ryby - 22566 przepisów (strona:56/1505)

Łosoś po grecku 114

Łosoś po grecku to moja propozycja dania na wigilię czy na święta Bożego Narodzenia. Ryba po grecku to bardzo popularne, świąteczne danie kuchni polskiej które podobno mało ma z Grecją wspólnego Osobiście uwielbiam te duszone warzywa i mogę je zajadać na okrągło nie tylko z rybą. Najpopularniejsze do tej potrawy są białe ryby morskie, które smaży się w panierce(...)masło i ok 1/3 szkl wody. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Teraz czas na rybę. Filety ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby smażymy na rozgrzanym oleju (można też ugotować na parze lub upiec). Na końcu

Dorota Smakuje
KARP nie tylko wigilijny 154

Mówisz karp, myślisz Wigilia ? Dobre masz skojarzenia, bo mi także ta ryba kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale nie tylko ... Mieszkam w podlubelskiej wsi, gdzie od zawsze ( odkąd pamiętam ), są stawy i to nie byle stawik, a naprawdę duże stawy. Widok zarzucającego wędkę wędkarza to nieodzowny element tego krajobrazu.  Stawy są zarybiane, również karpiem. Dookoła zieleń, drzewa, czysto(...)przyjemnie. NATURA.  Przyjemnie, prawda ?   Wróćmy teraz do ryby.  Karp to ryba bardzo powszechna i znana., choć uważam, że niedoceniana. Ot, "król wigilijnego stołu" i koniec. Dlaczego jemy tak mało karpia w ciągu całego roku ? Być może z jednej strony wpływ ma na to tradycja, z drugiej niewiedza.  Nie doceniamy tej wspaniałej ryby, tak naprawdę

kolorowotorcikowo
Kotlety z ryby i orkiszu 104

mieliśmy w lodówce karpia, za to w zamrażalniku znalazł się mrożony mintaj, no to żeśmy go zrobili a la karp. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę(...)używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju

Niedzielny kucharz
Smażone filety rybne marynowane w kefirze 85

Przepyszna, delikatna rozpływająca się w ustach rybka.. mniam. :). Smażone filety rybne marynowane w kefirze i obtaczane w bułce tartej to świetna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz(...)gęstego kefiru bułka tarta do obtoczenia ryby olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny, do miski/garnka na dno wylewamy trochę kefiru. Układamy filety, zalewamy pozostałym kefirem, rozprowadzamy aby ryba była dobrze przykryta. Wstawiamy na ok 2-3 godziny

Blog kulinarny S9.PL
Filet rybny w serowej ciasto-panierce 111

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu filet rybny w serowej ciasto-panierce. Świetna alternatywa od ryby smażonej w klasycznej panierce. Mięso jest delikatne i soczyste. Mniam ! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie z mintaja 2 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 4-5 łyżek z czubkiem sera(...)żółtego startego na drobnych oczkach trochę soku z wyciśniętej cytryny sól, pieprz, przyprawa do ryb (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny, do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto-panierkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina, rybę maczamy/panierujemy w cieście serowym

Blog kulinarny S9.PL
Gravlax 79

tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości, ale ze skórą. Przygotowanie łososia jest bardzo proste, wystarczy rybę natrzeć przyprawami, zawinąć w folię, obciążyć ciężarem i zostawić w lodówce na kilka dni, aby ryba przeszła smakiem przypraw. Tak przygotowanego łososia przed podaniem oczyszczamy z przypraw i przy pomocy(...)ziemniakami lub blinami . Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Polecam! Print Gravlax .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny marynowany łosoś domowym sposobem. Course Ryby i owoce morza Cuisine Szwedzka Keyword łosoś Prep Time 4 days Total Time 4 days Author Anna Ingredients 700 g łososia ze skórą bez ości 30 g grubej soli

SprawdzonaKuchnia.pl
Łosoś pod botwinkową pierzynką podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką 145

łyżki soku z cytryny Godzinę przed pieczeniem ryby - filet z łososia umyć, osuszyć, naciąć na 3 kawałki oraz przyprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza. Rybę wstawić do lodówki.  Następnie przygotować surówkę: marchewkę oraz jabłko obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Do startych warzyw dodać natkę pietruszki. Całość polać(...)wlać całej ilości płynu, ponieważ uzyskacie zupę a nie risotto.   W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 2 25°C i upiec rybę ( w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia ; czas pieczenia około 15 minut) . Pod koniec pieczenia łososia, wierzch ryby rozsmarować botwinkową pierzynką i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 1-2 minuty.  Na talerze przełożyć upieczone kawałki łososia (skórkę usunąć

Ugotować
Dorsz w sosie curry 114

ryby warto jeść wiedzą chyba wszyscy. A jednak Polacy wciąż jedzą je rzadko... Najczęściej jemy ryby na wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle(...)smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso ma biały kolor i delikatny rybny aromat. Kupić możemy go przez cały rok - choć tego złowionego w Bałtyku tylko w sezonie połowów. Poza sezonem importowany jest z innych krajów. Dorsz jest także uniwersalną rybą, jeśli chodzi o sposób przygotowania czy stosowanie przypraw. Wartości

Z notatnika dietetyka
Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami 113

Pyszna i zdrowa ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację. A przy okazji zachęcam(...)kupowania ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.  Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom

Kulinarne przygody Gatity
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 142

Kolejny świąteczny przepis - tym razem śledziki marynowane w oleju z suszonymi pomidorami . Śledzie z suszonymi pomidorami są banalne w przygotowaniu, niebanalne w smaku. Jeśli lubicie ryby w oliwie, z ciekawymi dodatkami, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dla wzmocnienia smaku dodałam łyżeczkę musztardy i posiekaną natkę pietruszki. Chciałam przygotować także jakieś śledzie na słodko. Może z suszoną śliwką(...)stylu dijon 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki Jak przygotować? Filety śledziowe zalewam zimną wodą na 15 minut i odcedzam. Powtarzam tę czynność 2-3 razy, aby wypłukać z ryb nadmiar soli. Kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, sparzam we wrzątku przez około 2 minuty. Następnie odcedzam, studzę i suszę. Kroję w plasterki.  Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki

W kuchni Karmel-itki
Przepis na Wigilię: Faszerowany pieczony szczupak 149

Pieczony szczupak jest danie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Ryba ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Faszerowany i pieczony szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła(...)łyżki drobno posiekanego koperku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Szczupaka dokładnie osusz z zewnątrz i od środka, oczyść odetnij skrzela. Połóż rybę na plecach, rozetnij ostrożnie nożem skórę od strony brzucha, podzielając ją od mięsa. Przecięcie nie musi być duże, tyle żeby w przecięcie włożyć palec lub dwa. Zacznij oddzielać skórę od mięsa właśnie przy pomocy rąk. Wsuń palce

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana z pieczarkami i serem 133

większości przypadków piecze się lub smaży, ale zapiekane smakują równie wybornie . Szczególnie jeżeli są odpowiednio przyprawione. Jednym z najszybszych i jednocześnie najsmaczniejszych przepisów na rybę jest wersja zapiekana z pieczarkami i serem. Do przygotowania ryby zapiekanej z pieczarkami i serem potrzebujemy: – 0, 5 kg mrożonych filetów (miruna, mintaj) – 0, 2 kg żółtego sera(...)plastry, a ser trzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ryba „przejdzie” przyprawami, panierujemy całe filety w mieszance bułki tartej i mąki i smażymy na złoty kolor na bardzo rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia tak, by zakryć filetami dokładnie cały spód. Ryby smarujemy grubą warstwą ketchupu, obsypujemy obficie pieczarkami, a następnie startym

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki na kefirze z duszoną śliwką, sosem z białem czekolady i malinowym mascarpone 97

szoku, kiedy okazało się, że moja mama nie lubi ryb. Właściwie ponad dwadzieścia lat żyłam z błędnym przekonaniem. Gdyby pytanie w Milionerach, to o najwyższej wartości, brzmiało "Jaką rybę lubi Twoja mama?" i powiedzmy, że odpowiedź C by brzmiała "Nie lubi ryb" to wykluczyłabym ją jako pierwszą i przegrałabym milion.  A było to tak. Tato w niedziele(...)domu pojawia się od wielkiego dzwonu, jednak zawsze kiedy tylko ma okazję gotuje swoim rodzicom same smaczne rzeczy i jej wyznanie, a właściwie taty.. "mama nie lubi ryb". Nagle przewertowałam dwadzieścia parę lat swojego życia i zdałam sobie sprawę, że ryby bywały na naszym stole, jednak niezbyt często, co znaczyło tylko jedno. Ona nie jest ich fanką

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania