Blumenthala i kucharzy barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika
Przepisy AleksandryBliny to jedno z bardziej znanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki. Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy . Przepis: Hanny Szymanderskiej Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandrypojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę. Tradycyjnie figolli miały kształt baranka, ryby, ale obecnie nie jest to obowiązkiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandryprezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę
Ratunku obiadzmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji (u mnie kilka
Ratunku obiadOstatnio jem zdecydowanie więcej ryb, z czego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i to prawie pod każdą postacią. Chyba tylko za skrzydełkami nie przepadam. Zresztą raczej z powodów praktycznych aniżeli za sprawą ich walorów smakowych. I tak, po kilku rybnych daniach wpadł mi do głowy pewien pomysł
Ratunku obiadbyło ;) Oznacza to ograniczenie cukru, soli, a także tłuszczu (głównie oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami , zimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo
Ratunku obiadPrzygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware . Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom na zimno, pasztetom. Posiada tzw"kominek" dzięki czemu uzyskamy ładny kształt a także przygotowany deser możemy zamknąć pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów. Wszystkie produkty
Ala piecze i gotujeSałatka śledziowa. Składniki dla 2 -3 osób: 4 filety śledziowe (w oleju); 5 - 6 pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3
MiksturownikKochani tak jak pisałam na fb z moich planów przedświątecznych nie wyszło nic. Bąbelek się pochorował i jest w szpitalu. Wszystko jest już dobrze, a dziś
MiksturownikUwielbiam ten sposób pieczenia rybki. Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony. Składniki na 2 porcje: 2 świeże pstrągi; pęczek
Miksturownikwpadłam na to do tej pory;) Po wyjęciu rozłożyłam na talerze i posypałam koperkiem. Bardzo, bardzo dobre było:) ***** "Rzuć szczęściarza do wody, a wypłynie z rybą w zębach" Julian Tuwim Komentarze Gość: Maggie, dsl-217-155-36-199.zen.co.uk 2011/11/02 16:29:10 Pysznie jest tak wyczyscic lodowke raz na jakis czas :) slyvvia 2011/11/02 16:30:47 Takie dania uwielbiam :) rain1drop
Zdrowa Kuchnia SowyNastępny przepis na wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni:) Taką metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej słyszałam o kurczaku w soli, ale okazuje się, że jest to metoda uniwersalna. U mnie był niewielki kawałek karczku, coś ok. 800 g. Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu
Zdrowa Kuchnia Sowyostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia: Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki
kolorowotorcikowoAtmosfera panująca w kuchni była wspaniała. Zarówno uczestnicy jak i organizatorzy - bardzo mili :) Dowiedzieliśmy się dużo ciekawych rzeczy, zgłębiliśmy tajniki sztuki kulinarnej, poznaliśmy podstawy - m. in - jak wybrać świeżą rybę, jak filetować kurczaka, jak zrobić własną przyprawę garam masala i wiele innych... Mam wielką nadzieję, że to nie moje ostatnie warsztaty :D Chcę więcej !!! A poniżej jedno z przygotowywanych dań
kolorowotorcikowo