam ! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie z mintaja 2 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 4-5 łyżek z czubkiem sera(...)żółtego startego na drobnych oczkach trochę soku z wyciśniętej cytryny sól, pieprz, przyprawa do ryb (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny, do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto-panierkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina, rybę maczamy/panierujemy w cieście serowym
Blog kulinarny S9.PL